$
משפט

דו"ח הרשות להלבנת הון: עבירות השוחד והשחיתות מובילות

עבירות אלו היוו 21% מפעילות הלבנת ההון או מימון הטרור; מדו"ח הרשות עולה עוד כי תחום הנדל"ן בלט אשתקד, והיא רואה בו סיכון מוגבר

זוהר שחר לוי 16:0326.07.16

שוחד ושחיתות הם תחום הפעילות העברייני המוביל בעבירות הלבנת הון, כך עולה מדו"ח הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור לשנת 2015 המתפרסם היום (ג'). הדו"ח מצביע על עלייה עולמית בשימוש בנדל"ן לצורך הלבנת הון.

 

 

 

הדו"ח השנתי של הרשות לאיסור הלבנת הון סוקר גם התפתחויות בתחום מימון הטרור, ובפרט אפיקי מימון נפוצים בפעילות ארגוני טרור דוגמת דעאש, אשר כוללים גיוס כספים באמצעים שונים כרשתות החברתיות, תחת מסווה של אגודות צדקה לגיטימיות או לפעילויות הומניטאריות.

 

בשנה החולפת חלו התפתחויות משמעותיות בתחום איסור הלבנת הון ומימון טירור, בראשן קידום ההליך לצירוף ישראל כמדינה משקיפה בארגון ה-FATF, כוח המשימה הבינלאומי המוביל את המאבק בתחום. כך גם נוספו הליכי חקיקה לשם עמידה בסטנדרטים בינלאומיים בתחום כמו הצעת החוק הקובעת כי עבירות מס חמורות הינן עבירות מקור לפי חוק איסור הלבנת הון וכן חובות הדיווח על עורכי דין, רואי חשבון ויהלומנים.

 

מהדו"ח עולה כי תחומי הפעילות העבריינית המובילים הנקשרים לביצוע עבירות הלבנת הון או מימון טרור בשנת 2015 היו בראש ובראשונה שוחד ושחיתות (21%), ארגוני פשיעה (18%), זיוף ומרמה (17%), מימון טרור (10%), הימורים (7%) חשבוניות פיקטיביות (6%) וסחר בסמים (5%).

 

איילת שקד, שרת המשפטים איילת שקד, שרת המשפטים צילום: דור מנואל

 

דפוסי הפעולה הבולטים להלבנת הון בשנה זו היו שימוש במזומן (16%), העברות בינ"ל (12%), פעילות באמצעות בנותני שירות מטבע (10%), חברות ואנשי קש (9%) ונדל"ן (6%).

 

תחום הנדל"ן בלט בשנת 2015 ככזה הנמצא בעלייה כשהרשות רואה בו סיכון מוגבר להלבנת הון. על כן, היא הקדישה בשנה החולפת משאבים ותשומת לב מיוחדת במיפוי סיכונים מרכזיים בתחום ואיתור נכסי נדל"ן ששימשו לצורכי הלבנת הון.

 

העלייה בתחום הנדל"ן, כך לפי הדו"ח, "נובעת במידה מסוימת מעלייה בסיכון שמייחסת הרשות לתחום הנדל"ן, נוכח עלייה עולמית בשימוש בו ולפיכך פועלת לאיתור חשדות בתחום". כחלק מפעילות זו, יזמה הרשות פרויקט בתחום הנדל"ן, שבמסגרתו אותו יעדי הלבנת הון באמצעות נדל"ן. המידע לגבי יעדים אלו הועבר למשטרה.

 

לפי הדו"ח, נמשכת מגמת העלייה בדיווחים המתקבלים לרשות מגורמים פיננסיים. מספר הדיווחים הבלתי רגילים (המדווחים על פעילות שבראיית המוסד הפיננסי, בהתבסס על היכרותו עם הלקוח ופעילותו היא אינה רגילה) עמד השנה על כ-74 אלף דיווחים בלתי רגילים. מספר דיווחים זה מהווה גידול של כ- 22% יחסית לשנת 2014. 

שלומית ווגמן רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים שלומית ווגמן רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים צילום: רן יחזקאל

 

כ-78% מהדיווחים הבלתי רגילים מקורם מהמערכת הבנקאית, כאשר סומנה עלייה בדיווחים מסקטור נותני שירותי המטבע, המהווים כ- 6.8% מכלל הדיווחים הבלתי רגילים לשנת 2015. בדומה לשנים קודמות, יתרת הדיווחים הבלתי רגילים מתקבלים בעיקר מחברות וסוכני הביטוח (6.2%), חברות כרטיסי האשראי (4.2%) ובנק הדואר (2.8%).

 

עוד בולט הגידול שחל בדיווחים על העברת כספים במעברי הגבול, אשר כוללים מעל ל- 12,500 דיווחים ומהווים עלייה של 33% ביחס לשנת 2014. 

 

שרת המשפטים איילת שקד: "מיום כניסתי לתפקיד הצבתי כיעד עליון את הלחימה בטרור בכל הכלים העומדים לרשותי. בשנים האחרונות הפכה ההתמקדות במממני הטרור, תוך שימוש בשיטות שפותחו למאבק בארגוני הפשיעה ובהלבנת ההון, לכלי מרכזי במאבק בטרור. מדינות שונות בעולם מכירות בכך שכחלק מהמאבק יש להרחיב את המעגל ולאתר גם את מקורות המימון והתשתית התומכת. אני מברכת את הרשות לאיסור הלבנת הון, הפועלת במרץ לגיבוש המשטר בישראל וכן פועלת בזירה הבינ"ל, ומובילה את ישראל להישגים רבים בתחום, כמשתקף בדו"ח השנתי. בימים אלו בהם הטרור מכה ברחבי העולם, ישראל זוכה להישגים משמעותיים והערכה במסגרת המאבק, ומהווה מקור מידע וסיוע אמין ומוביל למדינות העולם".

 

מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור: "הרשות לאיסור הלבנת הון היא גורם מרכזי במסגרת המאבק בפשיעה החמורה, בהלבנת ההון ובמימון הטרור. בעידן של אכיפה משולבת ושימוש בכלים כלכליים, פעילותה של הרשות, כפי שעולה מעיון בדו"ח, מחזקת ומעשירה את פעילות גורמי האכיפה. הנתונים המוצגים בדו"ח מלמדים על היקף פעילות מרשים ומעידים כי הרשות מתמודדת בהצלחה מול אתגרים רבים וממצבת את מדינת ישראל כמדינה מובילה בתחום."

 

ראש הרשות, ד"ר שלומית ווגמן: "הרשות ממשיכה בתנופת עשיה מתמדת במאבק בהלבנת הון ובמימון הטרור. בשנה החולפת רשמה ישראל הישג משמעותי בתחום, לאור החלטת ארגון ה-FATF על צירופה כמדינה משקיפה, לאחר מספר שנים של הליך דיפלומטי מורכב בהובלת הרשות. ההחלטה מהווה יעד לאומי מן המעלה הראשונה שיעניק בעתיד לישראל אפשרות להשתתף בקביעת הכללים המחייבים את כלל מדינות העולם בתחום. לצד זאת פועלת הרשות במרץ במגוון תחומים, מסייעת לגופי האכיפה והביטחון בחקירה ומניעה של עבירות הלבנת הון ומימון טרור תוך שימוש במידע ייחודי לרשות, מקדמת שינוי והטמעת המשטר בישראל ובכלל זאת הטמעת תיקוני חקיקה נדרשים, מובילה פרויקטים מורכבים ועוד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x