$
רכב

חגיגת ההלוואות עומדת להסתיים

שיא של יותר מ־160 אלף מסירות של מכוניות חדשות צפוי להירשם במחצית הראשונה של 2016, בעיקר הודות לאשראי הזול. אולם שינויי רגולציה עשויים לצנן את השוק: בקרוב ייאלצו הבנקים לדווח לבנק ישראל על הלוואות שהם נותנים לרכישת מכוניות, וסביר שמדיניות ההלוואות תוקשח. במקביל משרד התחבורה פותח את השוק ליבוא מקביל. כלכליסט ממפה מגמות צפויות בענף הרכב לחצי שנה הקרובה

תומר הדר 08:1220.06.16

ענף הרכב הישראלי צפוי על פי הערכות לרשום במחצית הראשונה של 2016 מספר מסירות חסר תקדים בהיסטוריה המקומית: יותר מ־160 אלף מכוניות. אלא שכבר בימים אלה מסתמן שינוי טקטוני מתחת לפני השטח, שעלול לטרוף את הקלפים בענף.

 

 

 

אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של ענף הרכב הישראלי כיום הוא האשראי הזול. השיטה פשוטה: הלקוח משלם מקדמה בגובה של כמה עשרות אחוזים ממחיר הרכב, פורס את יתר התשלום ל"פריסה נוחה" בת מאות שקלים מדי חודש, מתחייב לתשלום סופי – ויוצא עם מכונית מודל 2016. לפי הערכות בענף הרכב, יותר מ־40% מרוכשי המכוניות החדשות עושים זאת.

 

אולם נראה שהחגיגה הזו צפויה להיפסק, וככל הנראה זה יקרה בחודשים הקרובים, כשבנק ישראל יכניס לתוקף את הוראת הדיווח על הלוואות לרכישת כלי רכב: בנקים שייתנו ללקוחותיהם הלוואה לרכישת מכונית יצטרכו לדווח על כך לבנק ישראל לצורך בחינת הסיכונים הפיננסיים של הבנקים. מבחינת הבנקים אכן מדובר בסיכון פיננסי, שכן הלקוח מתחייב לשעבד את המכונית לבנק במקרה שהוא לא מצליח להחזיר את ההלוואה, אלא שעם הזמן מחיר השוק של המכונית מידרדר פלאים. בשורה התחתונה נראה שבמחצית השנייה של 2016 לקוחות רבים שיבקשו הלוואה לרכישת מכונית ייתקלו בסירוב מצד הבנק. יבואני הרכב יצטרכו להיערך למצב כזה, נניח להציע אפיקי מימון חלופיים (שעלולים לשחוק את הרווחיות) או לוותר על עסקאות. בכל מקרה, סבירות גבוהה שזמן קצר לפני כניסת הוראת בנק ישראל לתוקף יהיה השוק עד לעלייה חדה בהיקף ההלוואות שניתנות לרכישת רכב.

ניסאן ליף ניסאן ליף

 

ירידות חדות בערך משומשות

 

אחת הבעיות הגדולות של שוק הרכב היא היצף: מכוניות חדשות נמכרות בזול, ובכמויות גדולות, ובעקבות זאת גם ערכן של מכוניות בנות שנתיים־שלוש נשחק במידה ניכרת. שתי סיבות עיקריות לתופעה הזו: האפשרות לרכוש מכונית חדשה בתשלומים ארוכים ותופעת "יד ראשונה אפס קילומטר", שמוזילה מכוניות חדשות ב־10% ויותר, הגיעה השנה לממדי שיא. תופעה זו צפויה לשבור שיאים חדשים במהלך המחצית השנייה של השנה, כאשר יבואני הרכב יתאמצו לעמוד במכסות שעליהם התחייבו ליצרני הרכב.

 

מתניעים מחדש את היבוא המקביל

 

שר התחבורה ישראל כץ הבטיח לעם ישראל מכוניות זולות על ידי פתיחת יבוא מקביל, שיגביר את התחרות ויגרום להורדות מחירים. כל החברות שנכנסו לעסקי היבוא המקביל כבר אינן פעילות, אך בקרוב יאושר חוק רישוי רכב, שאחד מסעיפיו המהותיים נוגע ליבוא מקביל: עד כה התאפשר לרכוש מכוניות רק מסוכן שמקושר ליצרן הרכב, ואילו החוק שיאושר יאפשר לרכוש רכב מכל סוכן. בעקבות זאת מספר גופים, חלקם גדולים, נערכים בימים אלה ליבוא מקביל כבר במחצית השנייה של 2016. אלא שהפופולריות הרבה של "יד ראשונה אפס קילומטר" מורידה את המוטיבציה של היבואנים לייבא מכוניות חדשות. על כן הצפי הוא שהיבוא המקביל יתמקד ברכבי יוקרה וברכבים כגון סוזוקי וטויוטה, שאינם נפוצים בעסקאות "יד ראשונה אפס קילומטר".

 

ג'יפ. מעירים את המותג הרדום ג'יפ. מעירים את המותג הרדום

 

מציפים את השוק לפני הקשחת הטבות המס

 

על כל מכונית שמיובאת לישראל מוטל מס קנייה של 83%, שממנו מנוכים 1,000־16,300 שקל בהתאם לכמות המזהמים שהרכב פולט. משנה לשנה הדגמים הופכים ל"נקיים" יותר, כלומר מס הרכישה עליהם הולך ופוחת. על כן רשות המסים יצרה מנגנון עדכון, שמדי שנתיים מקשיח את הפרמטרים המזכים בהטבת מס. השנה צפויה רשות המסים להכריז על הנוסחה החדשה מבעוד מועד כדי לתת ליבואני הרכב שהות לייבא מכוניות רבות ככל האפשר לפני כניסתה לתוקף של הנוסחה החדשה בתחילת ינואר. המשמעות היא שבמהלך החודשים הקרובים יגיעו ארצה עשרות אלפי מכוניות, כדי שיתאפשר ללקוחות ליהנות מהטבות שכבר לא יינתנו ב־2017. המהלך הזה יגרום לעלייה מיידית במסירות. חברות הליסינג ימהרו לרכוש עשרות אלפי מכוניות לפני עליית המחיר, אך במקום לשחרר את המכוניות לכביש, המכוניות הללו יאוחסנו בחברות הליסינג וישוחררו לצרכנים רק ב־2017.

 

הקאמבק של הרכב החשמלי

 

מחציתה השנייה של 2016 צפויה להירשם כשנת הקאמבק של הרכב החשמלי בישראל, לאחר שב־2013 קרסה בטר פלייס, יצרנית הרכב הישראלית. פרשת דיזלגייט של פולקסווגן ב־2015 דחפה יצרניות רבות להאיץ את פיתוחם של רכבים חשמליים, ומאמצי הפיתוח הללו יניבו כבר השנה מכוניות חשמליות בעלות טווח נסיעה סביר. כמו כן הרגולציה בישראל פועלת להסדרת מערך ההטענה של רכבים חשמליים: במחצית השנייה של 2016 כל תושב בישראל יוכל להטעין מכונית חשמלית בביתו, ובמקביל יחל ניסוי מוניות חשמליות באילת. גם משרדי הממשלה יציידו את עובדיהם במכוניות חשמליות, ויבואני הרכב יפעלו להגדלת היצע הדגמים החשמליים.

 

יגואר. תידרש להתאחד עם לנד רובר יגואר. תידרש להתאחד עם לנד רובר

 

התפתחות נוספת בתחום זה היא פתיחת נוהלי היבוא האישי. לפני כחודשיים התיר משרד התחבורה לייבא מכוניות חשמליות שאינן מיובאות במקביל על ידי יבואן רכב. מגמה זו של יבוא מכוניות חשמליות, הן על ידי אזרחים פרטיים והן על ידי יבואני רכב, צפויה להתרחב במחצית השנייה של 2016. תתרום לכך העובדה שבישראל מס הקנייה על רכב חשמלי הוא 10% בלבד.

 

עונת המיזוגים:

 

משרד התחבורה אמנם הצהיר על פתיחת השוק לתחרות, אך עיקר האקשן הוא בין יבואני הרכב ובין עצמם, ואכן במהלך המחצית הראשונה של 2016 נולדו מספר עסקאות שעשויות להשפיע כבר על המחצית השנייה של השנה. ראשית, בחודש שעבר נמכרו מניות קרדן ב־UMI, יבואנית שברולט, לחברת המזרח, שבשליטת משפחת עיני. להערכת גורמים רבים בענף הרכב, המהלך הזה צפוי להגביר את מכירות UMI בזכות מאמצים שיווקיים שישקיעו הבעלים החדשים של החברה כדי להחזיר את ההשקעה. צפי נוסף הוא שבעלי UMI ינסו להיפטר מהאחזקה ביבואנית פרארי ומזראטי, אוטו איטליה, שקרדן החזיקה בחלקה. עושה רושם שהרוכש האידיאלי במצב כזה הוא מיכאל לוי, זכיין פיאט בישראל.

 

לוי עסוק בימים אלה בהשלמת עסקה שתצא לפועל בחודשים הקרובים: רכישת זיכיון השיווק של מכוניות קרייזלר. הזיכיון היה שייך במשך עשרות שנים לקבוצת מכשירי תנועה, יבואנית סוזוקי, אך עם איחודן של פיאט וקרייזלר בארצות הברית החל היצרן בהפעלת לחצים לאיחוד זיכיונות גם בישראל. קרייזלר – על החברות־הבנות שלה דודג' וג'יפ ‑ נחשבת כיום למותג כמעט רדום בישראל, שמוכר מאות ספורות של מכוניות בשנה, רובן מתוצרת ג'יפ. אך החלפת הבעלות עשויה להביא להתעוררות מחודשת בשוק המקומי ולהגדלה מהותית של היצע הדגמים. דודג' דארט המשפחתית הקטנה למשל עשויה להגיע ארצה בעקבות זאת. מעבר לכך, העניין המחודש בשוק הישראלי מתבטא גם בהוזלה של המחירים לצרכן.

 

יצרן רכב נוסף שאחראי על שני מותגים לוחץ על זכייניו לאחד פעילויות. קבוצת טאטא ההודית רכשה בשלהי העשור הקודם את יגואר ואת לנד רובר במסגרת קונצרן JLR. בישראל מיוצגות לנד רובר ויגואר על ידי שני יבואנים נפרדים: חברת מאיר ליגואר וחברת המזרח ללנד רובר. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשנה שעברה פנו נציגי JLR אל הזכיינים בישראל והודיעו להם כי עליהם לאחד את הפעילות, כלומר אחד משני הזכיינים יצטרך למכור את הפעילות לזכיין השני. שיחות בנושא מתקיימות בפיקוח נציגי JLR, ושני הצדדים צפויים להגיע לפשרה כבר בחודשים הקרובים. לנד רובר נחשבת מותג נישתי ביותר, שמתחרה רק בפלח השוק של רכבי השטח, ויגואר משתרכת מאחורי מותגי היוקרה המקבילים – אאודי, מרצדס, לקסוס וב.מ.וו. עם העברת זיכיון היבוא צפויה יגואר לדרוש הגעה למקום ריאלי בשוק היוקרה, וגם להעמיד לרשות היבואן הזוכה את האמצעים להגיע להישגים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x