$
דעות

השפעות הברקזיט על התיירות: ישראל צפויה להיפגע

כוח הקנייה של התיירים הבריטיים בישראל ייחלש, ויכול להיות שישראל תהפוך למדינה שתהיה מחוץ להישג ידם של חלקם

יוסי פישר 18:0624.06.16
עדיין מוקדם לשער ולהעריך את ההשלכות הצפויות בטווח הבינוני והארוך, אך בטווח המיידי והקצר לפרישת בריטניה מהאיחוד האירופי עשויות להיות השלכות מטלטלות על התיירות לישראל וממנה.

 

 

 

אירופה היא ספק התיירות המרכזי של ישראל. רוב התיירות הנכנסת לישראל מגיעה משם, ונכון הדבר גם לגבי התיירות הישראלית היוצאת.

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2015, התיירות הנכנסת מבריטניה ניצבה במקום הרביעי ברשימת התיירות הנכנסת מהעולם, אחרי צרפת, והיא הקדימה את גרמניה שהיתה במקום החמישי. באותה שנה (ינואר עד סוף נובמבר) הגיעו לישראל כ-160 אלף תיירים בריטים. בשנת 2014 כולה - 165 אלף (ללא מבקרי יום) ובשנת 2013 כ-173 אלף.

 

מה תהיה ההשפעה המיידית ?

 

ישראל היא מדינת יעד יקרה מאוד לתיירות נכנסת. מחירי השהייה בישראל לתיירים מבוססים היסטורית על מטבע הדולר האמריקאי וגם על מדדי יוקר המחיה המקומיים – משכורות, ועליות מחירים במגזרי האנרגיה והמזון.

תל אביב. הבריטים קונים דירות תל אביב. הבריטים קונים דירות

 

תיירנים רבים מעדיפים במופגן תיירות פנים מכיוון שבשנים האחרונות השקל התחזק באופן משמעותי לעומת היורו וגם לעומת הליש"ט. שני המטבעות הללו נחלשים כעת וניתן להניח שההתאוששות של הליש"ט תימשך זמן לא קצר. כוח הקנייה של התיירים הבריטיים בישראל ייחלש, ויכול להיות שישראל תהפוך למדינה שתהיה מחוץ להישג ידם של חלק מהתיירים הפוטנציאיליים.

 

חלק מיהודי בריטניה רכשו בשנים האחרונות דירות בישראל (בעיקר ברעננה, בנתניה, בירושלים ובת אביב) ואלו הפסיקו לפקוד את בתי המלון. חבר בריטי הסביר לי שההיגיון לרכישת דירה בישראל הוא כזה: "אני מבקר 4-5 פעמים בשנה בישראל, (ומשלם) כל פעם כמה אלפי ליש"ט על מלון. כאשר הריבית על הכסף בבנקים היא קרוב ל-0%, עדיף לי לרכוש בית בישראל שמשביח את ערכו, ואת הכסף שאני מוציא עדיף (להוציא) על ההלוואה לרכישת הדירה".

 

התיירות היוצאת מישראל לבריטניה

 

לעומת התיירות הנכנסת מבריטניה, התיירות היוצאת לשם בדגש על לונדון צפויה לעדנה גדולה יותר. בריטניה הייתה והינה יעד התיירות המועדף של הישראלים.

 

בשנים האחרונות כמות הטיסות ללונדון גדלה באופן משמעותי ומחירי הטיסות ללונדון ירדו באופן ריאלי במשך השנים האחרונות בעיקר עם כניסת חברות ה-Low cost לתחרות בשוק הישראלי.

 

הישראלים "מתים" על אנגליה בעיקר כיעד לקניות, לנופשונים, לחופשות קיץ עבור משפחת "ישראלי" או סתם לשם צפייה במשחקי כדורגל של הליגה האנגלית. היחלשות הליש"ט בטווח הקצר תוזיל את מחירי סידורי הקרקע ותהפוך את הביקור באנגליה לזול יותר לעומת עונות קודמות.

 

התיירות מישראל לבריטניה אמנם קטנה במספרים אבסולוטיים אך גבוהה מאוד ביחס לגודלה של ישראל, כך שישראל היא קטנה אך חשובה. כמה חשובה? על פי נתוני Visit Britain, ארגון התיירות הרשמי של בריטניה בשנת 2015 ביקרו באי הבריטי 205,407 ישראלים (יש לציין שמאות אלפי ישראליים נכנסו לבריטניה מדי שנה עם דרכונים של מדינות האיחוד האירופאי או דרכונים בריטיים ואלו לא מופיעים בסטטיסטיקה). הישראלים שהו בממוצע 8.02 לילות ובסך הכל כ-1.65 מיליון לינות לילה במלונות. מעל 75% מהישראלים שהגיעו לבריטניה שהו באיזור לונדון.

 

 

איזי ג'ט איזי ג'ט

 

התחזקות אפשרית בשער החליפין של הליש"ט לעומת היורו עשויה להוביל לירידה במספרי המבקרים ממדינות גוש היורו בבריטניה. אלו מאיתנו שביקרו בלונדון בשנים האחרונות בוודאי זוכרים את אלפי הנערים והנערות הצרפתים, הספרדים, הגרמנים והאיטלקים המסתובבים ברחובות העיר וצובאים על חנויות פריימארק. זה נכון גם אך לא רק לגבי קבוצות של פנסיונרים אירופאים שהגיעו באלפיהם בטיולים מאורגנים לעיר התיירות השנייה בעולם עם 17.4 מיליון מבקרים בשנת 2014 (במקום הראשון ניצבים התיירים מהונג קונג).

 

בהנחה שכוח הקנייה של היורו לעומת הליש"ט יקטן, הדבר עשוי להוביל לירידה בתנועת תיירים מארצות גוש היורו, והבריטים ייאלצו לחפש שווקי תיירות אלטרנטיביים שאינם בגוש היורו - באסיה, בצפון אמריקה וכמובן בארצות המפרץ הפרסי.

 

קשרי התעופה בין ישראל לבריטניה

 

הקשר התעופתי בין ישראל לבריטניה חזק ביותר - החזק ביותר מכל ארצות האיחוד האירופאי, עם עשרות טיסות שבועיות ישירות בין ת"א ללונדון, בדגש על טיסות סדירות של אל על, בריטיש איירוויס, איזי ג'ט, מונארך ובשנה האחרונה הצטרפה ריאנאייר (האירית) עם קו טיסות לעובדה.

 

על פי נתוני Visit Britain, בשנת 2015 היו מעל 50 טיסות ישירות מארבעה שדות תעופה בבריטניה לשני שדות התעופה בישראל – בן גוריון ועובדה.

 

על פי נתוני רשות שדות התעופה הישראלית לשנת 2015, נרשמו יותר מ-994 אלף תנועות נוסעים (הלוך וחזור) מישראל לבריטניה ואלו כוללות רק את הטיסות הישירות בין שתי המדינות.

 

 

 

חברת איזי ג'ט מפעילה טיסות מישראל לשמונה יעדים: שניים בבריטניה –לונדון ומנצ'סטר, ויעדים אירופאיים: אמסטרדם, ברלין, פריז, מילאנו, ז'נווה ובאזל. איזי ג'ט היא חברת התעופה הזרה השנייה בגודלה בהיקף פעילותה בנתב"ג .

 

אחת השאלות שעולות בראשי היא מה יעלה בגורל הסכמי "השמיים הפתוחים" בין ישראל לאיחוד האירופאי שבריטניה היתה אחת המרוויחות מההסכם?

 

בשלב הראשון, סביר להניח שלא יהיו שינוים דרמטיים אך קשה לדעת מה יקרה בטווח הבינוני והארוך. סביר להניח שבריטניה או תבקש לשמור על מעמדה במסגרת הסכמי ה"שמיים הפתוחים" כמדינה נספחת, בדומה למצב עם שוויץ.

 

לסיכום:

 

בטווח הקצר התייר הישראלי ירוויח כתוצאה מפרישת בריטניה מהאיחוד. לגבי התיירות הנכנסת, ניתן להעריך במידה רבה של ביטחון שמספרי התיירים הבריטים לישראל יירדו.

 

ברמת המאקרו, הכלכלה הישראלית צפויה להפסיד.

 

הכותב הוא יועץ בענף התיירות, בעלי חברת VISION HOSPITALITY & TRAVEL

בטל שלח
    לכל התגובות
    x