הסתיים הדיון בבקשה להקפאת הליכים לחברת הנדל"ן אדמה; ההחלטה תתקבל עוד היום
החברה הגישה את הבקשה לאחר שנקלעה לחובות של 32 מיליון שקל. עו"ד שי מילוא המייצג את הרוכשים התנגד לבקשת בא כוח הבעלים להליך: "זה עסק שכולו נוהל לצורך מרמה. גמישות של הקפאה נדרשת כשיש יכולת לשיקום. מה אדוני ישקם? אופרציה שמטרתה להונות?"
בבית המשפט המחוזי בתל אביב הסתיים הדיון בעניין חברת הנדל"ן אדמה, והשופט איתן אורנשטיין צפוי למסור החלטה בהמשך היום (ג') - האם להיענות לבקשת החברה ולהוציא צו הקפאת הליכים או שמא להורות על פירוקה.
- הערכות: חברת הנדל"ן אדמה חייבת מס שבח במיליונים
- חברת הנדל"ן קורסת: שום דבר לא צמח מהקרקע החקלאית של אדמה
- בית המשפט המחוזי ידון בעוד יומיים בבקשה להקפאת הליכים לחברת אדמה
באת כוח העובדים, עו"ד חיות גרינברג מסרה בתום הדיון: "מהדיון היום עולה תמונה מדאיגה ביותר. עובדי החברה מצויים במצוקה גדולה מאוד בעקבות אי תשלום שכרם לחודש אפריל כמו גם המשקיעים שנראה שגם מצבם לא טוב בהרבה. אנו נמתין להחלטת בית המשפט בנושא אולם אין ספק כי ניצבת בפניו היום דילמה לא פשוטה".
חובות של 32 מיליון שקל
הדיון התנהל היום בבקשה להקפאת הליכים שהגישה חברת שיווק הקרקעות החקלאיות אדמה, לאחר שנקלעה לחובות של 32 מיליון שקל. במקביל לכך הוגשו בקשות לפירוק החברות ולכינוס נכסיו של בעל השליטה בחברה, אורן קובי.
"הבקשה להקפאת הליכים היא בקשה הצופה פני עתיד", אמר עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, המייצג את חברת אדמה, בפתח הדיון. "פירוק הוא הליך פשוט וזה הפתרון הקל, בהליך הקפאה יש תקווה. בעל השליטה ימכור את כל הנכסים שלו לטובת הליך והפתרון".
עו"ד גולדבלט הוסיף כי "הבקשה הזו היא מבחינת מודה ועוזב ירוחם. טעויות נעשו, דברים לא נכונים נעשו וגם כתבנו זאת שחור על גבי לבן, אבל השאלה היא איך מתמודדים עם זה היום. הפתרון לטעמנו הוא בראש ובראשונה ביכולת באמצעות מכר נכסים להשלים את העסקאות מול מוכרי הקרקעות ומול הרוכשים דבר שיקנה לכל הרוכשים שקנו קרקעות חקלאיות במודע".
שופט הפירוקים אורנשטיין מתח ביקורת חריפה על התנהלות החברה לאורך הדיון. "החברה", אמר, "לקחה כסף מרוכשים, אז איפה הכסף? רו"ח של החברה כתבו שלא כל הכספים נמצאים בחשבונות הנאמנות. זה חמור מאוד. אם חסר 25 מיליון שקל שהיו צריכים להיות מופקדים בנאמנות אז איפה הכסף?".
לדברי בא כוחה של החברה, אכן טעויות נעשו אבל הכוונה היא להסתכל קדימה לעתיד. "הכספים שחסרים זה 20.9 מיליון שקל וזה מה שצריך כדי להשלים את העסקאות", כך לדבריו. "רוכשים, לפי ההסכמים, שמו כספים בנאמנות וזה היה מחולק לשניים - מצד אחד מה שהחברה צריכה לשלם כדי לספק את הקרקע ומנגד היה רווח יזמי או דמי יזמות. העסקאות נעשו או בהסכמי אופציה או בהסכמי שיווק. מה שקרה למעשה, הוא שאותם רוכשים להשלמת העסקאות צריך לשלם 20 מיליון שקל. סכומי עתק הושקעו בחברה, גם בפרסום, גם במשיכת דיבידנד גדול".
אורנשטיין: "לפי הדו"ח של רואה החשבון, לגבי 19.2 מיליון שקל לא התקיימו התנאים המתלים כדי להכיר בהם כהכנסה, את זה אומר רואה החשבון?".
על כך השיב גולדבלט כי מדובר בטעות שמקורה אצל רואי החשבון. "על הכספים האלה הוציאו חשבונית", אמר לשופט. "מה שקרה למעשה שהחברה שילמה בתשלומים עבור העסקאות שנעשו דרך חשבונות הנאמנות. כשרו"ח ראו את הכספים הם סימנו אותם כרווחים במקום ככספים עבור העסקאות. העניין התגלה כשרו"ח ראו חוסרים בשל קשיי התזרים של החברה והבינו שחלק מהכספים האלו היו אמורים ללכת לטובת רכישת הקרקע".
אורנשטיין: "ואת זה לא ראו? ואיפה היו עוה"ד שלא ראו? אני לא מבין? קראתי את הבקשה 3 פעמים, יש כאן בעיה עם הכסף הזה".
גולדלבט: "כל מה שאני אומר זה איך אנחנו יכולים לעזור לרוכשים או להיכנס לתוך הליכי פירוק שזו גם הדרך הקלה. אין סיכוי והסיכוי הוא נמוך שנוכל לממש את העסקאות אם נלך לפירוק. אני רוצה לציין כי בתוך הרוכשים יש אנשים שרכשו יש אנשים שטוענים שמכרו להם "הבטחות באוויר" – במדינת ישראל היום יש פרסומות להרבה חברות דומות. אנשים קונים קרקעות חקלאיות ויש להם אמונה טובה שאלו עסקאות טובות".
במקביל לבקשה להקפאת הליכים הוגשו לבית המשפט בקשות לפירוק חברת אדמה וכן בקשה לכינוס נכסים של בעל השליטה קובי. עו"ד שי מילוא, המייצג כמה רוכשים שפנו לפירוק וכן נושים נוספים טען בבית המשפט כי אין מנוס אלא לפרק את החברה.
"ברור שיש כאן מצב של חדלות פירעון", אמר לו השופט אורנשטיין", אמר בא כוחה של החברה שלטענתו הליך הקפאה עדיף על פירוק. "למה לא ללכת עכשיו להליך של הסדר?".
על כך השיב עו"ד מילוא כי מדובר בחברה ש"מכרה חלומות" וכי היא אינה משקפת את המציאות בבית המשפט ואת "החלומות שמכרה החברה לאנשים".
"אדוני שאל איפה הכסף", הוסיף מילוא, "זה מאוד פשוט וזה מופיע בבקשה – הבעלים לקח את הכספים מהעסקאות ומשך דיבידנדים. היו כמה חבר'ה שטעו לקנות את הקרקעות, במקרה אני בדקתי את הפרויקט בכרכור ומדובר בקרקע שהולכת להיות מופקעת לטובת כביש".
אורנשטיין: "אומר בעל השליטה שהוא מתכוון להזרים כספים. זה תהליך ויש לו גם נושים".
מילוא: "זו מכבסה. והחברה גם כתבה את זה במפורש בבקשה שהוגשה לבית המשפט, כתבו ש 'בטעות נמשכו דיבידנדים'. זה עסק שכולו נוהל לצורך מרמה, מה שהם בעצמם מתארים שלמעשה מדובר בהונאת פונזי. גמישות של הקפאה נדרשת כשיש יכולת לשיקום. מה אדוני ישקם? אופרציה שמטרתה להונות? אם יש לו מה שיכול לתרום שאינו העדפת נושים יתכבד ויתרום".
עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את העובדים ציינה כי מרביתם פוטרו במהלך החודשים אפריל ומאי. "הדילמה של העובדים קשה", הוסיפה, "אני חושבת שלבחון את הפעולות החמורות שנעשו כאן זה חשוב ויפה אבל קשה לי לומר מה יהיה להם טוב יותר כאן אם פירוק או הקפאה. הנטייה היא להעדיף הבראה או הסדר, אולי למנות בעל תפקיד לפרק זמן קצר ביותר".
נציגת הכנ"ר, עו"ד כלנית הרמלין, המליצה לבית המשפט לפרק את החברה. "המצב שעולה מהדוחות הכספיים חמור ביותר", כך לדבריה. "כשההתנהלות כל כך לקויה יש מקום לפרק זמני לחברה מטעם בית המשפט. אי מבינה מצד שני את הרצון להיטיב עם אנשים. יש כאן באמת דילמה. אני לא ראיתי שיש באמת יתרון ממשי להקפאת הליכים ויש פה הרבה נתונים שלא ידועים לנו – למשל מימון החברות, מי ממן? נותנים הצהרה אבל לא ידוע מי יממן".
חברת אדמה, הנקראת גם א.ר. לוגיסטיק נדל"ן, הוקמה בשנת 2012 ובמרכז פעילותה מערך שיווק ומכירות של קרקעות חקלאיות לצורך בניית פרויקטים נדל"ניים. בשנים האחרונות היא שיווקה בפרויקטים במיקומים שונים בהם כרכור, הוד השרון, תל אביב, הרצליה וחולון. אולם בחודשים האחרונים עלו דיווחים רבים בתקשורת על תביעות שהוגשו כנגד החברה ועל הבטחות לכאורה שלא מומשו להפשרת קרקעות לבנייה בתוך זמן קצר.
בתחילת השבוע פנו החברה, והעומד בראשה, קובי, לבית המשפט המחוזי בתל אביב, באמצעות עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, בבקשה להוציא צו הקפאת הליכים למשך 60 ימים לחברה, שבמהלכם יוכן הסדר מול הנושים שהחוב אליהם מוערך בכ-32 מיליון שקל. במקביל, מבקשת החברה למנות את רו"ח חן ברדיצ'ב ואת עו"ד גיא גיסין כנאמנים להליך ההבראה. במקביל, הוגשו לבית המשפט 2 בקשות נפרדות לפירוקה של החברה.