$
בארץ

הממשלה אישרה את מתווה הגז המתוקן; השר אבי גבאי התנגד

נתניהו בישיבת הממשלה: "ההסכם החדש מטמיע בתוכו את ההערות שקיבלנו מבית המשפט העליון. כעת הדבר החשוב הוא לא להתעכב, להתקדם ולהביא את הגז לאזרחי ישראל"

ליאור גוטמן ורוני זינגר 12:2522.05.16

הממשלה אישרה לפני זמן קצר את הצעת המחליטים שמבטיחה תיאורטית את יציבות מתווה הגז, וכוללת הקלות בפסקת היציבות. ההצעה הוגשה על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ, והיא אמורה לחלוף על המשוכה שהציבו לפני כחודשיים שופטי בג"ץ כשלא אישרו את מתווה הגז המקורי.  

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: עומר מסינגר

 

"ההסכם החדש מטמיע בתוכו את ההערות שקיבלנו מבית המשפט העליון. כעת הדבר החשוב הוא לא להתעכב, להתקדם ולהביא את הגז שמביא גם משאבים עצומים לאזרחי ישראל - ברווחה, בחינוך, בבריאות, ובעצם בכל תחומי החיים. אני חושב שזה צעד חשוב ביותר, אפילו היסטורי, לכלכלת ישראל ובפרט לאזרחים, ואנחנו משתמשים במתנה שהעניק לנו הטבע לטובת המדינה ואזרחיה", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו, והוסיף שההישג רשום קודם כל לזכותו של שר האנרגיה יובל שטייניץ. לדבריו, "כשר האנרגיה עבדת בצורה נמרצת, יצירתית, ללא לאות, ואני מאוד מעריך את זה ואני חושב שאזרחי ישראל צריכים להעריך את התרומה שלך".

 

גבאי התנגד

מתווה הגז הראשון כלל פסקת "יציבות רגולטורית" בשלושה תחומים: מיסוי, מכסות ייצוא של גז ואחוזי בעלות על מאגרים. במקור, המתווה כלל הבטחה שלטונית לחסום כל שינוי רגולטורי וזאת לתקופה של 10 שנים. שופטי בג"ץ טענו שהבטחה של ממשלה נוכחית שתהיה תקפה גם לממשלות עתידיות, היא מעשה לא דמוקרטית ולכן הם שלחו את הממשלה לבצע מקצה שיפורים. זה הגיע הבוקר באמצעות החלטת ממשלה שמחליפה רק את פסקת היציבות המקורית ושמשאירה את כלל המתווה על כנו. זו החדשה מכירה בצורך לייצר יציבות רגולטורית אולם קובעת באותה נשימה שלממשלות עתידיות ניתנת האפשרות לשנות את כללי המשחק. במידה שהדבר יתבצע, שותפויות הגז יזכו לסל פתרונות מצד הממשלה תוך הכרה בהשקעות שלהן, אולם הממשלה לא ציינה איזה סל פתרונות יינתן, מתי ומה יהיה היקפו הכספי, אם בכלל.

 

השר היחיד שהתנגד להצעת המחליטים היה השר להגנת הסביבה אבי גבאי. אישור הצעת המחליטים בוצע על רקע הפגנה שהתקיימה ברחוב מטעם מטה המאבק של מתווה הגז. אלו טענו שהסיכומים החדשים בין הממשלה לחברות הגז, התבצעו בחטף, ללא דיון ציבורי וכחלק מהמהלכים הפוליטיים להרחבת הקואליציה, שהתרחשו בימים האחרונים. במהלך ההפגנה עוכב לחקירה עוה"ד גונן בן-יצחק, מראשי תנועת "ישראל יקרה לנו".

 

גבאי אמר, "ההחלטה מאמצת מחדש את המתווה שבתשעת חודשים שעברו מאז אישורו המציאות הוכיחה שהוא טעות אחת גדולה". לדבריו, "המחירים שנקבעו במתווה גבוהים מדי ומונעים שימוש בגז להפחתת זיהום האויר. גם הלקוחות צריכים יציבות בעולם שאין בו תחרות. המתווה מסיר את פיקוח המחירים כשאין תחרות כך שהחברות יוכלו להעלות מחירים ועדיין לקבל פיצוי מהממשלה על שינויי רגולציה", סיכם. 

 

לעומת גבאי, שטייניץ בירך על המהלך ואמר ש"לאחר פסיקת בג"ץ, הצלחנו להגיע לפתרון הולם בהתאם לפסיקה ולעקרונות שהתווה, המאפשר ליצור סביבה רגולטורית מעודדת השקעות. בסעיף המתוקן הוסרה ההתנגדות האוטומטית של הממשלה לחקיקה בכנסת, וניתן שיקול דעת לממשלות הבאות בנושא, במידה שיידרש. לאחר עיכוב של 6 שנים, סעיף היציבות המתוקן יאפשר לא רק לקדם את פיתוח לווייתן, אלא גם לפתוח את הים לחיפוש שדות גז חדשים נוספים, שטרם התגלו, וכן להבטיח ייצוא גז ישראלי למדינות השכנות ולאירופה. עם ישראל יראה ברכה באוצרות הטבע העצומים שהתגלו".

 

על פי המסתמן, בשבוע הקרוב יוגשו מספר עתירות לבית המשפט העליון (בשבתו כבג"ץ) כדי לנסות ולעכב גם את החלטת הממשלה החדשה. במידה שבג"ץ יפסול שנית את פסקת היציבות החדשה, לנתניהו עומד רוב מוצק בכנסת (66 חכ"ים) כדי להעביר את הנושא בחקיקה ראשית.

 

 

בעקבות הרחבת הקואליציה

מלבד אישור מתווה הגז המתוקן, נתניהו התייחס להרחבת הממשלה וכניסת ישראל ביתנו: "מלכתחילה כשהקמנו את הממשלה אמרתי שהכוונה שלי היא להרחיב את הממשלה.61 זה יותר טוב מ-59, אבל ממשלה רחבה ככל האפשר זה הדבר החשוב ביותר למדינת ישראל. אנחנו בעיצומם של מהלכים להרחבת הממשלה. אני חושב שקואליציה רחבה יותר תעזור לנו לעמוד באתגרים רבים שמולנו וגם לנצל הזדמנויות".

 

נתניהו התייחס להיבט המדיני שעלה גם במגעים מול הצטרפות המחנה הציוני לממשלה ואמר: "אני רוצה להבהיר שהממשלה הרחבה תמשיך לחתור לתהליך מדיני עם הפלסטינים, ונעשה זאת תוך כדי הסתייעות בגורמים באזור. אני אישית שוקד על זה הרבה, בהרבה מקומות, אני מתכוון להמשיך לעשות את זה".

 

הממשלה צפויה לאשר גם את ביטול חוק הספרים שהביאה שרת התרבות מירי רגב, וכן תאשר את מינויו של דני דיין כקונסול ישראל בניו יורק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x