המדינה הסתירה הפסד של 2.7 מיליארד שקל
מועצת מקרקעי ישראל נאלצה להוריד השבוע מסדר יומה החלטה להעביר זכויות בקרקע לבעלי בתים פרטיים אחרי שאולצה לחשוף כי ההפסדים גבוהים פי 40 מכפי שטענה בתחילה
מועצת מקרקעי ישראל נאלצה להוריד השבוע מסדר יומה החלטה שהיתה אמורה להעביר זכויות בקרקע לבעלי בתים פרטיים אחרי שאולצה לחשוף כי ההפסדים גבוהים פי כ־40 ממה שטענה בתחילה. מדובר בהחלטה מתוך הרפורמה במנהל שכללה העברת בעלות בקרקעות מדינה לבעלי מגרשים לבנייה צמודת קרקע ביישובים כמו כפר סבא, כפר יונה, אבן יהודה, אור יהודה, אליכין ועוד.
ההחלטה המקורית מלפני חמש שנים קבעה כי בעלי זכויות חכירה מהוונת בשכונת הרחבה במושב או באחת משכונות המגורים בעיר יכול לרכוש את הבעלות בנכס ללא כל תשלום לרשות מקרקעי ישראל, כאשר ברשות מקרקעי טענו אז כי בסיום המהלך 9% מקרקעות המדינה שנותרו בידי רמ"י באותן עסקאות יעברו בחינם לבעלי הזכויות. מי שדחף לקידום ההצעה הזאת לפני כחמש שנים היה ראש רשות מקרקעי ישראל דאז בנצי ליברמן וסגינתו ליאורה טושינסקי, בטענה כי זה יקל את עומס הבירוקרטיה על הרשות.
בעתירה שהוגשה בשנת 2014 לבג"ץ, זאת על ידי האגודה לצדק חלוקתי, נטען כי במהלך זה המדינה מעניקה הטבה כלכלית בלתי סבירה, אינה עומדת בעקרונות השוויון והצדק החלוקתי וכי ההחלטה התקבלה בפזיזות, ללא נתונים עובדתיים, בהסתמך על הערכות שגויות וללא חוות דעת כלכלית.
- רמ"י הוציאה 1.3 מיליון שקל על אירועי יום העובד ב־2015
- בנצי ליברמן מנהל רשות מקרקעי ישראל הודיע על התפטרותו
- לאחר הביקורת הציבורית: שלמה דרעי הסיר מועמדותו לדירקטור ברמ"י
בית המשפט חייב את רמ”י לחשוף את הנתונים
בעקבות הגשת העתירה, משרד המשפטים הורה לרשות מקרקעי ישראל לעצור חלק מהרפורמה, ובדיון שהתקיים לפני כחצי שנה בבית המשפט העליון נדרשה הרשות לחשוף נתונים ולהציג חוות דעת כלכלית. עוד נדרשה לקיים דיון חוזר במועצה. חוות הדעת הכלכלית, שנכתבה על ידי כלכלן הרשות, פורסמה בימים האחרונים לקראת דיון חוזר במועצה קבעה כי מדובר באובדן הכנסה בגובה 690 מיליון שקל במגזר הכפרי וכ-2 מיליארד שקל במגזר העירוני, כך שההפסד מסתכם בכ-2.7 מיליארד שקל, סכום דימיוני ביחס לאובדן הכנסות של 70 מיליון שקל כפי שנטען בתחילה. על הרקע הזה לא התקיים דיון בנושא במועצה האחרונה.
18 נושאים היו אמורים לעלות לדיון במועצה
לדיון בתחילת השבוע במועצת מקרקעי ישראל נקבעו מראש כ־18 נושאים לדיון. בין ההחלטות שהתקבלו ניתן למצוא את האישור הסופי להעברת תחנת גלי צה"ל ממתחמה הנוכחי ביפו למגרש במרכז לוד. סעיף נוסף שאושר עסק בתוכנית פינוי־בינוי בשכונת כפר שלם בתל אביב, התקועה כבר עשרות שנים. בדיון הוחלט כי תוקם ועדה בראשות ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי ומנכ"לית משרד הפנים אורנה הוזמן־בכור, שתדון בקריטריונים לפיצויים למפוני כפר שלם ובדרך ניהול הפרוייקט. עוד הוחלט להסדיר את הקצאת היחידות המשווקת במסגרת מחיר למשתכן לבני מקום.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי בשל אילוצי זמן, לא הייתה אפשרות לדון בכל הנושאים שנקבעו.
מרמ"י נמסר: "רשות מקרקעי ישראל לא הסתירה אובדן הכנסות בהיקף 2.7 מליארד שקל. ההשוואה שערכתם היא בין פוטנציאל למימוש מעשי שהתבסס על נתוני העברת הבעלות שהיו בשנים האחרונות. 2.7 מיליארד שקל הינו הפסד פוטנציאלי ותיאורטי שספק אם יקרה ובכל מקרה יניב בצדו הכנסה פוטנציאלית של 8.5 מיליארד שקל לקופת המדינה. תחשיב זה, המתייחס להכנסה ואובדן הכנסה פוטנציאלי, הוכן לקראת הדיון במועצה. מדובר בתחשיב נוסף מעבר לתחשיבים האחרים שהוצגו בעבר".