בעקבות ניסיון ההפיכה: יצרניות הרכב הגדולות עלולות לעזוב את טורקיה
10% מהמכוניות שיובאו לישראל בשנה שעברה יוצרו בטורקיה. יונדאי, טויוטה, רנו ופיאט הן רק חלק מענקיות הרכב המחזיקות מפעלים במדינה. החלטה של יצרניות הרכב לא לייצר בטורקיה באקלים הפוליטי הנפיץ תשפיע מאוד על הצרכן הישראלי
ההשלכות ארוכות הטווח של ניסיון ההפיכה שהתרחש הלילה בטורקיה עשויות להתברר רק בחודשים הקרובים, ואולי אף בשנים הקרובות. לפחות מבחינת תעשיית הרכב עלולות להיות לדרמה הלילה השלכות משמעותיות מאוד על הצרכן הישראלי. 10.3% מן המכוניות שיובאו לישראל בשנה שעברה יוצרו בטורקיה. על רקע זה, ברור כי החלטה של יצרניות הרכב הגדולות שלא לייצר מכוניות באקלים הפוליטי הנפיץ שנוצר בטורקיה תהיה השפעה על הצרכנים בישראל.
- המעוז האחרון של תומכי ההפיכה נכבש, ארדואן הדיח אלפי שופטים
- חברות תעופה אירופיות ביטלו טיסות לטורקיה
- מיצרי הבוספורוס נפתחו למיכליות ולספינות
מה משותף לרנו פלואנס, פיאט דובלו, פיאט פיורינו, הונדה סיוויק סדאן, יונדאי I 10, פיאט טיפו, ורנו קליאו? כל הדגמים הללו, הזוכים להצלחה גם בשוק הרכב הישראלי, מיוצרים בטורקיה. כיום מספר גדול של יצרני רכב ומשאיות מחזיקים במפעלים השוכנים ברובם באזור העיירה בורסה. על פי ארגון יצרני הרכב הטורקי, ה-OSD, בשנת 2015 יוצרו בטורקיה 1.36 מיליון כלי רכב, עלייה של12% ביחס ל-2014.
מתוך סך כלי הרכב שיוצרו אשתקד בטורקיה, 992 אלף יועדו ליצוא. טורקיה נחשבת כיום למרכז יצור מועדף של יונדאי, טויוטה, רנו, פיאט, של חטיבת המשאיות של פורד ושל עוד אינספור יצרני חלפים המייצרים עבור תעשיית הרכב העולמית.
עבור יצרני הרכב, תעשיית הרכב הטורקית שהחלה את דרכה ב-1959, עם חניכת מפעל מכוניות "אוטוסאן" באיסטנבול מהווה כיום חלק בלתי נפרד מן התעשיה העולמית. הסיבה לכך היא מיקומה של טורקיה - בין אירופה למזרח הרחוק וקרבתה לשוק הרכב השוכן בברית המועצות לשעבר — והמענקים הנדיבים שמעניקה ממשלת טורקיה ליצרני רכב. טורקיה נחשבת כיום לשוק שממנו קל מאוד לייצא מכוניות הן לאסיה והן לאירופה. הממשל תומך בהקמת מפעלים נוספים ומעניק ליצרני רכב המעוניינים לבנות מפעלים בטוורקיה הטבות מס, על מנת שלא ייצרו בסלובניה, סלובקיה ומדינות שכנות, המחזרות אחרי יצרני הרכב ללא הרף.
כעת נשאלת השאלה כיצד יצרני הרכב העולמיים יגיבו בכל הנוגע לשוק הטורקי. לעת עתה חלף זמן מועט מדי מכדי לדעת אם אכן תחול השפעה על השוק, אך קיימת גם אפשרות שיצרני הרכב לא יהיו מעוניינים להמשיך ולייצר מכוניות במדינה שהאקלים הפוליטי בה עלול להתברר כלא יציב. במקרה כזה, שבו יצרני רכב יסיטו ייצור ממפעלים בטורקיה — עלולים השינויים (שעלותם תהיה בוודאי גבוהה) ושערי המטבע להשפיע גם על הצרכנים בישראל.
כיום טורקיה נחשבת ליעד מועדף בקרב יבואני הרכב הישראלים, בין היתר לנוכח עלויות השינוע הזולות מהמדינה, הנחשבת למקום הקרוב ביותר לישראל שבו שוכנים מפעלים לייצור כלי רכב. העברת המפעלים למדינה אחרת עלולה להביא לא רק לשינוי בעלויות השינוע, אלא גם לשינוי מט"ח שיצמצמו את שולי הרווח של היבואנים ויביאו להתייקרויות.