משרד האוצר לבג"ץ: מוכנים לקצר תקופת פנסיית ברירת המחדל לשנתיים, אך נאלץ לצאת במכרז חדש
בתגובה להמלצת שופטי בג"ץ, אשר הביעו תמיכתם ברפורמת ברירת המחדל של האוצר, אך ביקשו לקצר תקופת הזכייה במכרז לשנתיים במקום שלוש, טוענים באוצר שקיצור התקופה יפגע בדמי הניהול שיציעו הקרנות המתמודדות, אך בלית ברירה הם מוכנים לפשרה
משרד האוצר השיב הבוקר להצעת שופטי בג"ץ בדיון שהתקיים ביום רביעי האחרון בעניין רפורמת פנסיית ברירת המחדל. השופטים תמכו ברפורמה שמובילים המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ושר האוצר משה כחלון, במסגרתה הוציא מכרז מכרז בין קרנות הפנסיה לבחירת שתי קרנות שאליהן יצורפו אוטומטית חוסכים שהמעסיקם לא דאג עבורם לדמי ניהול מוזלים בחיסכון הפנסיוני, ויציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר בהליך ההיתמחרות.
- הפניקס למעסיקים: קרן ברירת מחדל מסכנת את שוק הפנסיה
- המפקחת על הביטוח: "אסור לדחוף לפנסיה גימיקים שיווקיים"
- דיברת עם סוכן הביטוח? רפורמת ברירת המחדל לא רלוונטית עבורך
השופטים טענו כי למרות שייתכן כי הליך שכזה, רצוי שהיה עובר את אישור הכנסת, הם לא יעמדו בדרך של רפורמה שנועדה להיטיב עם ציבור החוסכים, בעיקר החלשים שבהם. אלא שכדי להגיע לפשרה מסויימת הציעו שופטי בגץ לקצר את תקופת הזכייה של הקרנות הזוכות משלוש שנים לשנתיים שלאחריהן לכאורה אמורים לצאת למכרז חדש, כאשר לטענת השופטים, בזמן זה ניתן יהיה לראות אם הרפורמה עובדת או שצריך לעבור הליך חקיקה.
בתגובה הבוקר, טוען משרד האוצר כי הוא מעדיף שלא לקצר את התקופה שכן המכרז כבר יצא לדרך, אך הוא נאלץ להגיע לפשרה ולקבל את הצעת שופטי בג"ץ.
בתוך כך נטען כי כבר התקבלו ההצעות של קרנות הפנסיה וכי שינוי פרקי הזמן שנקבע לשנתיים "יחייב יציאה להליך תחרותי חדש ויש בו כדי להשפיע על הצעותיהם של המציעים הנוכחיים, וכן על מציעים פוטנציאלים שכלכלו את צעדיהם לפי נוסח החוזר המקורי", כך לפי התשובה. עוד נכתב כי "קרן ברירת המחדל הנבחרת צפויה להגדיל את מספר המצטרפים אליה במהלך התקופה וכדי להערך לגידול במספר העמיתים עליה לבצע שיפורים במערך התפעול, שכרוכים בהשקעה ותשומות. ככל שהתקופה שבמהלכה הקרן מוכרזת כקרן ברירת מחדל היא ארוכה יותר, כך ההשקעה הראשונית הופכת כדאית יותר וכפועל יוא דמי הניהול שהקרן תוכל להציע לעמיתים יהיו נמוכים יותר".
עוד נכתב בתשובה כי "תקופה של שנתיים עלולה להיות קצרה מידי לשם בחינת ההשלכות וההשפעה של המהלך על השוק הפנסיוני, ולכן עשוי להיווצר קושי בהערכת הנתונים שיצטברו, הפקת לקחים והגעה למסקנות אופרטיביות. מדובר למעשה בתקופת הסתגלות ראשונה עד שהשוק יתאים את עצמו להסדרים החדשים ולכן מתחדד הקושי להפקת לקחים משמעותיים מתקופה זו, ככל שהיא קצרה יותר" נכתב.
למרות טיעונים כבדי משקל אלו, במשרד האוצר מסכימים בעל כורחם לקצר את התקופה "לדעת המדינה קיימת חשיבות ציבורית רבה ביציאה מהירה ככל הניתן לדרך של המהלך. בנסיבות אלה המדינה מודיעה כי ככל שבית המשפט יגיע למסקנה שיש מקום לקצר את התקופה שנקבעה לשנתיים וכי ניתן יהיה בכך לסיים את ההליך המשפטי המדינה מעדיפה לקבל את הצעת בית המשפט על פני המשך ההתדיינות המשפטית".