$
מעסיקים

האם הורים הם עובדים טובים יותר?

התמרונים, האיסוף מהגן וההיעדרויות – האם הם שווים את זה? עובדים ומומחים מספרים על היתרונות של הורים עובדים ומדוע מעסיקים עדיין חוששים מהם

כרמית עירון פלר 16:0809.07.16
האם הורים הם עובדים טובים יותר? תלוי את מי שואלים. ישנם מעסיקים הנמנעים מלהעסיק הורים ואמהות בפרט, למרות שלא יודו בכך בפומבי. המחסור בשעות השינה, הצורך לצאת מוקדם, הילדים החולים וההקפצות האפשריות מהגן מרתיעים אותם.

 

עבור אפי הזנפרץ, זו כלל אינה שאלה. היא ייסדה יחד עם נועה יעקובוביץ’ את אתר הדרושים לאמהות Jobs4mom לפני 4.5 שנים. "בגלל בורות חושבים שאמא היא עובדת לא טובה", הזנפרץ אומרת, "אבל אמהות הן לרוב מנוסות, יש להן קילומטראז' בשוק העבודה. הורים הם עובדים הרבה יותר אחראים ויציבים, הם לא רוצים ולא יכולים לחפש כל רגע עבודה. הם רוצים לגדל את הילדים שלהם בשקט. ברגע שמישהי הופכת לאמא – היא נעשית תקתקנית על".

הזנפרץ מספרת כי הן הקימו את האתר כי הבינו שיש לזה שוק. "מצד אחד יש עשרות אלפי נשים שמחפשות עבודה ומודרות הרבה פעמים משוק העבודה האיכותי בגלל שהן אמהות, ומצד שני, יש עשרות אלפי עסקים שמשוועים לעובדים טובים ומתעלמים מאמהות".

אפי הזנפרץ (משמאל) ונועה יעקובוביץ’. "עסקים משוועים לעובדים טובים ומתעלמים מאמהות" אפי הזנפרץ (משמאל) ונועה יעקובוביץ’. "עסקים משוועים לעובדים טובים ומתעלמים מאמהות" צילום: לירון אלמוג

 

מה עם אבות?

"אבות גם מוצאים דרכנו עבודה, אבל אם לומר את האמת – אבות לא מופלים – אף אחד לא שואל אותם 'מי מוציא את הילדים? יש סידור כשהילד חולה? אתה מתכנן להיכנס להריון?', אף אחד לא פוסל בקבלה לתפקיד גבר רק מפני שיש לו שני ילדים - להפך, הוא עושה רושם של גבר יציב".

 

מחקרים מחזקים את טענותיה של הזנפרץ. על פי מאמר שפורסם בכתב העת לנושאים חברתיים, מחקרים הראו כי ברגע שהמעסיק מגלה שהעובדת היא אם, היא מתחילה להיתפס כפחות מוכשרת. "המשתתפים הביעו פחות התלהבות להעסיק, לקדם ולהכשיר את האם העובדת לעומת אישה ללא ילדים", מסכמים במאמר. לעומת זאת, גברים בדרך כלל לא "נענשים" על הפיכתם לאבות – המחקר מצא שאנשים לא תפסו גברים שהפכו לאבות כפחות מוכשרים, כפי ששינו את דעתם כלפי נשים.

 

בנוסף, מחקרים מצאו כי בניגוד להשערת המעסיקים, הורים הם דווקא יותר פרודוקטיביים: מחקר של הבנק הפדראלי של סנט לואיס מ-2014 הראה כי באופן כללי, האימהות פרודוקטיביות יותר בעבודות שלהן מאשר נשים ללא ילדים, וכי אבות עם ילד אחד ועובדים גברים ללא ילדים הפגינו אותה רמה של פרודוקטיביות, בעוד שאבות עם שני ילדים היו פרודוקטיביים יותר. יחד עם זאת, ישנם מחקרים מצאו שבתקפות מסוימות, בעיקר כשהילדים קטנים, שהורים (ובמיוחד אימהות) היו פחות פרודוקטיביים מאשר העובדים ללא ילדים, אך זהו מצב זמני שמתהפך בהמשך.

 

אבא בחופשת לידה (אילוסטרציה). "השינוי בחוק מאד חיובי, כתפיסה חברתית שלאבות יש חשיבות בתקופה הראשונה" אבא בחופשת לידה (אילוסטרציה). "השינוי בחוק מאד חיובי, כתפיסה חברתית שלאבות יש חשיבות בתקופה הראשונה" צילום: שאטרסטוק

 

"כשיש ילדים חייבים להתייעל ונעשים יותר חדים"

 

עו"ד נטלי קמחי. "הקריירה גורמת לי להיות אמא מסופקת יותר" עו"ד נטלי קמחי. "הקריירה גורמת לי להיות אמא מסופקת יותר" צילם: שחף הבר

"אני חושבת שלמדתי להיות הרבה יותר יעילה מאז שנולדו לי ילדים", אומרת עו"ד נטלי קמחי, מומחית בדיני עבודה ממשרד נ. פינברג ושות' ואם לילד בן חמש ותאומים בני שלוש. "את מבינה שיש לך מגבלות זמן ואת חייבת להתייעל וזה השינוי. נעשים חדים יותר. אי אפשר לצאת כל יום בשמונה בערב מהעבודה, עובדים פחות שעות, אין מה לעשות".

 

"את גם לומדת לקחת דברים יותר בפרופורציות מאשר כשיש לך רק את העבודה והיא בראש סדר מעיינייך", קמחי אומרת.

 

"הקריירה האישית שלי, שתגשים אותי בטריטוריה שהיא שלי, היא 'מאסט' בשבילי ואני חושבת שזה נותן איזשהו ביטחון שמאפשר לי גם להיות אמא יותר טובה כי החיים שלי מלאים - נכון שזה מאד אינטנסיבי וצריך כל היום לג'נגל ויש אירועים בלתי צפויים, כשהילד חולה למשל ומקפיצים אותך מדיון, אך יש הגשמה שמאפשרת לי להיות אמא מסופקת יותר. זה מקרין גם עליהם, הם מרגישים את זה".

 

קמחי מסבירה כי היא מסתדרת הודות לגמישות במשרד – "יש לי חיבור מהבית, אם אני נאלצת לצאת אני יכולה להתחבר ולהשלים ולא להיות בלחץ. יש גיבוי במשרד. רוב השותפות פה אימהות והן יודעות מה זה. רגע לפני ארבע שצריך להוציא את הילדים לא מפילים עליך משהו, זה ידוע".

 

גם הזנפרץ אומרת כי הגמישות מצד המעסיק היא המפתח, וברגע שאימהות מקבלות את זה במקום העבודה, "הן נותנות את הנשמה. אם הילד חולה הן לא מרגישות לא נעים, ומצד שני אם העסק צריך אותן – הן נותנות את הכול כי זה כמו משפחה". לדבריה, הדבר נכון לא רק להורים. "גם עובד רווק שצריך לטפל בהורה שלו שחלה פתאום, ייעדר מהעבודה, ואף אחד מהמעסיקים לא יהיה מודאג מזה בראיון. קודם כל אנחנו בני אדם, יש לנו חיים".

 

אחת מהחברות הגדולות הידועה בגמישות שלה לעובדיה היא אינטל. "אני מאמינה שהורות ועבודה הולכים ביחד", אומרת איילת דותן, מנהלת שכר והטבות באינטל ואם לארבעה. "כדי להיות אנשים מלאים אנחנו צריכים להרגיש שאנחנו מתפתחים ותורמים, כל אחד בדרכו שלו. עבודה היא דרך לכך, וכך גם הורות, ויש עוד דרכים. זה לא שילוב שהולך נגד השני, אלא מזין אחד את השני", היא מוסיפה.

 

אינטל וחברות אחרות מקיימות למשל קייטנות במקום העבודה במחיר מוזל, ומאפשרת לילדי העובדים להתלוות אליהם בחודשי הקיץ. "המרחב של עבודה ומשפחה היום מאד מיטשטש, העבודה מגיעה אל חיי הבית דרך המחשב והטלפון, וחשוב להכיר לילדים את מקום העבודה", אומרת דותן.

 

איילת דותן, מנהלת שכר והטבות באינטל. "הורות ועבודה זה שילוב שפועל אחד יחד עם השני" איילת דותן, מנהלת שכר והטבות באינטל. "הורות ועבודה זה שילוב שפועל אחד יחד עם השני"

דרכים נוספות שעשויות להקל על הורים הן אפשרות של עבודה מהבית וכן חזרה הדרגתית מחופשת לידה עבור בן או בת הזוג שלקחו את החלק המשמעותי בחופשת הלידה.

 

לאחר שנים שבהן המדינה לא עודדה שוויון בין אבות לאימהות בטיפול בילדים, לאחרונה נרשם שינוי בחקיקה בנושא: השבוע אושרה הצעת חוק לקריאה שנייה ושלישית לפיה אבות יוכלו לנצל "שעת הנקה" המגיעה כיום לנשים, כלומר היעדרות לשעה אחת בכל יום ממקום העבודה, למשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה. לאחרונה אף נכנס לתוקף חוק חופשת לידה לאבות, המאפשר לאבות לקחת חופשת לידה של 6 ימים, כולל יום הלידה, ללא צורך באישור המעסיק. דותן אומרת כי החוק הוא "שינוי מאד חיובי באופן כללי, כתפיסה חברתית שלאבות יש חשיבות בתקופה הראשונה. זהו צעד חיובי שאנחנו נאמץ אותו".

 

גם ד', אב לשלושה ילדים קטנים ומנהל פרויקטים בחברת הייטק גדולה מברך על החקיקה האחרונה וטוען כי המדינה והחברות צריכות לתת גב להורים, אולם הוא מסייג כי הדבר קל יותר בחברות גדולות מאשר בסטארט-אפים קטנים, שבהם צריך "הרבה שעות מנוע של עבודה".

 

עם זאת, כמנהל של כ-30 עובדים, ד' מצהיר כי "הרבה שעות זה לא בהכרח עבודה יותר טובה. אם יש אמא שתיתן לי 180 שעות בחודש ולא 200, אבל שהיא יותר מנוסה ויעילה מעובד צעיר, שיכול לעבוד גם 250 שעות – אעדיף את האם".

 

ד' מספר, כי יש אצלו בחברה אימהות רבות שבאות מוקדם ויוצאות בשלוש. האבות לרוב יוצאים יום בשבוע מוקדם. "כמנהל חשוב לי שהבית שלהם יהיה רגוע ושאין להם לחץ משם שמקרין על העבודה", אולם הוא מודה כי "אני לא תמיד מצליח ליישם את זה על עצמי". הוא מוציא ומחזיר את הילדים כמעט רק בימי שישי, אך "למעט תקופות לחוצות שבהן כולם מתגייסים, אני הולך הביתה בחמש וחצי-שש בגאווה להספיק לראות את הילדים ולהשכיב אותם".

 

אחד ההבדלים הבודדים שהוא רואה בין הורים לרווקים צעירים הוא שאת הרווקים קל יותר לשלוח לעבוד בחו"ל. "הורה אני לא יכול לשלוח לחודש לחו"ל. צעיר אני יכול, והוא לוקח את זה בכיף. אלה תקופות אחרות בחיים". בנושא הזה הוא מודה כי הוא מקל על אימהות יותר: "מי שהיא אמא, אני מנסה להקל עליה ולקצר את הנסיעות כמה שאפשר. גם האבות מתחננים שאקצר, אבל מהם יותר קל לי לדרוש", זאת לדבריו בגלל שהתגובה שלהם עדיין פחות קשה. הוא אומר כי כלפי אימהות הוא גם חש יותר נקיפות מצפון: "אם הילדה הקטנה שלה בת שנה וחצי למשל, אז זה קשה".

 

קל יותר אם ניחנתם באקרובטיקה, סביבה תומכת ושכר גבוה

 

מידת העזרה שיש להורה מהסביבה הקרובה משפיעה על טיב העבודה שלו, כפי שמתארת קמחי: "יש בן זוג בסיפור אז גם הוא משתתף", אומרת קמחי, "מתמרנים. נכנסים לך ללו"ז עוד יומנים של שלושה זאטוטים שצריך לפזר לחוגים ולחברים וצריך לגייס כמה שיותר עזרה. למזלי יש לי עזרה מהסבתות וגם ישנם את הימים שרק אני איתם אחר הצהריים. עובדים גם בערב אם צריך אחרי שהילדים נרדמו".

 

"בניגוד לתפיסה הרווחת בציבור, ובקרב מעסיקים, לצערנו, הרבה מחקרים ומומחים מראים כי אימהות ואבות הם דווקא עובדים טובים יותר, מחלקים בחרדת קודש את זמנם הדחוק ודורשים מעצמם הספק משמעותי בכל רגע פנוי- המוקדש לבית או לעבודה", אומר היועץ הארגוני אסף איכילוב. "כמובן שההורים הנהנים מתמיכת בני זוג או עזרה משפחתית כוללת, נפגעים פחות", איכילוב מוסיף. "בעולם בו אנו חיים כיום, האבות הם אלה שיכולים להקדיש יותר זמן לעבודה וליהנות מתמיכת בת הזוג. גם נתונים 'טבעיים' כמו הנקה למשל, פועלים לרעתה של האם ומצווים עליה לעיתים להיעדר יותר מהעבודה. בנוסף, לעובדים שמרוויחים שכר גבוה קל יותר לממן עזרה משמעותית בטיפול בילדים".

 

עם זאת, איכילוב מציין כי ישנה עלייה מתמדת במעסיקים המאפשרים לעבוד מהבית. "עדויות רבות של עובדים ומעסיקים גורסות שהדבר תורם משמעותית לאיכות והספק העבודה", הוא אומר, "ואין ספק שעבודה מהבית תתרום להכרה בכך שהורים אכן שומרים ואף מגבירים את תפוקתם אחרי שנולדים להם ילדים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x