בלעדי לכלכליסט
דלק קרובה לסגירת המימון לפיתוח לווייתן - ב-2 מיליארד דולר
מנכ”ל דלק קידוחים יוסי אבו קיים בשבוע שעבר שורת פגישות בניו יורק, בהן סוכם כי הבנקים ג’יי.פי. מורגן ו־HSBC יעניקו הלוואת גישור לפרויקט
דלק קידוחים ואבנר קרובות לסגירת המימון לחלקן בפיתוח מאגר לווייתן. ל”כלכליסט” נודע שבפגישות שקיים מנכ”ל דלק קידוחים יוסי אבו בשבוע שעבר בניו יורק, סוכם כי הבנקים ג’יי.פי. מורגן ו־HSBC יעניקו הלוואת גישור לפרויקט. דלק ואבנר בוחנות את האפשרות לצרף למימון הפרויקט בנק או שניים מבין בנק אוף אמריקה, קרדיט אגריקול ו־BNP פאריבה.
- משרד האנרגיה מפתיע: כמות הגז בלווייתן נמוכה בכ-20% מדיווח השותפויות
- מתווה הגז החדש לא מבטיח את פיתוח לווייתן
- נובל חסכה לתשובה מיליארד דולר ממחיר הפיתוח של לווייתן
הירידה בעלויות הפיתוח, קריסת מחירי האנרגיה בעולם והירידה במספר הקידוחים החדשים, הפחיתו במיליארד דולר את העלות המוערכת לפיתוח לווייתן, שהיא כיום כ־5–5.5 מיליארד דולר. דלק קידוחים ואבנר מחזיקות בכ־45% בשותפות, כך שחלקן בפיתוח הוא כ־2.5 מיליארד דולר. כחצי מיליארד דולר יגיע ממקורותיהן, והמימון ישלים 2 מיליארד דולר נוספים. ג'יי. פי. מורגן ו־HSBC התחייבו למימון כולו, אולם אם אחד הבנקים האחרים יציע ריבית נמוכה יותר, הוא יצטרף והמימון יתחלק בחלקים שווים.
הלוואת הגישור היא ל־4־5 שנים עד לסיום הפיתוח, ובסיומה יגייסו השותפות חוב חדש, באג”ח, בתנאים טובים יותר על פי חוזי הייצוא. מהלך דומה נעשה במאגר תמר, שם הביקושים לאג”ח היו גבוהים במיוחד והגיעו ל־14 מיליארד דולר. ג’יי.פי מורגן ו־HSBC מעוניינים לקבל את המימון הזה.
הריביות בהלוואת הגישור תהיה של 3%־4% לשנה — נמוכה מזו שנלקחה בתמר, שנעה בין 4.25% ל־5.5%. ירידה של נקודת אחוז בריבית מפחיתה כ־20־30 מיליון דולר בעלויות. בהסכמים אין התייחסות לשינויים רגולטוריים, מה שמצביע על שביעות רצון של הבנקים מתנאי פיתוח המתווה שנקבעו בשבוע שעבר.