בית הדין להסתדרות הרפואית: אל תתערבו במינויי מנהלים
ההחלטה התקבלה ביום חמישי האחרון, על רקע ניסיונות ההסתדרות הרפואית למנוע מבכירה שאינה רופאה בוולפסון להתמנות למנכ"לית בית החולים
- הסתדרות הרופאים פועלת לטרפוד מינוי מנהלת שאינה רופאה לוולפסון
- זמן שווה מוח: מערכת הבריאות לא יכולה להמשיך ולהתעלם מהמחסור במצנתרים
- פיצוץ במו"מ בין הרופאים והמדינה להגבלת כהונת מנהלי מחלקות ומנהלי בתי חולים
ההחלטה התקבלה ביום חמישי האחרון, על רקע ניסיונות הר"י למנוע ממנהלת בכירה מוולפסון שאינה רופאה להתמודד על תפקיד מנהלת בית החולים. עשרות מנהלי מחלקות ויחידות בבית החולים הממשלתי בחולון שיגרו באחרונה מכתב לשר הבריאות יעקב ליצמן בבקשה שיאפשר למנהלת קרן המחקרים בביה"ח איריס לוונשטיין לוי להתמודד על התפקיד שצפוי להתפנות באוקטובר, עם פרישתו של המנהל הנוכחי ד"ר יצחק ברלוביץ'.
בהסתדרות הרפואית מתנגדים באופן קבוע למינוי גורמים שאינם רופאים לתפקידים בכירים במערכת הבריאות הממשלתית, ועתרו בשנה שעברה לבג"ץ נגד מינויו של משה בר סימן טוב למנכ"ל משרד הבריאות — הראשון שמונה לתפקיד שאינו רופא.
העתירה נדחתה באוגוסט אשתקד, ובפסק הדין האחרון התייחס השופט טננבוים להחלטת בג"ץ בעניין זה. "דרישתה של הר"י היא לקיים מו"מ על ליבת התקינה ולא על השלכותיה. הר"י דורשת כי עצם פתיחת תקן משרה לדירוגים נוספים, תיעשה במשא ומתן עמה. דרישה זו למעשה היא תביעה למתן וטו לארגון העובדים על עצם קביעת המשרות בשירות המדינה. אם נקבל דרישה זו, מה ימנע מארגוני עובדים אחרים לדרוש לקיים עמם משא ומתן על קביעת משרות בין תחומיות בדירוגים אחרים?", תהה השופט וקבע כי "אין לקבל עמדה זו של הר"י".
במערכת הבריאות נהוג למנות רופאים למנהלי בתי חולים ציבוריים, למעט במקרים מיוחדים. לפי פקודת בריאות העם, אין מניעה למנות מנהל שאינו רופא, כל עוד ימונה לצדו "מנהל רפואי שהוא רופא בעל רישיון, אשר ייעץ למנהל בנושאים הרפואיים של בית החולים", לשון החוק. למרות זאת, בבתי החולים הממשלתיים מעולם לא התמנה מנהל שאינו רופא, וכן מעולם לא התמנתה אשה לתפקיד.
פסק הדין של בית הדין לעבודה שילב שתי בקשות של הר"י ושל ארגון הרופאים עובדי המדינה (אר"מ) בעניינה של ד"ר אורלי וינשטיין, שמונתה לראש חטיבת המרכזים הרפואיים במשרד הבריאות בשנה שעבר. למרות שוינשטיין היא רופאה, באר"מ נטען כי המינוי נעשה במחטף ללא שיתוף נציגיו כפי שהיה נהוג בעבר – מה שגרם לחשש כי בעתיד ימונו גורמים נוספים שאינם רופאים לתפקידים בכירים במערכת הבריאות. הר"י הגישה בקשה משלה להיות מעורבת במו"מ על עצם קביעתן של משרות כבין תחומיות (המשלבות דירוג רופאים ודירוגים אחרים), וכן שיקויים עמה מו"מ להסדרת הרכב ועדות הבוחנים במשרות בין תחומיות. בין הדין קיבל את בקשת אר"מ והורה לשבץ נציג מטעמו בוועדות – ודחה, כאמור, את בקשת הר"י.