$
בארץ

איך יכול להיות שבחברת החשמל נשים חיות יותר משאר הנשים בישראל?

החברה הפרישה 160 מיליון שקל לקרן הפנסיה בעקבות חוות דעת שלפיה תוחלת החיים של העובדות בה גבוהה מהממוצע. מכיוון שמדובר בהטבה, ברשות החשמל דורשים שהמהלך ייבדק

שאול אמסטרדמסקי 07:0215.05.16

חברת החשמל הפרישה לקרן הפנסיה של עובדיה סכום נוסף של 160 מיליון שקל ב־2015, זאת בשל חוות דעת אקטוארית שהוצגה להנהלתה, ולפיה הנחות התמותה העדכניות (אלה שמעריכות כמה זמן אנשים חיים בממוצע בהתבסס על לוחות התמותה שמפרסם האוצר) אינן מעודכנות ביחס לנשים העובדות בחברה וכן ביחס לאלמנות גמלאי החברה.

 

מהלך זה לא מצא חן בעיני הרגולטור של חברת החשמל - רשות החשמל. במכתב שנשלח לרשות החברות הממשלתיות, רשות החשמל העלתה תהיות ודרשה לבדוק את המהלך מכיוון שמדובר בהטבה לעובדים. "הפער בין ניסיון התמותה בחברה לבין לוחות התמותה של משרד האוצר עשוי להיות רלבנטי רק אם הוא מצביע על מאפיינים שונים באופן עקבי בין אוכלוסיית הנשים בחברה לבין אוכלוסיית הנשים הממוצעת במדינה, וניתן לצפות שמאפיינים אלה יהיו גם בעתיד", נכתב במכתב.

 

היחידים שעדכנו הערכות התמותה באופן עצמאי

 

כמו גופים ציבוריים אחרים גם הפנסיה של עובדי חברת החשמל (לפחות של הדור הוותיק) היא בשיטת הפנסיה התקציבית. כלומר, החברה עצמה אחראית לכל תשלומי הפנסיה של העובדים, בלי קשר לשאלה אם חסכו בעצמם לפנסיה או לא. לכן אם עובדי החברה אכן חיים יותר לעומת יתר העובדים במש, ישנה סיבה להפריש יותר כסף לקרן הפנסיה שלהם, בשביל שהיא תוכל לעמוד בהתחייבויות הפנסיוניות שלה לעובדים.

 

ואולם, מאחר שישנם גופים נוספים שמנהלים קרנות פנסיה תקציביות, ברשות החשמל בדקו אם ישנו גוף נוסף שעדכן באופן עצמאי את הנחות תוחלת החיים של עובדיו. התשובה שהגיעו אליה ברשות החשמל היא שאין גוף כזה.

 

כך, למשל, בדו"חות של התעשייה האווירית נכתב כי "שיעורי התמותה והנכות מבוססים על השיעורים שפורסמו בחוזר של משרד האוצר ב־2012". בדו"ח של רכבת ישראל נכתב: "ההנחות בדבר שיעור התמותה העתידי מבוססות על נתונים סטטיסטיים שפורסמו על לוחות תמותה מקובלים".

חברת החשמל חברת החשמל צילום: אלעד גרשגורן

 

גם בדו"חות הכספיים של הבנקים הגדולים, שאף בהם יש פנסיה תקציבית לדור הוותיק של העובדים, הנחות התמותה לא השתנו באופן עצמאי. "שיעור התמותה מתבסס על הוראות עדכניות, לרבות חוזר הממונה על שוק ההון במשרד האוצר שפורסם בנושא", נכתב בדו"ח הכספי של בנק לאומי. נוסח דומה מאוד לכך אפשר למצוא גם בדו"ח הכספי של בנק הפועלים.

 

בחברת החשמל טענו בתשובתם לרשות החברות הממשלתיות כי הם פשוט מקדימים את עדכון לוחות התמותה שצפוי למשרד האוצר בתקופה הקרובה, מאחר שבידי אקטואר החברה הצטברו מידע וניסיון רבים על תוחלת החיים של עובדי החברה מהעשורים האחרים. בחברה השיבו כי יש לפנות לחברות האחרות בשביל לבדוק מדוע הן לא ביצעו שינויים דומים בהנחות שלהן.

 

חברת החשמל: "נתוני התמותה של הנשים השתנו"

 

"כלכליסט" פנה למשרד האוצר בדרישה לדעת מה עמדת רשות החברות בעניין, אולם זה סירב לספק תשובות עד ירידת העיתון לדפוס.

 

מחברת החשמל עצמה נמסרה תגובה ארוכה שלא פירטה מדוע נעשו השינויים בתחזית תוחלת החיים של נשות החברה, אלא רק אישרה שהשינויים אכן נעשו. "במסגרת בדיקות קבועות הנערכות אחת לשלוש שנים (בממוצע) לכלל ההנחות האקטואריות נבדקו ב־2015 גם ההנחות לגבי תמותת גמלאיות ולגבי תמותת שאירות (הכוונה לאלמנות - ש"א)", נכתב בתגובה שנמסרה מחברת החשמל. "לאור השתנות נתוני התמותה בשנים האחרונות של הקבוצה הנידונה החליט האקטואר כי יש לשנות את ההנחה הקיימת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x