ברקזיט
חשש למימון לווייתן: שותפויות הגז קיימו סבב שיחות עם בנקים זרים
על רקע הזעזועים הצפויים בעולם, השותפות בלווייתן קיימו בסוף השבוע שיחות עם שורה של בנקים זרים. דואגות מפגיעה אפשרית במימון הפיתוח של המאגר הגז
הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי הובילה חלק משותפות הגז במאגר לווייתן לקיים במהלך סוף השבוע סבב שיחות מול שורת בנקים זרים. זאת כדי לוודא שהמימון המתוכנן עבור פיתוח מאגר הגז לא ייפגע. החשש הוא שהזעזועים הפיננסים הצפויים באירופה יטילו צל על יכולת מתן ההלוואות של הבנקים הגדולים בעולם. דלק קידוחים ואבנר, הפועלת תחת קבוצת דלק ומחזיקות בחלוקה שווה של 45.34% מהמאגר, אמורות להשיג עד סוף השנה מימון בהיקף של כשני מיליארד דולר עבור הפיתוח המאגר.
- מכינים את הציוד לפיתוח לווייתן לפני שהחליטו אם להוציא את הגז
- מידרוג הורידה לתשובה את דירוג האשראי בגלל אישור מתווה הגז
- שטייניץ בכנס הרצליה: "מתחת למים יש מאגרים בגודל של 4 לווייתן"
המימון אמור להגיע בעיקר משני בנקים — ג’יי.פי. מורגן ו־HSBC, כאשר האחרון מימן בזמנו ביחד עם ברקליס עבור דלק ודור גז את פיתוח מאגר הגז תמר בהיקף של כמיליארד דולר.
על פי ההערכות תוכנית המימון כוללת הלוואת גישור לתקופה של עד 5 שנים ובריבית שנתית הנאמדת בכ־3%–4% לשנה. ההלוואה תומר עם השלמת הפיתוח בסוף 2019 בגיוס חוב, בדומה להליך שבוצע במאגר תמר.
בסביבת השותפות טוענים שהבנקים הזרים לא מזהים כרגע בעיית מימון לפיתוח המאגר, כאשר הכסף צפוי להגיע רק לאחר שיחתמו חוזים להספקת גז מול לקוחות. החוזים ישמשו כתזרים לכיסוי ההלוואות שיילקחו, בדומה למודל שבוצע במאגר תמר לפני כארבע שנים כאשר חוזה חברת החשמל שימש כערובה לכיסוי החוב.
בתוך כך, נובל אנרג'י, קבלנית הפיתוח של המאגר, בחרה בחמישי האחרון בחברת וודגרופ האמריקאית כזוכה במכרז לביצוע התכנון ההנדסי של פיתוח מאגר הגז. מדובר במכרז בהיקף של כ־120 מיליון דולר לגיבוש המפרט הטכני לפיתוח — פעולה שמהווה לרוב את השלב הראשון בפיתוח מאגרי גז.
לאחר התכנון ההנדסי יוכלו השותפות לקבל החלטת השקעה סופית על הקמת פלטפורמת הפקה בלב ים. עלות הפיתוח של החיבור לחוף הישראלי נאמדת בכ־6–5 מיליארד דולר.