$
משפט

המשטרה סיימה את החקירה בעניין מעונות ראש הממשלה

המשטרה הודיעה כי העבירה לפרקליטות את "כל הראיות לכאורה, הממצאים והתובנות שנאספו"; במקביל קבע ביה"ד הארצי לעבודה: שרה נתניהו לא תוכל לערער על הפיצוי למני נפתלי

זוהר שחר לוי 12:5929.05.16

המשטרה הודיעה היום (א') כי סיימה את החקירה בעניין מעונות ראש הממשלה וכי הועברו כל הראיות לכאורה, הממצאים והתובנות שנאספו בחקירות המשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים, אשר ליוותה את החקירה, לצורך עיון והחלטה אם יש להמשיך בהליכים.

 

הפרשה החלה בפברואר 2015 באישור היועמ"ש לממשלה ופרקליט המדינה והתמקדה במספר נושאים, אשר בעניינם עלה חשד לביצוע עבירות פליליות, בהן חשד לקבלת דבר במרמה ולמרמה והפרת אמונים, כולל טיפול בתלונות הדדיות.

 

במקביל, בית הדין הארצי לעבודה קבע היום (א') כי לרעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, לא נתונה זכות לערעור על פסק הדין שניתן במסגרת התביעה שהגיש אב הבית במעון ראש הממשלה לשעבר, מני נפתלי,  "הגם שגברת נתניהו תרמה, אפילו תרומה משמעותית, לסביבת העבודה הפוגענית של נפתלי", ציין הרשם כאמל אבו קאעוד בהחלטתו. "לא נתונה לגברת נתניהו זכות ערעור על פסק הדין ולפיכך דין הערעור מטעמה להימחק על הסף".

 

 

פרשת מעונות רה"מ החלה בפברואר 2015 באישור היועמ"ש לממשלה ופרקליט המדינה והתמקדה במספר נושאים, אשר בעניינם עלה חשד לביצוע עבירות פליליות, בהן חשד לקבלת דבר במרמה ולמרמה והפרת אמונים, כולל טיפול בתלונות הדדיות. החקירה הפלילית בפרשה נפתחה באוגוסט 2015, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה וינשטיין, החליט לאמץ את המלצת פרקליט המדינה ולהורות על פתיחתה.

 

נתניהו נחקרה תחת אזהרה ביחידת להב 433 במהלך חודש ינואר האחרון החקירה התמקדה בשלוש סוגיות: העסקתו של החשמלאי אבי פחימה, שבדו"ח מבקר המדינה נטען כי ביצע עבודות בבית משפחת נתניהו בקיסריה בניגוד לנהלים, העסקת העוזרת שטיפלה באביה המנוח של שרה נתניהו וריהוט הגן שמומן על ידי המדינה אך לטענת מבקר המדינה הועבר לבית הפרטי של משפחת נתניהו. נתניהו הכחישה קשר לחשדות וטענה כי לא התעסקה כלל בכל הקשור לפחימה וכי ההמחאות שניתנו למטפלת של אביה היו אישיות מכספו שלו. קודם לכן נחקר גם סיידוף שטען כי ביצע את ההוצאות על פי חוק וכי כל הוצאה שנרשמה הייתה על פי אישור ועד מיוחדת – ועדת השלושה.

 

חקירת המשטרה העלתה ראיות לכאורה נגד נתניהו, סיידוף ופחימה. ל"כלכליסט" נודע כי בסיומה של החקירה נמצאה תשתית ראייתית נגד השלושה ובפרקליטות מחוז ירושלים, אשר ליוותה את החקירה, ישקלו עתה אם להעמידם לדין.

 

הערעור שהגישה שרה נתניהו

 

נתניהו ערערה בחודש פברואר האחרון על פסק הדין שניתן בבית הדין האזורי לעבודה בסכסוך שבין אב הבית במעון ראש הממשלה לשעבר, מני נפתלי, לבין המדינה, זאת על אף שלא היתה צד להליך. פסק הדין בעניין נפתלי חייב את המדינה לשלם לאב הבית לשעבר פיצוי של 170 אלף שקל על תנאי העסקה פוגעניים, פסק דין עליו ערערו גם המדינה וגם נפתלי. במסגרת פסק הדין נמתחה ביקורת חריפה על התנהלותה של נתניהו במעון ראש הממשלה, ואילו בערעורה טענה נתניהו כי הקביעות בפסק הדין מופרכות וכי בית המשפט גרם לעיוות דין. לדבריה, נפתלי שיקר וישנן עדויות המעידות על אופיו האלים והפרובוקטיבי.

 

לפי הרשם, בהליך שהתנהל בין אב הבית לשעבר לבין מעון ראש הממשלה ומדינת ישראל שרה נתניהו לא הייתה צד להליך והיא הובאה לעדות כדי לסייע לבית הדין האזורי לעבודה להגיע לחקר האמת בתביעתו של נפתלי. "על כן", נכתב בהחלטה, "לא התקיים בעניינה 'משפט נלווה' ו'זכויותיה' לא הוכרעו. עניינה האישי לא היה מושא הדיון ואחריותה האישית לתנאי העסקתו של נפתלי לא נקבעה. הבאתה כעדה כדי לברר את טענתו של נפתלי לתנאי העסקה פוגעניים במעון ראש הממשלה, הגם שנקבעה 'תרומתה' לתנאי העסקה אלו אין בה כדי להושיב אותה על דוכן 'הנאשמים' או 'המעוולים' ולהציב אותה מעברו השני של השדה הדיוני שנועד לבדוק את מערך זכויותיו של נפתלי אל מול המדינה כמעסיקתו".

 

מימין שרה נתניהו ומני נפתלי מימין שרה נתניהו ומני נפתלי צילום: אוראל כהן, יובל חן

 

"הגם שגברת נתניהו תרמה, אפילו תרומה משמעותית, לסביבת העבודה הפוגענית של נפתלי, הכרעותיה של הערכאה הדיונית, הנכונות למקרה המסוים שנדון לפניו, לא פגעו בזכות מזכויותיה של נתניהו או במערך חובותיה", נכתב בהחלטה.

 

 באשר לטענה כי פסק הדין פגע בפרטיותה של נתניהו, אומר בית הדין כי אין חולק כי מעון ראש הממשלה היה גם מקום העבודה של מר נפתלי, וככזה ההתרחשויות בו, הרלוונטיות לתנאי העסקתו, אינם פרטיים. "כפועל יוצא", כך נכתב, "תרומתה של גב' נתניהו למאורעות אלה אינן חוסות בצילה של הזכות לפרטיות".

 

עוד צוין כי לנתניהו ניתנה הזדמנות בהליך להתגונן ולהביא ראיות והיא אכן עשתה כן. בנוסף, כך לפי ההחלטה, גם אם היה מקום לשמוע את ערעורה של נתניהו הרי שטענותיה מכוונות כנגד קביעות עובדתיות מובהקות של בית הדין האזורי לעבודה, קביעות שערכאת ערעור ממאנת להתערב בהן. "על כן סיכויי הערעור הנמוכים תומכים באי מתן זכות ערעור בנסיבות העניין". בית הדין חייב את נתניהו לשאת בהוצאות הערעור של נפתלי בסכום של 3,000 שקל.

 

עו"ד נעמי לנדאו, המייצגת את מני נפתלי מסרה: "מלכתחילה היה ברור כי לגברת נתניהו אין עילה משפטית להגיש ערעור על פסק הדין בתביעתו של מני נפתלי - כל שאיפתה של הגברת נתניהו היתה, ככל הנראה, להתיש את מערכת המשפט הישראלית, לנסות את מזלה בשיטת מצליח, שמא אחת מתביעותיה תצליח על אף היעדר עילות משפטיות, שכן כל ההליכים שהגישה היו תמוהים, שלא לומר הזויים, מרגע שיצאו לאוויר העולם. בית הדין הארצי לעבודה סירב להיכנע לניסיונות של שרה נתניהו להלך עליו אימים."

 

עו"ד נאוה פינצ'וק אלכסנדר, המייצגת את מני נפתלי, מסרה: "אנו שמחים על כך שבתי הדין לעבודה לא פותחים פתח לגברת נתניהו להמציא לעצמה כללי משפט מיוחדים ויחודיים לרעיית ראש הממשלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x