האוצר אוסר להעסיק מבקשי מקלט, אבל גובה מהם 20% מס
תשובת האוצר לעתירה של חברת ניקיון שדורשת ממנו להכיר במס שמוטל על עובדים זרים ועל מבקשי מקלט כהוצאות שכר: אסור להעסיק עובדים זרים בניקיון
כך נראה אבסורד: בשבוע שעבר עתרה חברת כוח האדם י.ב שיא משאבים המעסיקה עובדי ניקיון לבית המשפט באמצעות עו"ד רנאטו יאראק ממשרד מ. פירון ושות' נגד משרד האוצר כדי שהאחרון יחוייב להכיר בהיטל מס שמוטל על עובדים זרים ומבקשי מקלט כהוצאות שכר במכרזים ממשלתיים, ונענתה ב"מאחר ולפי הוראות תכנון הכספים והמשק אסור להעסיק עובדים זרים בעבודות ניקיון הרי שבקשת התמחור מתייתרת".
- אביגדור יצחקי מודה: "די נכשלנו בהבאת עובדים זרים"
- פועלי בניין פלסטינים ייחשבו "עובדים זרים"
- התאמת התקינה לחברות בנייה זרות צפויה להימשך שנים
על כך השיבה החברה כי "מענה זה אינו רלבנטי, שכן לא מדובר בעובדים זרים כי אם במבקשי מקלט, הנחשבים לתכליות לא מעטות כתושבים בישראל, גם אם ארעיים ועל תנאי,שאסור לגרשם ושחיוני לאפשר להם לעבוד כל עוד הם שוהים כאן". בהתאם לכך, מותר למבקשי מקלט לעסוק בניקיון.
ההיטל שאותו מבקשת חברת כוח האדם לכלול בסעיף הוצאות השכר במכרזי האוצר הוא היטל שגובה רשות המסים מעובדים זרים בשיעור של 20% משכרם. ב־2013 עתרה החברה נגד הרשות על שהיא גובה את ההיטל גם ממבקשי המקלט טרם התקבלה החלטה בנושא.
היטל עובדים זרים נועד להקטין את הביקוש לעובדים זרים ולעודד מעסיקים ישראלים לשכור עובדים מקומיים. משום כך תמוהה החלטתה של רשות המסים לגבות את ההיטל גם ממבקשי מקלט, שכן לפי החוק מדובר באזרחי מדינות זרות שהגיעו ללא אישור מוקדם ושהמדינה לא יכולה או לא רוצה לגרש אותם. בכך שהמדינה מאפשרת למבקשי המקלט לעבוד היא מקלה על מערכת הרווח הישראלית.
בכך שהאוצר לא מתמחר את ההיטל במכרזיו, הוא הופך את העסקתם של מבקשי המקלט ליקרה יותר.
ממשרד האוצר ורשות המסים נמסר כי "נמסור את עמדתנו בבית המשפט".