בג"ץ הכריע: רפורמת קרן ברירת המחדל תצא לדרך, מכרז חדש כל שנתיים
על פי ההחלטה תקופת הזכייה של קרן הפנסיה הזוכה במכרז תתקצר ולכן המכרז שהוציאה כבר סלינגר יבוטל ויפורסם מכרז חדש. בג"ץ המליץ לאשר את הרפורמה בחקיקה
משרד האוצר ייאלץ לפרסם מכרז חדש לרפורמת פנסיית ברירת המחדל, זאת בעקבות פסיקת בג"ץ הבוקר בעניין עתירת חברות הביטוח בנושא רפורמת פנסיית ברירת המחדל.
- משרד האוצר לבג"ץ: מוכנים לקצר תקופת פנסיית ברירת המחדל לשנתיים, אך נאלץ לצאת במכרז חדש
- הפניקס למעסיקים: קרן ברירת מחדל מסכנת את שוק הפנסיה
- החור ברפורמת הביטוח הסיעודי: מי שיעבור קופ"ח השנה - ייפגע
כידוע הרפורמה נועדה לסייע לעובדים חלשים ולא מאוגדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם לדמי ניהול מוזלים בפנסיה. אגף שוק ההון באוצר בראשו עומדת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר פרסם לפני חודשיים מכרז בקרב קרנות הפנסיה לקבל הצעות לדמי ניהול עבור האפשרות להפוך לקרן ברירת המחדל אליה יצורפו עובדים שהמעסיק שלהם לא דאג להוזיל עבורם את דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני. בג"ץ תמך בעמדת האוצר לפיה הרפורמה אושרה בסמכות ולא הייתה צריכה להגיע לאישור הכנסת וכי מדובר ברפורמה חשובה לציבור החוסכים בישראל אך ביקש לקצר את משך התקופה של הקרן הזוכה במכרז משלוש שנים לשנתיים שלאחריהן יידרש האוצר לצאת במכרז חדש.
באוצר הסכימו לכך אך הבהירו כי המשמעות היא שהאוצר יידרש לפרסם מכרז חדש שכן ההצעות שהוגשו התבססו על הנחה כי הזוכה יזכה להיות קרן ברירת המחדל במשך שלוש שנים וכעת הוא יזכה רק לשנתיים ולכן התמחור עשוי להשתנות, ואף להתייקר. בבית המשפט הסבירו את ההחלטה לקצר כך, "הסיבה היא הרצון לאפשר חקיקה, ככל שתועלה, וכן לתרום להפקת לקחים מהירה ככל האפשר. ערים אנו להערות המדינה שעיקרן כאמור הצורך בהליך תחרותי חדש וחשש מפגיעה בכמות ההצעות, בחינה השוואתית וחשש שהתקופה תהא קצרה מדי; אך סבורים אנו כי חשיבות הנושא ורגישותו מצדיקות את הקיצור, ובהסכמה תועמד התקופה על שנתיים".
אף על פי כן כתבו השופטים בראשם אלייקים רובינשטיין,"לסיכום האמור, מצאנו כי אין לומר שהחוזר נשוא העתירה לא הוצא בסמכות, וכן דומה כי הוראותיו אינן חורגות ממתחם שיקול הדעת – הרחב – המסור למדינה, ואינן פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכויות המעסיקים והגופים המוסדיים. עם זאת עמדנו על שאלות וקשיים מסוימים. לא ראינו מקום להקפיא צעד חשוב של תמיכה ברווחת העובדים, אך ראינו מקום, בהסכמה, לקצר את התקופה לשנתיים. השנתיים הבאות יהיו מעין "תכנית הרצה" ("פיילוט" בלע"ז), שבה ייבחנו השפעות ההסדר שבחוזר על השוק הפנסיוני, וייבדק האם הסדריו מגשימים את התכלית לשמה נועדו. איננו נוטעים מסמרות, אך לשיטתנו טוב היה אילו במהלך תקופה זו עוגנו הוראות החוזר בחקיקה, בכך יהא גם כדי לתרום, מטיבם של דברים, ליציבות ולודאות הנחוצות בשוק גם לשיטת המדינהה עצמה".