$
תיירות

עכשיו זה מדעי: הג'ט לג בטיסה לכיוון מזרח קשה יותר

התאוששות מטיסה מערבה שעוברת על פני 9 אזורי זמן אורכת בסביבות 8 ימים, ואילו מטיסה מזרחה - 13 ימים; מה הסיבה לפער הזה?

שירות כלכליסט 08:4423.07.16
ג'ט לג הוא ככל הנראה אחד החלקים הגרועים ביותר הקשורים לטיסות. אולם אחת התעלומות סביבו היא מדוע הוא פוגע בצורה קשה יותר באנשים שטסים מזרחה מאשר מערבה. בניסיון לפתור את התעלומה הזו פיתחו מדענים דגם שמחקה תאים מיוחדים בגוף שקוצבים זמן. הדגם הזה אמור לספק הסבר מתמטי לכך שהטיסה ממערב למזרח קשה יותר. הדגם מספק גם כמה תובנות כיצד להתאושש מהג'ט לג.

 

עמוק בתוך המוח שלנו, באזור שנקרא היפותלמוס (הנמצא בדיוק מעל לנקודת המעבר של העצבים האופטיים שלנו), מתקתק לו השעון הפנימי. פחות או יותר בכל 24 שעות, 20 אלף תאים מיוחדים וקוצבי זמן שמאכלסים את האזור הזה, שנקרא הגרעין העל-תצלובתי (superchiasmatic nucleus), נהיים מסונכרנים ומסמלים לגוף האם אנחנו נמצאים בשעות היום או הלילה. התאים האלו יודעים איזה אות להעביר, מכיוון שהם מקבלים מידע מהסביבה שלנו: אור מצביע על ערות וחושך על שינה.

 

אולם כשטסים על פני כמה אזורי זמן, כמו במהלך טיסה מניו יורק למוסקבה, אותם תאים שחשבו שהם מכירים את סדר הזמנים, מתבלבלים ומסתבכים לפני שהם מצליחים להעביר את האותות. כל הגוף מרגיש חלש , מכיוון שהוא מנסה ללא הצלחה להבין מה השעה. התוצאה: ג'ט לג.

כשטסים על פני כמה אזורי זמן אותם תאים שחשבו שהם מכירים את סדר הזמנים, מתבלבלים כשטסים על פני כמה אזורי זמן אותם תאים שחשבו שהם מכירים את סדר הזמנים, מתבלבלים צילום: גטי אימג'

 

מישל ג'ירבן, פיזיקאית מאוניברסיטת מרילנד שעבדה על הדגם הסבירה במאמר שפרסמה בשבוע שעבר בכתב העת כאוס כי מרבית השעונים הפנימיים שלנו מעט איטיים, ובהיעדר סימנים קבועים לגבי האור, כפי שקורה כשטסים על פני כמה אזורי זמן, התאים קוצבי הזמן בגוף שלנו רוצים להאריך את היום. "זה הכל נובע מכך שלשעון הפנימי של הגוף יש מחזור טבעי שהוא מעט ארוך יותר מ-24 שעות. פירוש הדבר, שקל לו יותר לטוס לכיוון מערב ולהאריך את היום מאשר טיסות לכיוון מזרח המקצרות את היום", מסבירה ג'ירבן.

 

החוקרים טוענים כי ניתן לפתור את הג'ט לג על ידי התאמת השעון הפנימי לשעה ביעד בהקדם האפשרי. לכן הם בנו דגם שמביא בחשבון את התאים קוצבי הזמן, הרגישות לאור, רמת הבהירות של האור, אזורי זמן והשעונים הפנימיים המעט איטיים. החוקרים מקווים שהדגם מספק הסבר פשוט לאופן שבו גוף טיפוסי יכול להתאושש מג'ט לג בלי התערבויות. כלומר, כיצד התאים קוצבי הזמן מנסים להסתנכרן לנוכח סימנים שונים על מצב האור (כמו זריחה, אור מלאכותי או אור מעומם בגלל עננים) בעת ההגעה לאזורי זמן שונים בכל כיוון.

 

הדגם אישר את מה שכבר ידענו: באופן כללי, ההתאוששות לאחר טיסה לכיוון מערב קלה יותר מאשר טיסות לכיוון מזרח, אך הוא עוזר לנו להבין גם שבדרך כלל קל יותר ככל שטסים מעל יותר אזורי זמן.

 

לדוגמה, התאוששות מטיסה מערבה שעוברת על פני 9 אזורי זמן אורכת בסביבות 8 ימים, זאת אם לא עושים דבר כדי להילחם בג'ט לג. אולם, אם חוצים את אותו מספר אזורי זמן בטיסה לכיוון מזרח, ההתאוששות תימשך 13 ימים, כך לפי הדגם. זמן ההתאוששות אף ארוך יותר מאשר אם תטוסו לצד השני של העולם ותעברו על פני 12 אזורי זמן, כפי שקורה בטיסה מניו יורק ליפן.

 

אם טסים על פני כמה אזורי זמן, כמו מניו יורק למוסקבה ורוצים להרגיש טוב במהירות "כדאי שתחוו את האות החיצוני ההולם את אזור הזמן החדש בו תנחתו, במהירות האפשרית", מסכמת ד"ר ג'ירבן. לדוגמה, טיפוסים של לילה יאלצו להתחיל ללכת לישון מוקדם יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x