נחשף בכלכליסט
ההקלות לחברות הייטק בינלאומיות נחשפות: ישלמו 6% מס חברות
ההטבה מיועדת לענקיות טכנולוגיה, שישלמו גם 4% מס על הדיבידנד. מדרגת מס נוספת נקבעה עבור חברות קטנות יותר ותעמוד על 12% מס הכנסה ו-4% מס דיבידנד
- כחלון שוקל הפחתה של מס הכנסה ומס חברות לקראת תקציב 2018-2017
- בעקבות הברקזיט: ממשלת בריטניה תפחית את מס החברות למנוע עזיבתן
- להיזהר לא להפוך למקלט מס
המס הנמוך על הדיבידנד נועד לאפשר לחברות הזרות להעביר בקלות יחסית את הרווחים שהן מפיקות בארץ (אחרי תשלום המס) בחזרה לחברת האם. לשם השוואה חברות ישראליות פטורות ממס על דיבידנד בהעברת רווחים לחברה ישראלית, ולמעשה כל מדינות האיחוד האירופי פוטרות את החברות הרשומות בשטחן מתשלום מס על דיבידנד בהעברת הכנסות לחברות בתוך האיחוד האירופי.
ההחלטות התקבלו על ידי צוות בראשות משרד האוצר שחברים בו גם רשות המסים ומשרד הכלכלה וזוכה לתמיכה של משרד ראש הממשלה. הטבות המס יינתנו כאמור רק על קניין רוחני שפותח בארץ אך נרשם בחו"ל או קניין רוחני שיפותח בארץ, על פי נוסחה הקובעת את חלקו היחסי של הפיתוח הישראלי. על יתר ההכנסות שלא נובעות מפיתוח הקניין הרוחני ישולם מס של 25%.
היום עיקר החברות רושמות את הקניין הרוחני שלהן שמפותחים בארץ במקלטי מס. בארגון ה-OECD החליטו להילחם בתופעה, שמונעת רווחים מהמדינות שאחראיות לסביבה הטכנולוגית והעסקית שאפשרה לחברות הבינלאומיות להצליח, ופירסמו את המלצות ה-BEPS (באנגלית: שחיקת בסיס המס והסטת רווחים), לפיהן מדינות לא יתנו הטבות מס על פיתוחים שלא נעשו במדינה, במטרה להילחם במקלטי המס.
בישראל מזהים את היוזמה הזו כהזדמנות דרמטית לחזק את הפעילות של החברות שכבר פעילות בארץ ולמשוך הנה חברות בינלאומיות מרכזיות נוספות, שירשמו בארץ את הקניין הרוחני שיפותח בארץ - כך שהכנסותיהן מכל העולם ימוסו בישראל.
כך, צוות של מנכ"לית האוצר לשעבר יעל אנדורן הביא המלצות דומות לכחלון עם כניסתו לתפקיד, אולם כחלון העדיף לגנוז אותן מחשש ללחץ ציבורי. עם זאת, כעת מומחי מס מתריעים כי בעוד שישראל נשענת רק על החוק לעידוד השקעות הון שקובע שיעורי מס של 9% ו-16% על ייצור בארץ שרובו מיועד לייצוא, מדינות העולם כבר מתכוננות לתחרות החדשה על חברות בינלאומיות ואם לא ישראל לא תנקוט צעדים בקרוב היא עלולה להשאר מאחור.