$
בארץ

פיצוץ במו"מ בין הרופאים והמדינה להגבלת כהונת מנהלי מחלקות ומנהלי בתי חולים

יו"ר הסתדרות הרופאים ד"ר ליאוניד אידלמן מאשים את אגף התקציבים באוצר בהכשלת המגעים: "אחרי שהקדשנו ימים ולילות לסגירת כל הקצוות הגענו למבוי סתום לאור עמדתו העיקשת של אגף התקציבים", מסר אידלמן לרופאים. האוצר בתגובה: "הרופאים העלו דרישות חדשות לתוספות שכר בעלות השלכות תקציביות משמעותיות"

ספי קרופסקי 22:0913.05.16

יו"ר הסתדרות הרופאים, ד"ר ליאוניד אידלמן, הודיע היום (שישי) על פיצוץ במו"מ עם המדינה על הסכם להגבלת כהונת מנהלים במערכת הבריאות הממשלתית. במכתב ששיגר אידלמן לרופאים האשים אידלמן את אגף התקציבים באוצר בהכשלת המגעים לאחר שנציגיו סירבו לחלק מדרישות הסתדרות הרופאים.

"הפעם, להבדיל משנים עברו, הצלחנו להגיע להסכמה עקרונית עם משרד הבריאות, נציבות המדינה והממונה על השכר", כתב ד"ר אידלמן לרופאים, "אנו קיווינו כי נוכל לחתום על ההסכם עוד השבוע, לפני פרישתו של הממונה על השכר, מר קובי אמסלם. לצערנו, לאחר ימים ולילות ארוכים אשר הקדשנו לקידום ההסכם וסגירת כל הקצוות, הגענו ביום שלישי למבוי סתום במו"מ וזאת לאור עמדתו העיקשת של אגף התקציבים אשר סירב להקצות את התקנים הנדרשים ולהגדיל את מספר היחידות המחויבות לצורך יישום ההסכם".  

משרד האוצר משרד האוצר צילום: עמית שאבי

 

ד"ר אידלמן התכוון במכתבו לדרישת הסתדרות הרופאים להוסיף תקנים לאלו הקיימים לתפקיד מנהל יחידה, משרה שבמדרג ההיררכיה ניצבת מתחת למנהל מחלקה. במסגרת ההסכם שהתגבש, עתיד מי שכיהן כמנהל מחלקה במשך 12 שנה ולא קודם לתפקיד בכיר יותר, לשוב לתפקיד של מנהל יחידה עם תנאים של מנהל מחלקה. אם יכהן רק 6 שנים בתפקיד, הוא יוכל לפי המתווה לשוב לתפקיד של מנהל יחידה או מנהל שירות ללא תנאים של מנהל מחלקה.

 

עוד לפי המתווה המדובר, מנהלי בתי חולים ממשלתיים יכהנו לתקופות של עד 13 שנה שיורכבו משנת ניסיון אחת, וכן שתי קדנציות בנות 6 שנים כל אחת. מנהלי בתי חולים שישלימו את כל 13 השנים יוכלו לבחור בין שני מסלולים - האחד, לשוב לתפקיד ניהולי בבית החולים בתנאים של מנהל בית חולים והשני, לפרוש עם סל הטבות.

 

עוד כתב ד"ר אידלמן במכתבו כי "על אף שלכל הדעות, הגענו למתווה טוב אשר יכול היה להביא לשינוי של ממש במערכת הבריאות ולייצר אופק קידומי נרחב לרופאים, בחר אגף התקציבים להכשיל את ההסכם מתוך ראיה כלכלית צרה ואי הבנה של מערכת הבריאות, צרכיה ואופן תפקוד הרופאים בתוכה". יחד עם זאת, הבהיר ד"ר אידלמן בסיום מכתבו כי "כמובן שלא מדובר בסוף פסוק. אנו נמשיך לפעול לצורך יישום מתווה הקדנציות וחתימת הסכם קיבוצי בעניין בהקדם האפשרי".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה לטענות שעלו במכתב כי הוא "רואה חשיבות רבה בשיפור איכות הניהול במערכת הבריאות, לצד שמירה על כספי משלמי המיסים. מתווה קציבת הקדנציות טרם הושלם כיוון שהר"י העלו דרישות חדשות לתוספת שכר נוספת לפקידות הבכירה במטה משרד הבריאות ולמנהלי מחלקות לשעבר. לדרישות אלה השלכות תקציביות משמעותיות ובעייתיות בהיבט של מתן הטבות שכר נוספות לעובדי ציבור המשתכרים שכר גבוה באופן ניכר משכר מקביליהם במערכות ציבוריות אחרות. משרד האוצר פועל לשיפור איכות הניהול והשירות במערכת הציבורית, תוך הקפדה על שימוש נכון בכספי הציבור".

 

ההסכם שעתיד להיחתם לא יחול על מנהלים נוכחיים שכבר שובצו לתפקידם. כך לדוגמה פרופ' רוני גמזו שמונה למנהל בית החולים איכילוב בשנה שעברה ייהנה מתקופת כהונה שאינה מוקצבת בזמן, אלא אם יחליט על דעת עצמו לבקש מנציבות שירות המדינה להקציב את כהונתו. החלטה עקרונית בנוגע להגבלת הקדנציות של בכירים במערכת הבריאות הממשלתית התקבלה על ידי הממשלה בספטמבר 2014, ומאז התקיימו מגעים בנוגע לפרטי הנוהל בין משרד הבריאות, נציבות שירות המדינה והממונה על השכר במשרד האוצר מצד המדינה, לבין ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י).

 

עד כה, מנהלי בתי חולים ובעלי תפקידים בכירים אחרים במערכת הבריאות הממשלתית כיהנו ללא הגבלה כלשהי, חלקם למעלה מ-20 שנה ועד הפנסיה. ההצעה אמורה לפתור את אחת הבעיות הקשות של ניהול המערכת על ידי משרד הבריאות, שכן במצב הנוכחי מנהלי בתי החולים כמעט ואינם ניתנים להחלפה ונוצרות מעין ממלכות של כל מנהל בבית החולים, עד כדי כך שנוצרים עימותים בין המנהלים - שהם עובדי מדינה הכפופים להוראות הנציבות ומשרד הבריאות – לבין הרגולטור הממונה עליהם. הגבלת הקדנציות תאפשר גם רוטציה בין המנהלים וגם קידום של רופאים צעירים לתפקידי ניהול שלמעשה כמעט חסומים בפניהם היום.

 

ד"ר אידלמן אמר בשיחה ל"כלכליסט" כי הודיע בשלבים מוקדמים יותר במו"מ כי ההסכם צפוי לעלות סכומים רבים יותר מכפי שבאגף התקציבים סברו - בהכללת דרישת ההסתדרות להוסיף תקנים חדשים. "פתאום הם התחילו לעשות שיעורי בית, החליטו מה שהחליטו וקבעו גבולות לא מעשיים", אמר, "בהסכם הזה ברור שלא יכול להיות מצב שיהיו בו רק רוטציות, אחד מנהל והשני לא מנהל ואחר הם מתחלפים ביניהם, זה משחק סכום אפס". לדבריו, בהר"י לא רוצים ללכת על הסכם שיחמיר את בעיית החוסר בתקנים. "לא הגיוני שבמחלקה יהיו רק רופאים ותיקים, צריך להבטיח שיהיו גם תקנים למתמחים ושהמחלקה ובית החולים יוכלו להתקדם. למשל, אם נגיע למצב שיהיו בתוך מחלקה כמה מנהלי מחלקה על חשבון מתמחים - המתמחים המעטים שיהיו יצטרכו לעשות הרבה יותר תורנויות", הוסיף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x