$
בארץ

ברקזיט

כשכל תרופה שישית בבריטניה היא של טבע - הייצוא הישראלי נכנס לכוננות

בריטניה היא יעד הסחר השני בגודלו עבור ישראל אחרי ארה"ב, ו-68% מהייצוא הוא של תרופות. מנכ"ל מכון הייצוא, עופר זקס, מאמין שהיחלשות הליש"ט לא תשפיע מהותית על הביקוש לתרופות וכימיקלים, אבל כן עלולה לבשר בשורה רעה מאוד לחקלאי ישראל

מיקי פלד 17:0624.06.16

כאשר בריטניה היא יעד הייצוא השני בגודלו של ישראל בעולם אחרי ארה"ב, וכאשר כל תרופה שישית שנמכרת בממלכה המאוחדת היא מתוצרת חברת טבע, ברור שכל שינוי בכלכלה הבריטית עשוי להשפיע מאוד על הכלכלה הישראלית. אבל לפחות לפי עופר זקס, מנכ"ל מכון הייצוא, עוד מוקדם לדאוג בשל יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אומר זקס, כי "שער הליש"ט יצנח בצורה כזו שיכולת הבריטים ליבוא ומצד השני האטרקטיביות של מדינות לייצא לבריטניה תישחק ואין ספק שגם ישראל עשויה להיפגע בתוך זה. היתרון שלנו הוא שהיצוא הישראלי מתרכז בשלושה תחומים - תרופות, כימיקלים וייצוא חקלאי של תוצרת טרייה - ובשניים הראשונים הביקוש הוא יחסית קשיח, כלומר לא ישתנה מהותית עם השינוי במחיר".

 

המחיר שאליו מתייחס זקס הוא נקודה רגישה מבחינת יצואנים. עוד לפני שבכלל ברור איזה אופי תישא ההיפרדות הזו ברור שלפחות בטווח הקצר הליש"ט הבריטי ייחלש וכך וגם היורו, כלומר היצואן הישראלי יקבל פחות שקלים עבור כל ליש"ט או יורו שייכנס לחשבון הבנק שלו. המסקנה המתבקשת היא שהיצואן הישראלי יתקשה יותר להתחרות באירופה ובבריטניה. מי שרוצה יכול להתנחם בכך שההתחזקות הצפויה של הדולר לפחות תקל בגזרה שמהצד השני של האוקיינוס האטלנטי. כמובן שכל אלו הן הערכות סבירות ביותר לטווח הקצר, ולא מן הנמנע שכאשר ענני אי הוודאות יוסרו מאירופה המטבעות המקומיים יחזרו להתחזק.

 

מנכ"ל מכון היצוא עופר זקס מנכ"ל מכון היצוא עופר זקס

 

לפי נתוני מכון הייצוא, סך כל יצוא הסחורות הישראלי לבריטניה עמד בשנה שעברה על 3.7 מיליארד דולר, לעומת ייבוא של 2.27 מיליארד דולר. אגב, במסגרת ההיחלשות של היצוא הישראלי נתוני הלמ"ס מראים שבחמשת החודשים הראשונים של השנה התמונה התהפכה, והיבוא גדול מהיצוא (1.5 מיליארד דולר ייצוא ו-1.6 מיליארד דולר ייבוא).

 

למעשה כאשר מדברים על היצוא של ישראל לבריטניה מדברים על תרופות, המון תרופות. 68% מהייצוא של ישראל לממלכה המאוחדת בשנה שעברה הוא סוגים שונים של תרופות. למרות ירידה עונתית די משמעותית ביצוא של טבע לבריטניה, עדיין מדובר על שוק מאוד חשוב לענקית התרופות הישראלית. תחת ההנחה שהביקוש לתרופות הוא כמעט לא תלוי מחיר, אז לפחות במובן הזה לא צפוי גם שינוי משמעותי ביצוא התרופות לבריטניה. במקרה של כימיקלים, אומר זקס, "מדובר במגזר שהמחירים בו נקבעים בעולם ולא בשוק כזה או אחר ולכן מוקדם לומר אם תהיה השפעה או לא. מה שכן, בתחום החקלאי הייצוא נשען לא מעט על מוצרי פרימיום ואם שוק הפרימיום לא יהיה מסוגל לשלם מדובר יהיה בהרעה דרמטית לייצוא החקלאי שגם כך נמצא בקשיים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x