$
בארץ

נובל חסכה לתשובה מיליארד דולר ממחיר הפיתוח של לווייתן

אבנר ודלק קידוחים של תשובה חשפו אתמול תוכנית פיתוח שאפתנית ללווייתן הכוללת 8 קידוחים. שיפורים טכנולוגיים והיצע גדול של ציוד הפקה הוזילו את פיתוח המאגר. למרות ירידת מחירי הגז, עלייה בביקושים הביאה לעלייה ברווחי השותפויות ברבעון ראשון

ליאור גוטמן 08:3924.05.16

תוכנית הפיתוח של מאגר הגז הטבעי לווייתן, כפי שפורסמה אתמול בדו"חות הכספיים של שותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר לרבעון הראשון של 2016, כוללת שמונה קידוחים מקבילים, מהם שישה בשלב הראשון של הפיתוח בעלות כוללת שנאמדת בכ־5 מיליארד דולר, הזרמת גז שנתית בהיקף של כ־12 מיליארד מ"ק והצבת פלטפורמת הפקה מול חופי ישראל עם טיפול מרבי בים.

 

עיון בתוכנית ההפקה המלאה מראה כי כמות הכסף שתושקע בפיתוח לווייתן ירדה מרף עליון של 7 מיליארד דולר לכ־5–6 מיליארד דולר כיום.

 

שותפויות הגז אינן מציינות מדוע העלות צנחה בעשרות אחוזים, אבל ההערכה בענף האנרגיה היא כי נובל אנרג'י שתבצע בפועל את פיתוח המאגר הוזילה את הערכת מחיר הודות לשיפורים בטכנולוגיה שהיתה קיימת עד כה כמו גם עקב הביקוש עולמי הנמוך לציוד ההפקה של הגז. בשלב הראשוני של הפיתוח יידרשו שותפויות הגז לקדוח ארבע בארות שיתווספו על השתיים שכבר נקדחו, וזאת בעלות של 3.5–4 מיליארד דולר.

 

 

השותפויות מתחייבות לסיים שלב זה עד סוף 2019. פעולות אלו צפויות לספק למשק כ־12 מיליארד מ"ק של גז לשנה, כאשר הצריכה המשקית היום נעה סביב 8.5 מיליארד מ"ק.

 

אם ייחתמו חוזי יצוא גז חדשים מול מצרים, ירדן או טורקיה, ייקדחו לפחות שתי בארות נוספות שיגדילו את יכולת האספקה לעד 21 מיליארד מ"ק לשנה.

 

ההחלטה אם לגשת לפיתוח מלא תתקבל בסוף 2016 בכפוף לחתימה על חוזי גז שישרתו תזרימית את כיסוי ההלוואות שיילקחו לפיתוח המאגר.

 

אבנר ודלק הן שותפויות גז תאומות שמחזיקות בחלקים שווים במאגרי הגז (31.25% בתמר, 45.34% בלווייתן).

 

מנכ"ל דלק קידוחים ואבנר, יוסי אבו, סיכם שה"עלייה מתמדת בביקושים לגז טבעי במשק המקומי, כפי שעולה מהדו"חות שהצגנו, מחייבת מקורות נוספים של גז טבעי".

 

ההסכם הירדני גדל ב־11%, פג תוקף הרישיון בקפריסין

 

באופן מפתיע, דלק קידוחים ואבנר מדווחות שפג תוקפו של רישיון הפקת הגז ממאגר אפרודיטה בקפריסין. חשוב להדגיש כי השותפויות אמנם איבדו את רישיון הקידוח במאגר אך עדיין מחזיקות בבעלות עליו.

 

גם בישראל המצב לא מזהיר. רישיונות הקידוח למאגרים רות C ואלון D, שבעבר נחשבו כבעלי פוטנציאל למציאת גז, הופקעו על ידי המדינה כיוון שחלף לוח הזמנים לפיתוחם.

דלק קידוחים ואבנר מציינות שהן בוחנות את המצב המשפטי של הסיטואציה, כאשר במקביל הן מנהלות מול המדינה דיונים משפטיים להשבת רישיונות גז במאגרים ערן, אביה וקרן שהופקעו מאותה סיבה.

 

המדינה גם דרשה מהשותפות במאגר תמר להעמיד ערבות של 100 מיליון שקל למקרי אסון או תקלה. אך השותפות סירבו לדרישת המדינה וכעת הצדדים בוחנים צעדים משפטיים.

 

מאגר תמר, אגב, מכיל נכון לסוף מרץ 2016 כ־291 מיליארד מ"ק, ירידה של כ־10% מאז התגלה ולאחר שלוש שנות הזרמה בלעדית לשוק הישראלי.

 

בצד היותר ורוד של הדו"חות, דלק קידוחים ואבנר מעדכנות שכמות הגז בהסכם המכירה לפוטאש הירדנית, שאמור להתממש כבר בשנה הנוכחית, עלה בכ־11% והוא מסתכם במכירה של כ־2 מיליארד מ"ק.

 

עלות החוזה המקורי נעה בין 500 ל־700 מיליון דולר לשנה, וכאשר הוא יתממש, הוא ייחשב להסכם יצוא הגז הראשון מישראל.

 

מכירות הגז לשוק הישראלי עלו ב־10%

 

הכנסות החברות, העומדות בפני מיזוג, הגיעו לכ־105.7 מיליון דולר - עלייה של כ־4.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, כאשר כ־52 מיליון דולר מתוכם מיוחסים לאבנר והשאר לדלק קידוחים. העלייה מיוחסת לגידול של כ־10% בהיקף צריכת הגז, שהסתכמה בשוק המקומי בכ־2.2 מיליארד מ"ק.

 

עלות יחידת אנרגיה עמדה על כ־5.1 דולר לעומת 5.45 דולר ברבעון הראשון של 2015. מקור הירידה במחיר הוא תשלום נמוך של הלקוחות הפרטים — דוראד, דליה אנרגיה, חברה לישראל - שתעריף הגז שלהם צמוד לתעריף החשמל שירד רק בספטמבר האחרון.

 

הרווח התפעולי המצרפי הסתכם בכ־78.6 מיליון דולר - עלייה של כ־8%. בשורה התחתונה של הדו"חות, החברות רשמו רווח נקי מצרפי של כ־64 מיליון דולר.. מדובר בעלייה של 6.6% לעומת הרבעון הראשון של 2015.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x