$
בארץ

שקד החליטה איך תיראה נציבות הביקורת על הפרקליטות: שנה גרסטל ואחר כך הפיצול

עפ"י החוק המוצע, בשנה הראשונה תפעל הנציבות במתכונת הנוכחית - ביקורת פרטנית ומערכתית - בידי הילה גרסטל. בשנה לאחר מכן יוחל הפיצול: הביקורת הפרטנית תישאר בידי נציב קבילות חיצוני ואילו הביקורת המערכתית תעבור למשרד המשפטים; בסביבת שרת המשפטים מזהירים כי אם פרקליטי המדינה ימשיכו להחרים את נציבות הביקורת, תבוטל הצעת החוק לגרוע ממנה את הביקורת המערכתית

משה גורלי 15:3129.02.16

שרת המשפטים איילת שקד, גיבשה ביחד עם היועץ המשפטי לממשלה פתרון יצירתי לכינון נציבות הביקורת על הפרקליטות בחוק.

 

 

בהצעת החוק יאומץ רעיון הפיצול שייכנס לתוקף אחרי שנה, אולם במהלך השנה הראשונה תפעל הנציבות במתכונת הנוכחית המועצמת לפיה שתי הפונקציות - הביקורת הפרטנית והמערכתית - יישארו בידיה של השופטת בדימוס הילה גרסטל.

 

בשנה לאחר מכן יוחל הפיצול עליו המליץ השופט בדימוס אליעזר גולדברג ובה תומכים הפרקליטים: הביקורת הפרטנית תישאר בידי נציב קבילות חיצוני (למשרד המשפטים) ואילו הביקורת המערכתית תעבור למשרד המשפטים. חידוש נוסף הוא שגם היועץ המשפטי לממשלה יוכפף לנציבות הביקורת. 

הילה גרסטל. התפקיד יפוצל הילה גרסטל. התפקיד יפוצל צילום: עמית שעל

 

גרסטל שמתנגדת לפיצול הודיעה שתפרוש במידה ויאומץ מתווה זה. ועם זאת, הסכימה גרסטל להמשיך בתפקיד בשנה הראשונה שבה תפעל הנציבות תחתיה, כפי שהיא פועלת בשנתיים האחרונות.

 

אין ספק שמדובר בפתרון יצירתי שנועד לדחות ואולי לכבות זמנית את מהומת התנגדות הפרקליטות (הנהלת הפרקליטות וארגון הפרקליטים) שיצאו במלחמת חורמה נגד גרסטל. הפרקליטים קיבלו את מה שרצו: פיצול, אבל הגזר יגיע רק בעוד שנה, בינתיים הם יישארו עם המקל – גרסטל. מצד שני אפשר לראות את הפתרון כפרידה מגרסטל, אבל במתכונת שנהוגה בנ.ב.א – פרידה שתימשך שנה שלימה.

 

השרה שקד החליטה על הפתרון לאחר שהמתינה ליועץ הנכנס אביחי מנדלבליט שילמד את הנושא. מנדלבליט נפגש עם גרסטל ועם ראוש ארגון הפרקליטים עו"ד לימור שקד.

 

בסביבת השרה נוטים לראות בפיתרון כהרצת ניסיון של שני המסלולים שבסופו יוחלט על מתכונת הקבע, אבל רוב הסיכויים נוטים לכך שגרסטל תעזוב כשהפיצול ייכנס לתוקף ועזיבתה תסלול את הדרך למתכונת קבע של הפיצול.

 

את הפתרון של שקד ניתן להגדיר כמהלך פוליטי מבריק. ראשית, הוא אוכל את העוגה וגם משאיר אותה שלמה, כלומר הוא נותן משהו לשני הצדדים, ולא מדובר פירורים. שנית, שקד מקווה שהצעת החוק שלה תאחה את המחלוקת בכנסת בעניין זה שבה, כך נראה, יש לגרסטל תמיכה בלתי מבוטלת. שלישית, היא דוחה את פתרון הקבע למועד רחוק אחרי אישור החוק בכנסת, ועד אז הכל פתוח. עם זאת, הסיכויים שהפרקליטים ישתפו פעולה עם גרסטל בשנה וחצי הקרובות דומים לסיכויים שמירי רגב תתחבב על אמני ישראל.

 

לטובת הפיצול התייצב לאחרונה ראש לשכת עורכי הדין אפי נווה, ששלח מכתב תמיכה במתווה גולדברג לשרה וליועמ"ש. מיד לאחר מכן נחת אצל השניים מכתב נוסף, והפעם תמיכה בגרסטל מ־35 בכירי עורכי הדין בישראל. בקרע הזה בין פרקליטי המדינה לעורכי הדין הפרטיים נווה התייצב לצד פרקליטי המדינה, וקומם עליו את עורכי הדין הפרטיים שתומכים בגרסטל.

 

שרת המשפטים איילת שקד: "אעגן את נציבות הביקורת בחקיקה. שני המודלים יכילו ביקורת על היועמ"ש וביקורת פרטנית. מודלים אלו ינוסו הלכה למעשה בתקופה של שנה כל אחד. לאחר מכן.

 

עקרונות המתווה בהודעת משרד המשפטים:

 

1. בשנה הראשונה, מרגע היכנסו של החוק לתוקף, תחול תקופה בה תתקיים ביקורת פרטנית לצד ביקורת מערכתית בגוף הנציבות. בשנה זו תינתנה ההגנות לפרקליטים החשופים לביקורת פרטנית.

 

2. בשנה השניה, כפי שהמליץ השופט גולדברג, הביקורת המערכתית תיושם במודל של ביקורת פנים והביקורת הפרטנית תישאר תחת נציבות הביקורת. בשנה זו תינתנה הגנות לפרקליטים החשופים לביקורת פרטנית.

 

3. לאחר שנתיים יחליט יוכל שר המשפטים להחליט מהו המתווה הנכון יותר להמשך פעילותה של הנציבות.

 

4. בשתי התקופות הביקורת תחול גם על היועמ"ש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x