מבקר המדינה: "חשש לפלילים בהתנהלות נתניהו לגבי מימון נסיעותיו ובני משפחתו לחו"ל"
ממצאי הדו"ח מעלים כי נסיעותיו של נתניהו ובני משפחתו, בעת כהונתו כשר אוצר, מומנו בידי גורמים חיצוניים ובהם גורמים פרטיים כמו אנשי עסקים שהיו קשורים אליו. מדובר במימון כרטיסי טיסה, מלונות או הוצאות שהייה; המבקר מציין כי הנושא נבחן עתה שוב ע"י היועמ"ש וייתכן שהחומרים החדשים שהועברו אליו, לו היו נכללים בדו"ח, היו הופכים אותו לחמור יותר; תגובת נתניהו: בנסיעות לא היה שום ניגוד עניינים, שום מימון כפול ושום דבר בלתי חוקי. ההר הוליד עכבר"
"במהלך עבודת הביקורת הועברו אל היועץ המשפטי לממשלה לבדיקה חומרים נוספים הנוגעים להיבטים מסוימים במימון נסיעות מר בנימין נתניהו לחו"ל", כך מסכם מבקר המדינה את הדו"ח שחיבר על נסיעותיו לחו"ל של ראש הממשלה נתניהו לפני עשור בתקופה שכיהן כשר האוצר. הפרשה נחשפה לראשונה בתוכנית ״המקור״ בערוץ 10 וזכתה לשם ״ביביטורס״.
החששות לפלילים, כפי שמנסח זאת מבקר המדינה בהודעה לעיתונות שהוציא יחד עם הדו"ח, הן לגבי מימון כפול לנסיעותיו של נתניהו ובני משפחתו לחו"ל, לגבי הסטת חלק מהמימונים למטרות אכן וכן לגבי "אי בהירות לגבי התחשבנות עם חברת אל על" לגבי השימוש של משפחת נתניהו באופן פרטי בנקודות הבונוס של הנוסע המתמיד שלמעשה שייכות למדינה בגין נסיעותיו הציבוריות. כאמור, כל אלה לא מופיעים בדו"ח מבקר המדינה עצמו אלא הועברו בסוף 2014 ליועץ המשפטי לממשלה שיחליט האם לפתוח בחקירה. אתמול דווח בחדשות 2 כי המשטרה אכן חוקרת מחדש את הנושא.
בתמצית, הדו"ח מבקר המדינה מאשר את מה שפורסם בתחקיר המקורי ולפיו נתניהו טס לחו״ל לפחות 8 פעמים לחו״ל לנסיעות רשמיות, במימון גורמים חיצוניים. בחלק מהמקרים אותם גופים ואנשי עסקים מימנו את שהייתו של נתניהו במלונות שונים, בחלק מהמקרים הם מימנו אפילו את שהיית רעייתו שרה נתניהו ואת שהיית ילדיו באותם מלונות ואת הוצאותיהם הנוספות.
המבקר מעיר על כך בחומרה כי הדבר לא ראוי ולא תקין, ואף שכל השרים באותה תקופה עשו זאת, הרי שהדבר מעלה חשש לניגוד עניינים וקבלת טובת הנאה אסורה. זאת משום שאותם גורמים וגופים מממנים עלולים ביום מן הימים לבקש מנתניהו לפרוע את חובו להם דרך פעילותו הציבורית בממשלה.
"הביקורת העלתה כי נסיעותיו של מר בנימין נתניהו ובני משפחתו במימון גורמים חיצוניים בתקופת היותו שר האוצר חרגו מהכללים החלים בנושא, והדבר עלול ליצור מראית עין של קבלת טובת הנאה או של ניגוד עניינים. בכל אותם מקרים לא פנה מר נתניהו לוועדת המתנות (במשרד המשפטים ש״א) או לוועדה למתן היתרים (במשרד מבקר המדינה - ש״א) כדי שיבחנו אם יש בקבלת המימון החיצוני משום קבלת טובת הנאה או מתנה אסורה״, כתב מבקר המדינה בדוח שחיבר.
לפי בדיקת מבקר המדינה, בזמן שהיה שר אוצר בין אמצע 2003 לשלהי 2005, נתניהו טס לחו"ל 15 פעמים בשליחות ציבורית. מתוכן, רק 7 מהטיסות היו במימון ממשלת ישראל. 8 הנסיעות האחרות היו במימון גורמים זרים. על פי המבקר, 2 טיסות היו במימון גופים יהודיים מחו״ל, 3.5 טיסות במימון ארגון הבונדס העולמי (שמגייס כספים למדינת ישראל), 1.5 טיסות במימון ממשלות זרות ועוד טיסה אחת במימון ארגון בין לאומי.
בטיסה אחת לארה״ב, למשל, ביוני 2003, מי שמימן את הטיסה לרעיית ראש הממשלה שנלוותה אליו היה בכלל איש עסקים (מבקר המדינה לא נוקב בשמו) שהוציא על כך 4,795 דולר. כל זה בזמן שנתניהו מכהן כשר האוצר.
בטיסה אחרת לארה״ב, באוקטובר 2004, מי שמימן את הטיסה כולה היה ארגון הבונדס שהוציא 13,747 דולר למימון הטיסה של נתניהו ומלוויו הרשמיים מהממשלה. בדרך חזרה ארגון הבונדס מימן את טיסתו של נתניהו לישראל, כולל עצירה בריביירה הצרפתית.
לא זאת אף זאת, מבקר המדינה טוען כי אין ביכולתו לדעת מי מימן את טיסת אשת ראש הממשלה שהצטרפה גם לנסיעה זו, בעלות של 11,018 דולר. עם זאת, המבקר מציין במפורש כי מי שמימן חלק נכבד משהות בני הזוג נתניהו בחו"ל היה ארגון הבונדס. הארגון הוציא 4,270 דולר למימון שהיית בני הזוג נתניהו בארה״ב ועוד 4,133 יורו לשהות בני הזוג בריביירה הצרפתית בדרכם חזרה לישראל. משפחת נתניהו שילמה מכיסה עוד 3,494 יורו.
בטיסה אחרת לארה״ב ולאנגליה, בינואר 2005, הגורם שמימן את הטיסה וחלק מהשהייה היה שוב ארגון הבונדס. הפעם, גם איש עסקים מימן את הנסיעה, בדגש על שהות בני המשפחה. במקרה זה, המימון ניתן לא רק לבני הזוג נתניהו, אלא גם לאחד משני בניהם. על פי המבקר, בנסיעה זו השהות של שלושת בני משפחת נתניהו בבית המלון בלונדון שולמה על ידי איש עסקים פרטי (מבקר המדינה לא נוקב בשמו) והגיעה לסכום של 8,568 ליש"ט.
החומרים החדשים היו הופכים את הדו"ח לחמור יותר?
״לדעת מבקר המדינה״, נכתב בדו"ח, ״נוכח הסמכויות הנרחבות של שר האוצר ובהתחשב באינטרסים פוטנציאליים של הגורמים השונים שמימנו את הנסיעות, ובהם גופים ואנשים פרטיים שהיו להם קשרים מסוגים שונים לשר האוצר דאז או למשק הישראלי, ולנוכח החשש לניגוד עניינים, ראוי היה שמר נתניהו ינקוט את מידת הזהירות ויפנה לוועדה למתן היתרים כדי שתבחן אם ניתן לתת לו היתר לנסיעה״.
חרף חומרתו, למשרד מבקר המדינה לקח זמן רב לפרסם את הדו"ח, על אף שהתחקיר המקורי פורסם ב-2011. בעקבות פרסום התחקיר, במרץ 2011 הטילה הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת על מבקר המדינה לבחון את הנושא.
הבדיקה עצמה נערכה שנה שלמה בין מאי 2011 למאי 2012, כלומר שהיא הסתיימה לפני ארבע שנים בדיוק. בדצמבר 2012 העביר מבקר המדינה את טיוטת הדוח לנתניהו עצמו להתייחסותו והתייחסות עורכי דינו. אלא בגלל שהיועץ המשפטי דאז יהודה ויינשטיין בחן את הנושא במקביל, מבקר המדינה כותב כי לא יכול היה להעביר לנתניהו את החומר עצמו ששימש את המבקר לעריכת הביקורת עד שתסתיים בדיקת היועץ.
במשך כמעט שנתיים שלמות היועץ המשפטי לממשלה בדק את הנושא, עד שבספטמבר 2014 הודיע למבקר המדינה כי לא נמצא מקום לפתוח בחקירה פלילית. רק אז העביר מבקר המדינה את החומר המלא לנתניהו ועורכי דינו. במהלך 2015 נפגש נתניהו מספר פעמים עם מבקר המדינה ואנשיו, בנוכחות עורך דינו דוד שמרון, בשביל להציג את טענותיו בעניין ולהגיב על החומר שבידי מבקר המדינה. השימוע האחרון בעניין היה בינואר השנה אליו הגיע גם נתניהו בעצמו.
מקריאת הדו"ח עולה בבירור כי כל מילה בו נשקלה בקפידה, וכי נעשה מאמץ גדול להציג מצד אחד את חוסר התקינות של מעשי נתניהו במימון הטיסות, אבל גם להצביע על העובדה כי הנורמה של נסיעות במימון חיצוני היתה נהוגה אז על ידי כל שרי הממשלה.
בנוסף, בשל העובדה כי חומרים אלה הועברו לבדיקה מחודשת של היועץ המשפטי לממשלה, ייתכן מאוד שחלק שנוגע לחששות למימון כפול לאותן הטיסות ולשימוש פרטי בנקודת הנוסע המתמיד על ידי משפחת נתניהו למרות שהן שייכות למדינה, ייתכן כי חומרים אלה, לו היו נכללים בדו"ח, היו הופכים אותו לחמור יותר.
תגובת נתניהו: "ההר הוליד עכבר"
מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר בתגובה: "אחרי שנים של כותרות מפוצצות ופרסומים בהיקף אדיר מתברר שההר הוליד עכבר. בנסיעותיו של נתניהו לא היה שום ניגוד עניינים, שום מימון כפול ושום דבר בלתי חוקי. היועץ המשפטי לממשלה כבר בדק את החומר שהעביר אליו המבקר ב-2013 וקבע שאין שום סיבה לפתוח בחקירה. אנו משוכנעים שכך
יהיה גם עם הספיח שהועבר אליו ב-2015.
"מבקר המדינה קובע שנתניהו נהג בדיוק כמו שרים אחרים ושבאותה תקופה עדיין לא נקבעו הכללים לנסיעות שרים. הכללים לגבי נסיעות שרים נקבעו רק ב-2008, בעוד שהדו"ח מתייחס לתקופה עד 2005. הניסיון להחיל רטרואקטיבית על נתניהו, ורק על נתניהו, כללים שנקבעו אחר כך אינו ראוי. התחושה היא שמדובר בדין מיוחד לנתניהו, ודין אחר לכל היתר.
"גברת נתניהו הצטרפה לנסיעותיו של בעלה כמקובל לגבי רעיות ראשי ממשלה לשעבר ולעתים גם לרעיות שרים. הגופים החיצוניים שהזמינו את נתניהו הם גופים ציבוריים כמו הבונדס, השדולה לטובת ישראל בבריטניה, מוסדות חינוך וכדומה. נסיעות אלה היו חשובות למדינת ישראל. במהלכן גייס מר נתניהו עשרות מיליוני שקלים לטובת המדינה, התראיין עשרות פעמים בתקשורת הבינלאומית והופיע בפני גופים ציבוריים רבים לטובת ההסברה הישראלית. משך שנים ארוכות סורקים את נתניהו ורעייתו במסרקות ברזל ולא מוצאים כלום - כי אין כלום".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר, מסרה: "חוק מבקר המדינה קובע כי היועמ"ש מחויב בדיווח בתוך שישה חודשים ליו"ר הועדה לביקורת המדינה על החלטתו האם לפתוח בחקירה פלילית או שהחומר חוזר למבקר המדינה. בעקבות כך, פניתי ליועמ"ש הנוכחי בדרישה לקבל דיווח לגביי החלטתו על חקירה פלילית בפרשת ביבטורס. אני יכולה להודיע שאמש התבשרתי על ידי לשכת היועמ"ש כי בזמן הקרוב והמיידי אקבל עדכון על ידי המשנה לפרקליט המדינה האמון על התחום הפלילי. "