$
תיירות

חיבוק דוב: המקומות שנהרסים מעודף תיירים

אתרי התיירות הגדולים בעולם מושכים אליהם מיליוני מבקרים. אבל מתברר שלא תמיד טוב להיות אטרקטיבי - קבלו את רשימת היעדים האהובים שנסגרו לתיירים, לצד אלה שעדיין נמצאים בסכנה

שירות כלכליסט 21:5325.05.16

מסתבר שאפשר להיות אטרקטיבי מדי. מבין אתרי תיירות פופולאריים ברחבי העולם שמושכים אליהם מיליוני מבקרים הודות לערך ההיסטורי, הייחודיות או היופי המרהיב שלהם, יש כאלה המתקשים כעת להתמודד עם הפופולאריות שלהם עצמם. הקורבן האחרון הוא קו טאצ'אי, אי למול החוף הדרומי של תאילנד, שנסגר למבקרים לאחר שהתיירים דחפו את גן העדן הזה על סף הרס. קו טאצ'אי הוגדר בעבר כאי היפה ביותר בתאילנד, תואר שהוביל במידה מסוימת לנפילתו. לפי הרשויות, הפופולאריות של האי בקרב התיירים סיכנה את האדמה ואת הסביבה הימית. למרבה הצער, קו טאצ'אי אינו אתר התיירות היחד שקורס תחת עוול הפופולאריות העצומה שלו.

 

אלה היעדים האהובים אשר עומדים בסכנה להיעלם לתמיד:

 

האי קו טאצ'אי

 

קו טאצ'אי, תאילנד קו טאצ'אי, תאילנד צילום: שאטרסטוק

 

סלע עוגת החתונה ברויאל נשיונל פארק, אוסטרליה

 

סלע עוגת החתונה ברויאל נשיונל פארק, אוסטרליה סלע עוגת החתונה ברויאל נשיונל פארק, אוסטרליה צילום: אינסטגרם

הסלע הציורי בפארק הלאומי המלכותי, דרומית לסידני, נסגר בשנה שעברה לציבור לאחר שמחקר גאוטכני חשף כי הוא צפוי לקרוס לפני סוף העשור. הדו"ח המתריע פורסם לאחר שמספר המבקרים במקום זינק מ-2,000 אנשים ליותר מ-10 אלף בחודש. בנוסף, הסלע התגלה גם כקטלני לאחר שב-2014 תייר צרפתי נפל 40 מטרים למותו לאחר שצוק סמוך התפורר. כיום, גדרות מגבילות את הכניסה לקצה, אך זה לא מונע ממטיילים הרפתקניים לסכן את חייהם עבור תמונה שווה לאינסטגרם. בעקבות זאת, שומרי הפארק מטילים קנסות על מי שהם תופסים.

 

גשר פונט דז-ארטס בפריז, צרפת

 

גשר פונט דז-ארטס בפריז, צרפת גשר פונט דז-ארטס בפריז, צרפת צילום: medias.rs

עדיין מותר לעבור בגשר הולכי הרגל המפורסם ביותר בפריז, אך מי שמקווה לחבר "מנעול אהבה" לגשר, כפי שעשו מיליוני תיירים לפניו, ייאלץ לחפש מקום אחר. במשך העשור האחרון, הזוגות האוהבים שהגיעו לפריז הצמידו את המנעול לגשר וזרקו את המפתח לנהר סן, כסמל לאהבתם הנצחית. אולם לפני שנתיים החלו להתעורר חששות לגבי הנזק שהמשקל של המנעולים גורם, והרשויות מעודדות כעת את הזוגות להצהיר על אהבתם בתמונת סלפי. בשנה שעברה החלו עובדי העירייה להוריד את כל המנעולים. נכון לעכשיו, קרוב למיליון מנעולים, במשקל של 40 טון, הוסרו.

 

קיר המסטיקים בסיאטל, ארה"ב 

 

קיר המסטיקים בסיאטל, ארה"ב קיר המסטיקים בסיאטל, ארה"ב צילום: wonderfulengineering

בשנות ה-90 מסיבות שעדיין לא ידועות, החלו אנשים להדביק את המסטיק המשומש שלהם על קיר בטון בסמטה בסיאטל. יותר ויותר אנשים הצטרפו למנהג והדביקו על הקיר חתיכות צבעוניות של מסטיק לעוס. הקיר זכה בהוקרה עולמית, והפך לאתר תיירות רשמי בסיאטל. אולם בשנה שעברה, הודיעו הרשויות בעיר כי הסוכר במסטיקים פוגע במבנה ההיסטורי של הקיר, ולכן יש להסיר את המסטיקים. כך שבנובמבר, כחלק ממאמץ נרחב יותר לשמר את המבנים ההיסטורים בעיר, עובדים השקיעו 130 שעות להסרת 1.6 טונה של מסטיק לעיסה מהקיר.

 

צ'ינקה טר (Cinque Terre), איטליה 

 

צ'ינקה טר (Cinque Terre), איטליה צ'ינקה טר (Cinque Terre), איטליה צילום: שאטרסטוק

בערך 2.5 מיליון תיירים ביקרו בשנה שעברה בצ'ינקה טר, חמש העיירות הציוריות בקצה החוף של הריביירה האיטלקית, אך עודף ספינות השייט והאוטובוסים מהווה נטל על האתר. הרשויות באיטליה הכריזו השנה שינקטו בצעדים כדי להגן על הסביבה העדינה שלצ'ינקה טר על ידי הגבלת מספר התיירים שיכולים לבקר בכל שנה ל-1.5 מיליון. כתוצאה מכך, התיירים יצטרכו לקנות את הכרטיסים מראש. "ללא ספק תוטל עלינו ביקורת בעקבות זאת, אך מבחינתנו זו שאלה של הישרדות", אמר נשיא הפארק הלאומי צ'ינקה טר, ויטוריו אלסנדרו.

 

שדרת לה רמבלה, ברצלונה

  

שדרת לה רמבלה, ברצלונה שדרת לה רמבלה, ברצלונה צילום: גטי

ברצלונה הוכתרה בשנה שעברה לעיר השלישית הפופולארית ביותר באירופה, אחרי לונדון ופריז, אך את ראשת העיר אדה קולאו זה לא משמח במיוחד. לאחר שנבחרה לתפקיד ביוני 2015, היא איימה להגביל את מספר התיירים, מחשש שברצלונה "תהפוך לוונציה", כלומר שהתיירים יבריחו את המקומיים מהעיר. כך, בעיר שמונה 1.6 מיליון תושבים, ביקרו ב-2013  7.5 מיליון תיירים. בשל החשש מהפער הזה בין התיירים ומקומיים, בייחוד בנוגע למחירי הנדל"ן, קולאו הוציאה צו לשנה האוסר על הענקת רישיונות חדשים לבתי מלון ולדירות לתיירים. בברצלונה החליטו גם לאסור על קבוצות של מעל 15 תיירים לבקר ביחד בשוק האוכל לה בוקריה בשעות השיא.

 

טאג' מאהל, הודו

   

טאג' מאהל, הודו טאג' מאהל, הודו צילום: tajmahal.org

 בכירים בהודו העלו כבר את האפשרות לסגור את אתר התיירות המפורסם ביותר במדינה, בעקבות השחיקה הטבעית והנזק שיוצרים המבקרים. 7-8 מיליון התיירים שמבקרים בטאג' מאהל בכל שנה כבר אינם מורשים להתקרב לאתר ברכב, וזאת בניסיון להפחית את זיהום האוויר. סדקים כבר החלו להופיע במבנה והחשש הוא שיסודות העץ נרקבים. ב-2011 פורסמה הערכה כי הארמון יקרוס בתוך חמש שנים.

 

מאצ'ו פיצ'ו, פרו

 

מאצ'ו פיצ'ו מאצ'ו פיצ'ו צילום: שאטרסטוק

 מאז נחשף לפני יותר ממאה שנים, מאצ'ו פיצ'ו הפך לאחד ממוקדי העלייה הרגל המרכזיים של תיירים ברחבי העולם, ומושך מאות אלפי מבקרים בכל שנה. אך מאה שנות תיירות במקום מאיימות לפגוע בהריסות העתיקות. בעקבות זאת, פרו ביחד עם אונסק"ו פרסמה לאחרונה הנחיות חדשות למבקרים, כולל דרישה להיצמד לאחד משלושה מסלולי טיולים מאושרים ואפשרת כניסה מקסימאלית של 2,500 איש בלבד ביום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x