$
קריירה

סופרוומן: האמהות שמתמרנות בין כמה עבודות במקביל

הן אמהות לילדים קטנים, חלקן עובדות כשכירות במשרה מלאה או חלקית, ועדיין מצליחות לתחזק עוד מספר קריירות בו-זמנית. לא מדובר בהכנסה נוספת משמעותית, אם בכלל. אז מדוע הן עדיין עושות את זה?

כרמית עירון פלר 11:2714.05.16

בתוך המירוץ האינסופי מהעבודה לילדים ולבית, יש נשים שחשות שזה לא מספיק להן. אז הן מוצאות עוד עבודה, לפעמים אפילו מתמרנות בין 4-3 עבודות ועדיין מצליחות לטפל אחר הצהריים בילדים. 

 

ענבר בזק, מהיישוב יובלים בגליל המערבי, לא ראתה עצמה עובדת רק במקום עבודה אחד. היא מחזיקה בלפחות ארבע משרות: מנכ"לית של התאגדות העסקים, יועצת עסקית, מרצה בשיווק באוניברסיטת חיפה וכן מורה לאירובי ופילאטיס. זאת במקביל להיותה אישה נשואה ואם לילדים בני 10, 8 ו-5.5.

"אחרי הצבא למדתי אירובי ואימון חדר כושר והתאים לי שבזמן הלימודים יש לי 'משרת סטודנט'. כשסיימתי את התואר בפסיכולוגיה ותקשורת, עבדתי במשרד פרסום, אבל המשכתי גם ללמד אירובי. אמרתי, 'למה שלא אעשה עוד כמה שקלים על משהו שאני אוהבת'", היא מספרת.
ענבר בזק. "אין היום הרבה מקומות עבודה שאפשר לצאת בהם בשלוש וחצי לילדים" ענבר בזק. "אין היום הרבה מקומות עבודה שאפשר לצאת בהם בשלוש וחצי לילדים" צילום: עידו לביא

 

"אני לא רוצה לוותר כלום", אומרת בזק, "אני לא רוצה לוותר על האירובי, לא על ההרצאות כי אני אוהבת את זה, אבל אי אפשר באמת להתפרנס לא מזה ולא מזה. אני מתפרנסת באמת ממשרת מנכ"לית ומייעוץ".

 

את מרגישה שבאיזשהו מקום את מתפשרת?

"אני לא מתפשרת, נהפוך הוא – מבחינתי לעבוד במקום אחד זו פשרה. אני מעדיפה בכל מקום לעשות כמה ימים או כמה שעות. מרוויחים יותר כשעובדים בכמה מקומות עבודה. אם הייתי צריכה לעבוד רק באירובי, או רק להרצות באוניברסיטה - זה היה משעמם אותי. אני מעבירה פעמיים בשבוע שיעור כזה ופעמיים בשבוע שיעור אחר, זה משאיר אותי בעניינים".

 

"גם אם קורה משהו מחר - אני לא באוויר"

 

מירי אשוח. "כמעט כל תחום יכול להפוך למקור הכנסה נוסף" מירי אשוח. "כמעט כל תחום יכול להפוך למקור הכנסה נוסף"

מירי אשוח, מנהלת פיתוח עסקי בעמותת 'נטע', אומרת כי התופעה שנשים עובדות בכמה משרות היא מגמה של השנים האחרונות. העמותה פועלת לקידום נשים בעולם התעסוקה, ולדבריה היא נתקלה יותר ויותר בנשים שכירות שיש להן משרה עיקרית כשכירות, אבל חשות צורך לממש את עצמן במקביל בתחומים נוספים בקריירה שלהן. זו הסיבה שב'נטע' החליטו לפתח קורס בנושא לאותן נשים.

 

"זה לא בהכרח שאני סובלת במקום העבודה כשכירה ואז פותחת קריירה עצמאית", אשוח מסבירה, "למשל – מישהי שמאד אוהבת לבשל ויכולה להפוך את האהבה שלה לעסק שמכניס כסף, מישהי שיודעת לתפור, לעצב תכשיטים. כמעט כל תחום שתזרקי, אפשר להפוך אותו למקור הכנסה".

 

לדבריה, "זה עוד מקור הכנסה, זה גם עוד קצת כסף, וגם נותן ביטחון של קריירה נוספת – כך שגם אם קורה משהו מחר אני לא באוויר".

 

עם זאת, אשוח מציינת כי אחד הנושאים שנלמדים בקורס וחשוב לשים לב אליו הוא מדרגות המס – עד איזה סכום כדאי להרוויח מהעבודה הצדדית, נתון שמשתנה בין אחת לשנייה בהתאם לשאר ההכנסות והיקפן.

 

גם בזק אומרת שהעבודות הנוספות נותנות ביטחון בשוק העבודה של היום: "בעולם התעסוקה כיום יש חוסר יציבות תעסוקתית. בן אדם מפוטר פתאום והוא לא יודע מה לעשות עם עצמו. יש לי המון יכולות וכישורים, שזה נותן לי שקט תעסוקתי. אני יושבת המון מול מחשב ובנסיעות. אמרתי לעצמי עוד כמה שנים, כשיהיה לי כסף אני אחזור לעבוד באירובי ופילאטיס. אם הייתי זונחת את האירובי לא הייתי יכולה לעשות את זה. מין תחביב-מקצוע שאני שומרת בצד, וממשיכה ללכת להדרכות ולהיות בעניינים".

 

אשוח רואה במעבר בין עבודות גם עניין של בחירה המאפיינת את זמננו: "אם בדור של ההורים היה ברור שעובד נכנס למקום עבודה אחד ונשאר בו עד הפנסיה, אז כל הדברים היו הרבה פחות רלוונטיים. היום אנחנו מתוך בחירה, קופצים הרבה יותר מתחום לתחום. גם סטודנטים לומדים טווח הרבה יותר רחב של נושאים".

 

מה עם הגברים?

 

"נשים יותר עוסקות בכמה דברים במקביל" אומרת אשוח. "אם אנחנו רוצות או לא רוצות, הגם וגם הוא מאד 'בילט אין' אצלנו. לצערנו, יותר נשים עובדות בחלקי משרה מאשר גברים והפנסיה יותר מוקדמת, אז יותר נשים פונות לזה. יש גם המון תחומים שנשים לוקחות אותם למקום של תחביב, שאפשר להפוך אותם למקור הכנסה".

 

עוד היא מסבירה כי "הרבה פעמים, אנו הנשים, בונות את הקריירה תוך ידיעה שאנחנו צריכות להיות בבית עם הילדים, וכאשר הם גדלים מתפנה לנו זמן". גברים, היא טוענת בהכללה, עובדים עד שעות מאוחרות, "לא תמיד מתוך בחירה, אבל המציאות מצפה מהם שיפרנסו ויביאו את הביטחון למשפחה". עם זאת, אשוח מדגישה כי פונים אליה גם גברים, בעיקר בגילאים המבוגרים יותר, ושואלים "למה אנחנו לא?".

 

גם בזק מסכימה שהתופעה מאפיינת יותר נשים: "אני לא מכירה גברים שעושים את זה. נשים יודעות לפזר את עצמן להרבה משימות במקביל והן מחפשות יותר את האיזון בין בית לעבודה. מאד קשה למצוא את האיזון כשאת במשרה מלאה במשרד. אין היום הרבה מקומות עבודה שאפשר לצאת בהם בשלוש וחצי לילדים".

 

עו"ד אירית ישראל. "אם היה לי עוד זמן, הייתי בוחרת עוד דברים לעשות" עו"ד אירית ישראל. "אם היה לי עוד זמן, הייתי בוחרת עוד דברים לעשות" צילום: עדי שיף

לעומתן, אירית ישראל מתל אביב, עורכת דין ונוטריונית בתחום הפלילי ובאזרחויות זרות, עוסקת גם כשדרנית וקריינית וכן כדירקטורית בגימנסיה הרצליה והיא אם לילדים בני 6 ו-3. ישראל סבורה שעיסוקים רבים אינם בהכרח מאפיינים נשים, אלא הדבר קשור יותר לאופי ולתקופה: "אצלי זה קשור למי שאני. תמיד היו לי הרבה תחומי פעילות, חוגים ופעילויות הבמה. היה לי ברור שאתנהל כך בחיי". גם היא סבורה כי התופעה "יותר קשורה לעידן של היום, שכבר לא עובדים במקום אחד 30 שנה".

 

גם מ', שהעדיפה להישאר בעילום שם, העובדת כסטטיסטיקאית במשרה מלאה ובנוסף כמדריכת כושר וספינינג ואם לילדים בני 4 וחודשיים, טוענת כי התופעה אינה מאפיינת רק נשים. לדבריה, רוב האנשים שהם מדריכי כושר שלא עובדים באופן קבוע בחדר כושר, משלבים את התחום עם עוד עבודה, כי המשכורת לא גבוהה.

 

"אני אדון לעצמי"

 

העבודה במספר משרות יוצרת אפשרות לתמרן את השעות יותר בגמישות. "זה תלוי בתקופות בחיים", מסבירה בזק. "כשלא היו לי ילדים והייתי רווקה, אז לא היתה לי בעיה ללמד אירובי בערב ולחזור הביתה בשעה עשר בלילה. היום אני לא רוצה לעבוד אחר הצהריים, אז אני יכולה לדאוג שבשעות האלה אהיה בבית. השבוע מאד מובנה, יש ימים שאני פה וימים שאני שם. יומיים לפחות אני אוספת ילדים מהגן, עובדת בערב. עובדת הרבה שעות, אבל הן מפוזרות על פני היום".

 

גם ישראל, ששידרה ברדיו 99 ועושה פרסומות לטלוויזיה לרדיו ועוד פרויקטים קוליים, כמו GPS של גוגל ופנגו, אומרת כי העבודה שלה מקנה לה גמישות: "אני לא שכירה ולא מחויבת לשעות משרד מסוימות. אני אדון לעצמי ויכולה למצוא את הזמן אפילו בין פגישות להקליט. זה מאד מקל". היא מוסיפה כי "חשוב לעבוד ביעילות, לנהל את הזמן טוב".

 

"אני כמעט לא יוצאת עם בעלי כי אני קורסת"

 

עם זאת, עבודה מסוג זה, שלעיתים אף מסתכמת בלמעלה ממשרה מלאה, גובה מחיר כבד ודורשת תמיכה מהסביבה. "חלק מזה יבוא על חשבון שעות הפנאי, אחרי שמונה כשהילדים הולכים לישון, אני עובדת. גם בעלי עצמאי ואנחנו יכולים לגבות את עצמנו", אומרת ישראל.

 

גם בזק מספרת על המחיר שהיא משלמת: "אין לי זמן לצאת כמעט עם חברות, אני כמעט לא יוצאת עם בעלי כי אני קורסת". בשל המגורים שלה בצפון, העבודה שלה דורשת הרבה נסיעות. "הילדים קצת גדלו – אז נתתי לעצמי יותר פוקוס לקריירה. מאז שהקטן הוא בן 3 נתתי לעצמי להשתחרר. היום אני נשארת לילה במרכז כשפעם לא יכולתי. אני עובדת יותר קשה ומרוויחה יותר, בין השאר משום שאני יכולה להיות פחות בבית". מ' אף היא מספרת כי העבודה הנוספת ובעיקר הלימודים להיות מדריכת כושר, גבו מחיר והצריכו התגייסות של המשפחה, כשנאלצה ללמוד למבחנים בסופי שבוע.

 

בכל זאת, כל הנשים ציינו שהעבודות במספר תחומים גורמות להן לתחושה של מימוש עצמי וסיפוק. למשל, מ' אומרת כי אינה "בטוחה שההכנסה כיסתה את כל ההוצאות של ההתחלה – אבל לא למדתי ולא עבדתי בזה בשביל להרוויח, אלא בשביל הנפש". ישראל: "לי היה מזל. יכולתי למצוא את עצמי עם קריירה אחת וכמה תחביבים".

 

"בדור ההמשך של הילדים שלנו – זה יהיה ברור מאליו", מסכמת אשוח, "על הילדים שלי אני רואה כמה שהם עוסקים בכמה דברים במקביל, שזה נורא טבעי להם. הייתי בשוק איך הם יושבים עם הסלולרי בצד, העיניים על המחשב, הטלוויזיה פתוחה והם מצליחים לעשות הכל. יש משהו שהולך לשם".

 

עמותת נטע – המרכז לפיתוח קריירה, בשיתוף עם המכללה העירונית רעננה, פותחת את הקורס "גם שכירה, גם עצמאית" החל מה- 16 במאי.

הרשמה מראש בטלפון 03-9400444 או במייל netta@netta.org.il .

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x