$
משפט

בית המשפט הרשיע את נוחי דנקנר בהרצת מניות אי.די.בי אחזקות

השופט חאלד כבוב: "לא נותר ספק סביר מהראיות. כל כוונתם של הנאשמים הייתה להשפיע במרמה על שער המניה". בנקאי ההשקעות, איתי שטרום, הורשע בביצוע העבירות בצוותא עם דנקנר. העונש המקסימלי על העבירות שבהן הורשע דנקנר הוא עד 5 שנות מאסר

גולן פרידנפלד ותומר גנון 12:0404.07.16

שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב, הרשיע היום (ב') את איש העסקים נוחי דנקנר בהרצת מניוית אי.די.בי אחזקות. לפי החלטת בית המשפט הרצת המניות נועדה לסייע להנפקה שביצעה אי.די.בי בפברואר 2012. בנקאי ההשקעות והבעלים של חברת קלוס טריידינג (לשעברISP trading) איתי שטרום, שעל פי כתב האישום הוציא לפעול את התוכנית של דנקנר להשפיע בדרכי תרמית על שער המניה בבורסה, הורשע בביצוע העבירות בצוותא עם דנקנר. העונש המקסימלי על עבירות אלה הוא 5 שנות מאסר בפועל.

 

לפסק הדין המלא לחץ כאן

 

 


 

כבוב כתב בהכרעת הדין כי מדובר בראיה מרשיעה על הסיוע של דנקנר במימון לשטרום לביצוע התוכנית. "הסתירות בעדות שטרום מעידות שהוא ניסה להסתיר את הקישור בינו לבין מקורבי דנקנר לרכוש את המניות. מכירת המניות מחוץ לבורסה שירתה אותו פעמיים: מימון והשפעה על השער. שטרום לא פעל למיצוע פוזיציה. הוא פעל לפי האינטרס של דנקנר. דנקנר פעל לסייע לשטרום במימון. לא היה כל היגיון כלכלי להסטת משקיעים אל מחוץ לבורסה, במקום להזרים הון לחברה".

 

"אחת הראיות המרכזיות הייתה הכספים שהשקיע יוסי ויליגר ברכישת מניות אי.די.בי", כתב כבוב. הוא ציטט מסרון בין ויליגר לדנקנר, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", שבו מבקש ממנו דנקנר לקנות מחוץ לבורסה ולא בנפקה.  

 

 

נוחי דנקנר הבוקר בית המשפט נוחי דנקנר הבוקר בית המשפט צילום: אוראל כהן
נוחי דנקר עם בני משפחתו. לידו החתן טל אנגלנדר. מאחוריו מימין: הילדים עומר, רונה ודנה נוחי דנקר עם בני משפחתו. לידו החתן טל אנגלנדר. מאחוריו מימין: הילדים עומר, רונה ודנה צילום: גולן פרידנפלד

 

איתי שטרום בבית המשפט איתי שטרום בבית המשפט צילום: אוראל כהן

 

"שלג הותיר בי רושם ישר, אבל משקל עדותו מוגבל"

 

כבוב כתב על עד המדינה עדי שלג: "כשנסתרו חלק מהעדויות של עד המדינה שלג, בלשון המעטה, הפרקליטות הורידה מחשיבותו. המחלוקת נותרה על הנחיה שניתנה על ידי שטרום להשפיע על שער המניה. הוגשה חוות דעת על איכון טלפון לפיו שטרום לא שהה במשרדו. אולם אין זה המקרה שבו הפרחת דבר מסוים יש בה כדי לקעקע הרשעה. שלג הותיר בי רושם ישר, אבל משקל עדותו מוגבל. היא לא מבססת הרשעה, ויכולה רק לסייע. ההכרעה בתיק נשענת על ראיות נסיבתיות רבות".

 

"אני דוחה את טענת דנקנר שלא הייתה חשיבות להנפקה", כותב השופט. "הוא היה זקוק להעשיר את קופתה. דנקנר טען שמדובר בהנפקת חברים. הייתה פניה לרבים. המאמצים היו לפנות למקורבים לדנקנר. זאת לא ראיה לטובתו. הפנייה הייתה אליהם כי לא היו מספיק גורמי מימון – בנקים. הפניה לא הניבה את הצפייה. שער המניה ירד".

 

בית משפט המחוזי ת"א. מימין רונה ודנה דנקנר, בנותיו של נוחי בית משפט המחוזי ת"א. מימין רונה ודנה דנקנר, בנותיו של נוחי צילום: גולן פרידנפלד

 

"אופי פעילות שטרום, כך טען, היה כלכלי לגיטימי", קובע כבוב. "אלא שהזרמת ביקושים בהיקפים כאלה השפיעו על שער המניה. הפוזיציה הייתה אגרסיבית. בוצעה השקעה בסכומים גבוהים. היא ספגה הפסדים גבוהים, ומסחר מסוג זה דרש אשראי רב. הוא פנה לבנק, ביקש את עזרתו של דנקנר, הוא לא התייעץ עם מקורביו. הוא המשיך להשקיע למרות שהמניה המשיכה לרדת. הסבריו למעשים היו הזויים לפרקים, לא היה היגיון כלכלי בפעילותו. הוא רכש במחיר גובה ומכר בזול. הוא לווה כספים לשם כך, טען שהוא בונה פוזיציה לטווח ארוך, אך פעל כסוחר יום. אין בכך היגיון. זאת לא התנהגות המושתת על התנהלות כלכלית".

 

"גרסת הנאשם היא כה מופרכת", קובע השופט. "אין בה היגיון כלכלי. נתוני המסחר מוכיחים השפעה בפועל. לא רק מניע

כלכלי עמד במרכז".

 

"לדנקנר היה חלק מרכזי באשראי שניתן לשטרום בבנק הבינלאומי. אני דוחה ביו היתר את טענת אילן בצרי שהאשראי היה ניתן גם ללא פניה מדנקנר. שטרום ביקש הלוואה של מיליוני שקלים כשבחשבונו 850 אלף שקלים. ניתן אשראי ללא בטחונות ראויים. אני דוחה את טענתם המיתממת של שטרום ודנקנר בעניין זה. מעורבות דנקנר לא מעידה על תכנון מראש. אבל היא חיזוק לעמדת המאשימה", כותב השופט כבוב.

 

שטרום זוכה מעבירה של הדחה בחקירה. 

 

הדיונים לטיעונים לעונש נקבעו ל-20.9.16.

 

דנקנר יוצג על ידי עוה"ד גיורא אדרת ויפעת מנור-נהרי; שטרום, יוצג על ידי עורכות הדין איריס ניב-סבאג ונוית נגב, וקלוס טריידינג (לשעבר ISP trading) יוצגה באמצעות עוה"ד פנחס רובין, ארז הראל והילה שמעוני.

 

עוה"ד איריס ניב סבאג ונוית נגב המייצגות את איתי שטרום מסרו: "במהלך המשפט הבאנו ראיות רבות לתום הלב בהתנהלותו של שטרום, אשר פעל כאיש עסקים והאמין כי הוא מבצע פעילות כלכלית לגיטימית. הבאנו גם ראיות לכך שלא הייתה לאיתי שטרום כל כוונה תרמיתית. ראיות אלה היו צריכות להוביל לזיכויו. כתב האישום ותיזת האישום התבססו מלכתחילה על עדותו של עד המדינה, אשר קיבל הטבה מופלגת תמורת הגרסה שמסר. לטעמנו, משהוכח כי עד המדינה שלג שיקר בעדותו בעניין מרכזי שבלב גרסתו – היה מקום לזכות את איתי שטרום, ואנחנו נגיש ערעור על הכרעת הדין לבית המשפט העליון".

 

משה גורלי השתתף בהכנת הידיעה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x