הלקח החשוב מתיגבור: הרפורמה חייבת לצאת לדרך
בג"ץ יכול וצריך לתת גיבוי לאוצר כדי להפסיק את המצב שבו העובדים החלשים ביותר נדפקים
סיפור הפנסיה של עובדי תיגבור הוא אחד ממחדלי הפנסיה הגדולים ביותר שנחשפו כאן בשנים האחרונות. גם אם הסיפור לא נוגע אליכם ישירות, או למישהו מהמכרים שלכם, הוא חייב לערער את שלוותכם. זה סיפור על חזירות ותאוות בצע מהדרגה החמורה ביותר. זה סיפור על האופן שבו מעסיקים וסוכני ביטוח קשרו קשר מאחורי גבם של העובדים החלשים ביותר במשק, הוציאו להם כסף מהכיס והכניסו אותו לכיס שלהם.
העובדה שמי שעשה את זה הוא המעסיק של העובדים מטלטלת ממש. העובדה שמי שעמד מאחורי הסיפור הזה הוא אחד מסוכני הביטוח העשירים והגדולים בישראל, אם לא הגדול והעשיר שבהם — שוקי מדנס — אומללה ממש. במו ידיו, בתזמון מושלם, מדנס ממחיש כיצד השם הרע שיצא לסוכני הביטוח מוצדק. עד היום סוכני הביטוח אמרו שזה לא הוגן שכמה תפוחים רקובים הכתימו של שמם של כל הסוכנים. אבל כשהסוכן הגדול והעשיר ביותר עושה זאת, זה כבר לא תפוח רקוב — זה מודל חיקוי לכל היתר.
מי שיכול לדפוק את החלשים דופק אותם
הסיפור נחשף בדיוק כשבג"ץ צריך להחליט מה לעשות עם העתירה של איגוד חברות הביטוח נגד היוזמה הממשלתית להקים קרן פנסיה מוזלת שתהיה ברירת מחדל עבור כל אותם עובדים חלשים ובלתי מאוגדים — אלה שהמעסיקים, חברות הביטוח וסוכני הביטוח דופקים אותם במשך שנים.
חברות הביטוח טוענות שהמהלך של משרד האוצר מרחיק לכת יתר על המידה, משנה סדרי עולם, פטרנליסטי ופוגע בזכויות של הוועדים, המעסיקים ומי לא. הן טוענות שהתחרות בשוק עושה את זה, שדמי הניהול בשוק הפנסיה נמצאים במגמת ירידה ושמוטב שהתהליך יהיה הדרגתי, שכן אחרת תעשיית הפנסיה כולה תהיה בסכנת קריסה, מה שרק יפגע בעובדים.
מה שחברות הביטוח שוכחות לספר הוא את סיפורם של עובדי תיגבור ושל כל העובדים האחרים שדומים להם: עובדי הקבלן ועובדי שכר המינימום. מדובר בעובדים קשי יום שלעתים אינם דוברים עברית, ובוודאי שאינם דוברים פיננסית שוטפת ואינם מסוגלים להבין מה קורה בפנסיה שלהם, מי דופק אותם ומאיזה כיוון.
אף אחד לא מתחרה על העובדים האלה. הם משלמים את המקסימום וכל מי שמעורב בתהליך ויכול לדפוק אותם — דופק אותם. הסיפור של תיגבור ממחיש עד כמה הקלות שבה ניתן לדפוק חלשים מאפשרת לתאוות הבצע ולחזירות של אנשים מסוימים לבוא לידי ביטוי.
כדי שמקרה תיגבור לא יחזור לעולם
את המצב הזה צריך להפסיק. מי שיכול לעשות זאת הם השופטים בירושלים. אם הם ייתנו גיבוי למשרד האוצר, הקמת קרן הפנסיה המוזלת תצא לדרך. המודל שמשרד האוצר בחר בו אולי לא מושלם, ואולי כדאי לעשות בו שינויים, אבל הקונספט הוא שחשוב.
אחרי שנים שבהן האוצר עמד מהצד ונתן לסיפורים כמו הסיפור של עובדי תיגבור לקרות לו מול העיניים, סוף סוף מישהו שם החליט לקחת אחריות. לא משנה אם זה בשביל לזכות בכותרות חיוביות בתקשורת או בשביל לעשות דבר מה חיובי לשם עצמו, או שניהם; העיקר שמדובר במהלך לטובת החוסכים, ובפרט לטובת החוסכים החלשים ביותר במשק.
את הרפורמה הזו צריך להוציא לדרך, ויפה שעה אחת קודם, בשביל שסיפור תיגבור לא יחזור על עצמו לעולם.