"ספורט חשוב לא פחות ממתמטיקה בשביל להצליח בשוק העבודה של המחר"
תשכחו מ-5 יחידות מתמטיקה: כישורים "רכים" כמו יכולת קבלת החלטות מהירה, פתרון בעיות ויצירתיות הם הדרישות ההכרחיות מעובדים, והם יכולים להירכש בספורט וגם בצבא. סטפנו סקאביו, נשיא מנפאואר במזרח התיכון ובאירופה משרטט את ראייתו את שוק העבודה
"הממשלות חושבות על עובדים במונחים מיושנים. אין דבר גרוע יותר מלהסתכל על השוק במבט מיושן של אתמול, ולא לעתיד". כך אומר סטפנו סקאביו, נשיא בקבוצת מנפאואר העולמית, האחראי על איזור המזרח התיכון ואירופה. חברת ההשמה משדכת 3.5 מיליון איש בשנה למעסיקים. בארץ החברה מעסיקה כל שנה 14 אלף איש.
"הממשלות מעודדות משרות יציבות וקבועות, אולם לעובדים הצעירים, בני דור ה-Y, חשובה הגמישות", סקאביו מתריע. דרך אחת לעשות זאת בארץ בעידן שבו מרבים לעבור עבודות, כפי שמציע יו"ר מנפאואר אמנון רדר, היא לחייב מעסיקים לשמור על זכויות העובדים מהיום הראשון, כך שעובדים לא יהיו חייבים להישאר במקום עבודה מעל תקופה מסוימת כדי לזכות בפנסיה, בדמי הבראה ובתנאים נוספים.
- מה מאפיין את המנהלים הטובים ביותר?
- "ההייטק הישראלי כבר לא זז מהר מספיק"
- מלכוד 32: מה גורם לפערי השכר בין נשים לגברים להתרחב מגיל זה?
הגמישות והמוכנות למעבר בין עבודות נמצאו בין היתר בסקר שערכה החברה ב-25 מדינות בקרב 19 אלף בני דור המילניום (בני 34-20), 2/3 מהנשאלים אמרו ש"הזמן הנכון" להישאר באותו תפקיד עד הקידום עומד על שנתיים, ורבע מהם אמרו שהזמן הנכון עומד על פחות משנה. בדומה, סקר רחב היקף של דלויט מצא כי 2/3 מהצעירים מתכננים לעזוב את מקום עבודתם בארבע השנים הקרובות.
"רוב התלמידים בבית ספר יסודי יעבדו בעבודות שלא קיימות כיום"
"הכשרה נעשתה אחת הפעילויות החשובות", אומר סקאביו. לדבריו, אנחנו כחברה לא עושים זאת מספיק: "זהו שוק שנע בקצב מהיר, אם לא נמשיך ללמוד תוך כדי חיינו המקצועיים, נוחלף בטכנולוגיה".
סקאביו אומר כי "נוצר פיצול– בין אלה שיש להם את הכישורים לאלה שאין להם. זה יוצר מתח חברתי. להרבה אין להם את הכישורים שהמעסיקים מחפשים כיום. אנחנו צריכים לתווך בין הצרכים של הלקוחות לבין המועמדים, ולעזור למתמודדים להבין מהם הכישורים שהמעסיקים צריכים".
אבל כישורים הם דבר נרכש.
"נכון", אומר סקאביו, "צריך לנסות לצמצם את הפער שגדל. לכן, בעיקר באירופה רוב המדינות, איטליה, גרמניה, נותנות סובסידיות להכשיר מחדש אנשים, כדי לאפשר להם לחזור לשוק העבודה ולהתפתח בו".
"כדי לצמצם את הפער ושאדם יגיע למשכורת סבירה, צריך הכשרה נאותה", מוסיף רדר. "לדור הצעיר יש אפשרות לעשות זאת במהירות יחסית. יש צורך בשוק גם בכישורים בינוניים. הבעיה היא בעיקר לאנשים מעל גיל 40 בשכר נמוך, שפספסו את ההזדמנות. זה לא פשוט לעשות שינוי, כשיש כבר משפחה. צריך לעשות לשם כך הפסקה בעבודה ולרכוש את הכישורים. אני רואה הרבה צעירים שכן עושים את השינוי ויש להם הזדמנות לשדרג את החיים. לעומתם, יש גם הרבה צעירים שהם חסרי אוריינטציה וכיוון בחיים, ואז הם עלולים להיתקע".
רדר מסביר כי "לפעמים אתה מראיין מישהו ואתה מבין שכדי שיוכל למצוא קריירה טובה הוא צריך לעבור הכשרה, לשפץ את קורות החיים שלו, לשנות את הדרך שבה הוא מתראיין. אתה צריך לתת לו כלים כדי שהוא יוכל להתקדם. חלק ממה שאנחנו עושים הוא למצוא את האנשים, ולנסות לתת להם קרש מקפצה לקריירה שלהם. בדרך כלל הם עובדים דרכנו למשך כמה שנים וממשיכים הלאה".
סקאביו מוסיף כי "אנחנו חיים בהרבה חוסר ודאות. 65% מילדים שלומדים היום בבית ספר יסודי, יעבדו בעבודות שלא קיימות כיום. זה מספר לא ייאמן. במקביל, יש עבודות רבות כיום שלא יהיו קיימות יותר. צריכים כיום בעיקר כישורים רכים כמו פתרון בעיות, קבלת החלטות מהירה, כישורים חברתיים. עבודה טכנית כיום דורשת הרבה יותר פתרון בעיות. הכל הרבה יותר אוטומטי ורובוטי, אך כשצצה בעיה, צריך לדעת לפתור".
מה דעתך על העידוד ללמוד 5 יחידות מתמטיקה שיש בארץ?
"חינוך הוא מאד חשוב. מתמטיקה, פיזיקה ומדעים הם תחומים מאד קשורים לטכנולוגיה, אז אין ספק שזה יהיה חשוב למקצועות בעתיד. אך משום שהעולם משתנה, יש חשיבות שמתגברת לכישורים הרכים: לחשיבה ביקורתית, ליצירתיות, לשיתוף פעולה, למנהיגות. הם כישורים שכבר היום מבוקשים ושיהיו הרבה יותר מבוקשים בעתיד. לא רק מתמטיקה. אפשר לפתח כישורים רכים גם בספורט. אבל עדיין לא מספיק צעירים עושים ספורט".
אז אם נער הבריז משיעור מתמטיקה ושיחק כדורגל, הוא עשה החלטה נבונה?
"זו לא החלטה רעה. בספורט לומדים לא רק את הכללים של המשחק ומשחק הוגן, אלא גם שיתוף פעולה, עבודת צוות, פתרון בעיות, שהם נחוצים בשוק העבודה".
"כמחצית מהמעסיקים לא מצליחים למצוא את האנשים המוכשרים המתאימים"
לדברי סקאביו, הלקוחות נעשים יותר ספציפיים ומתוחכמים בדרישותיהם. הם מחפשים כישרון, יצירתיות ופריון כדי להיות יעילים ולהישאר רלוונטיים. העולם העסקי מבין שכישרון יותר חשוב מכסף כיום, וכי הוא הכרחי כדי לגדול ולהצליח. "48% מהמעסיקים לא מצליחים למצוא את הכישרון המתאים. המחסור משתנה ממדינה למדינה, אבל זהו הממוצע", הוא אומר.
סקאביו מצביע כי נשים אינן נכללות מספיק בשוק העבודה: " נשים בנוסף למהגרים, הן עוד מאגר כישרונות שבו אנחנו לא נוגעים במדינות רבות, במיוחד בדרום אירופה. אחוז ההעסקה של נשים באיטליה עומד על 36%, שהוא שיעור נמוך בצורה בלתי נתפסת, בספרד הוא עומד על 48%".
ישראל היא עדיין אומת סטארט אפ? יו"ר סיסקו ג'ון צ'יימברס הזהיר שצרפת נושפת בעורפנו.
"ישראל עדיין מובילה בסטארט-אפים" מרגיע סקאביו, "רבים יוצאי צבא מיחידות כמו 8200 יצירתיים מאד ויוצרים חברות הזנק. ישראל צריכה הרבה אנשים מוכשרים אך גם מוציאה הרבה אנשים מוכשרים ביחס לאוכלוסייה שהיא קטנה. אתם צריכים להסתכל החוצה, להביא כישרונות ממדינות אחרות כדי להפוך הרבה יותר בינלאומיים. הדרך שבה אתם חיים, שבה אתם הולכים לצבא בגיל 18, גורמת לכם לפתח כישורים חשובים כמו פתרון בעיות, שמהווים יתרון לעומת מדינות אחרות".
לדברי רדר, "באירופה נהוג לעבור בין מדינות, יש שוק פתוח. בארץ זה יותר בעייתי מבחינת אשרות שהייה, אלא אם אתה יהודי. צריך לאזן את העלות. מצד אחד זה מעלה כאן את המשכורות לטובת העובדים, אבל זה עדיין לא פותר את בעיית המחסור של מפתחים ואנשי IT בהרבה חברות טכנולוגיה. לא יהיה ניתן לגשר על הפער רק על ידי חינוך".
סקאביו מציע לממשלה להיות יותר פתוחה לזרים כדי לצמצם את הפער. "יש לכם בתי ספר ואוניברסיטאות טובים", הוא אומר.
אם פתיחות לזרים היא המפתח - איך אתה מעריך שהברקזיט ישפיע על שוק העבודה האירופי?
"הדבר הטוב ביותר לשוק תעסוקה בריא ומתקדם, הוא שוק פתוח ללא גבולות", סקאביו אומר. "עזיבתה של בריטניה את האיחוד מסכנת סקטורים מסוימים בכלכלה האירופית. סקטור הפיננסים האירופאי למשל, נשען רבות על העיר לונדון, שהפכה למרכז פיננסי אירופי מוביל, ו"קרש קפיצה" לחברות ובנקים אשר ביקשו לחדור ולפתח את פעילותן בשוק האירופי. יש לצפות כי בטווח הקצר, חברות ובנקים אירופים ישקלו מחדש את השקעתן במרכזיהן בבריטניה, וייתכן כי יעזבו למרכזים אחרים ביבשת. קיימת סכנה שאם תאגידים בינלאומיים כמו יצרניות רכב, יצמצמו את פעילותם בבריטניה, יוביל הדבר לפיטורים, ובכך ישיגו תומכי עזיבת האיחוד תוצאה הפוכה משקיוו, כאשר ביקשו להקטין את אחוזי האבטלה בבריטניה. במידה שמדינות חזקות נוספות, כמו צרפת או הולנד, ילכו בעקבות בריטניה, זוהי סכנה ממשית לכלכלת היבשת, שעלולה להביא לשיעורים גדולים של אבטלה באירופה. עם זאת, הסכמי סחר פתוחים, ושימוש בטכנולוגיה, יצמצמו את השפעת המכה הכלכלית על בריטניה והיבשת".