שטייניץ: "אם חברות הגז לא יימכרו את כריש ותנין בזמן לא נהסס למכור אותם לבד"
שר האנרגיה אמר את הדברים היום בוועידת התשתיות שנערכת בלוד וכיוון חצי ביקורת כלפי שר האוצר: "אם מישהו חושב להציע הטבות מס הייתי מציע לתת אותן לייצואנים כדי שנחזור למסלול של צמיחה"
- שותפות תמר תבצע קידוח נוסף בעד 300 מיליון דולר
- שטייניץ בכנס הרצליה: "מתחת למים יש מאגרים בגודל של 4 לווייתן"
- שטייניץ: נציג בקרוב גרסה מרוככת של פסקת היציבות במתווה הגז
לדבריו, בתחום האנרגיה פישטנו תהליכים והקמנו רשות חשמל חדשה שהפסיקה את הריב הרגולטורי בין המשרד לרשות הישנה. בתחום ייצור החשמל כפינו על חברת החשמל לצמצם את השימוש בפחם 15%. בתחום הגז היינו בקפאון של שש שנים בגלל מהומה והפחדות ודיסאינפורמציה של שרים ורגולטורים שהתווכחו אחד עם השני בגלל שנפלה עליהם אימה של פופוליזם. "לי אמרו שזה אבוד. אמרו לי לא לגעת בזה. שלושה שרים פחדו לגעת בתחום (כץ, כחלון וגלנט - ל"ג) ושר רביעי (דרעי) שנודה שהוא תומך במתוה פחד לגעת בזה. עד כדי כך שותק התחום", אמר.
מאגר לווייתן. שטייניץ: "אם חברות הגז לא ימכרו את המאגרים בתוך 14 חודשים לא נהסס למכור בעצמנו" צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
המדינה לא תהסס למכור לבד את מאגרי כריש ותנין
שטייניץ אמר שהוא שלוח היום אזהרה לחברות הגז למהר ולסיים את מכירת מאגרי כריש ותנין. "במתווה הגז נקבע להם 14 חודשים למכור אותו. עברו 7 חודשים וזה לא אומר שצריך לחכות לשנייה האחרונה. לא נהסס לקחת את המאגרים כדי למכור אותם לבד", אמר.
שטייניץ הזכיר את התועלות הגיאו פוליטיות באישור מתווה הגז וסיפר הוא נפגש עם ארדואן לפני כשלשה חדשים ועם שר החוץ המצרי רק לפני כמה ימים בישראל. "לא האמינו שנפתח את הגז אבל זה קורה. התועלות הפוליטיות ברורות".
בדבריו הזכיר שטייניץ את הבירוקרטיה והרגולציה הקשה בתחום חיבור מפעלי תעשייה לגז. "נצטרך הנחות גדולות על גז ועידוד בהקמה של תחנות דלק. זה מחייב עידוד של המדינה. את מה שהפסדנו בשש השנים האחרונות באי חיבור לוויתן אומדים בנזק של 100 מיליארד שקל. עד נובמבר הקרוב נפתח את הים לחיפושים כאשר דו"חות של חברה צרפתית בינ"ל מעידים על פוטנציאל גז של 2,200 מיליארד מ"ק. זה פי שניים ויותר ממה שגילינו עד היום. אבל יש קולות שלא לפתוח את הים, וזה תמיד מאותם מקורות שהתלוננו על המונופול, אבל נמשיך לקדם את המשק", סיכם.
ישראל כץ: "ב-7 שנים עושים פה השקעה בתשתיות של 70 שנה"
שר התחבורה, ישראל כץ, אמר בכנס כי "ב-7 שנים האחרונות עושים פה השקעה בתשתיות של 70 שנה. המדינה חייבת לייצר השקעה חדשה. אם הייתי שר אוצר הייתי מבקש תוכניות חומש ברכבת ובמע"צ או הסעת המונים. זו השקעה כפולה גם בהקמה וגם בתפעול. הסינים אולי זכו בהקמת הנמל החדש באשדוד אבל הם מעסיקים מאות עובדים ישראלים. ברכבת , כמו בנמל אשדוד, דווקא וועד העובדים מנע את הפיתוח כי הוועדים יודעים לקחת מענקים אבל לא לתת. בנמל חיפה דור ב' מבקש חסינות מהתיעלות ואמרתי להם שזה לא יהיה. אני מקווה שבתי הדין לעבודה יבינו את רוח הדרכים".
לדבריו, יש בישראל כישרון ביצועי ותכנוני ודווקא שם רואים שותפות סינית וישראלית. "תקציב הנמלים מגיע שלא על חשבון מדינה כך גם ברכבת הקלה בתל אביב".
מה הקשר בין גז למחיר הבמבה?
מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור בכריז בכנס כי משרדו נמצא במגעים עם האוצר להכניס לתקציב הקרוב מענקים נכבדים להקמת רשת תחנות תדלוק לגז. "אני מזכיר שרשת הגז והחולקה חדשה, זה לא חשמל שקיים פה עשרות שנים. המערכת החדשה הזו סובלת ממחלות ילדות וחלק באשמת הממשלה. אבל נרצה לחבר עוד מפעלים, להסב תחבורה כבדה לשימוש בגז, ולעזור לתעשייה. זה המקום שכסף ממשלתי צריך להיות במענק או רשת ביטחון. בשנם האחרונות לא נתנו על זה את הדעת. הגז הוא מנוע צמיחה והשגת חסכון ועד לרמה שהבמבה של אסם תהיה זולה יותר".
יו"ר ארגון המהנדסים דני מריאן אמר שהמדינה רוצה אבל לא מבצעת. "ממשלה מתחלפת ואיתה סדרי העדיפויות. כך את הרכבת הקלה בתל אביב - זה רק שלב אחד מתוך כמה שלא ברור איך ישלימו את השאר. אם לא ישתפו פעולה כל צד ידאג לחלקת האלוהים הקטנה שלו", אמר
מנכ"ל אלסטום ישראל שרון קדמי סיפר לנוכחים כי קרונות הרכבת הקלה בירשלים, מתוצרת אלסטום, יתקינו בקרוב את מערכת מובילאיי כדי לזהות מראש תנועת הולכי רגל על המסילה. "זו דוגמה קלאסית של שילוב זרועות וזה מה שחסר היום. אני זוכר מימי במשרד הכלכלה (קדמי כיהן של כמנכל -ל"ג) כמה קשה להשיג תמיכה ממשלתית למהלכים רוחביים. זה לא צריך להיות ככה".
ד"ר עדנה פישר, יו"ר המכון הישראלי לערים חכמות, סיפרה שמי שהקים את כביש שש כבר לא הצליח להקים את הרכבת הקלה בתל אביב. "שילוב כוחות היא גם ברמה של ערים. מי שחושב שתל אביב תהפוך לעיר חכמה אבל רמת גן או גבעתיים ישארו טיפשות לא מבין איזה נזק ייגרם. ולכן המאמץ שלנו הוא להפוך גם שכונות לחכמות ולא רק ערים".
מנכ"ל שפיר חוצה צפון, שמרחיבה את כביש שש צפונה, אמר שהמדינה מפילה על היזמים יותר מדי סיכונים ובמקביל לא מקדמת פרויקטים לאומיים. "פרויקטים של זכיינות עושים רק טוב למשק. הממשלה צריכה להרתם יותר", אמר.