בלעדי לכלכליסט
המדינה תתגמל תחנות כוח שישיגו מחיר גז נמוך מהמתווה
רשות החשמל מקדמת תוכנית שתעודד תחנות כוח לרכוש גז מכריש ותנין במחיר נמוך מזה שנקבע במתווה. הצ'ופר: הטבות במחיר החשמל שישווקו
תוכנית חדשה של רשות החשמל החדשה תעניק הטבות בשווי מאות מיליוני שקלים לתחנות כוח שיצליחו להוריד את מחירי הגז מתחת למחיר שנקבע במתווה הממשלתי. ל"כלכליסט" נודע שרשות החשמל פרסמה הצעה לשימוע שאמורה לעודד רכישת גז מהמאגרים כריש ותנין העומדים לפני מכירה, וכך להפוך אותם לאטקרטיביים יותר לקונים פוטנציאליים. המטרה, בהתאם למתווה הגז של המדינה, לעודד תחרותיות בשוק.
ההטבה הצפויה לרוכשים קובעת כי תחנת כוח שתצליח להשיג מכריש ותנין מחיר גז נמוך מזה שנקבע במתווה הממשלתי (4.7–5.2 דולר ליחידת אנרגיה, תלוי בשיטות ההצמדה השונות), תקבל מרשות החשמל הקלה בשלב קביעת תעריף החשמל שלפיו היא תחויב למכור. נוסחת המחיר משקללת את עלויות הדלק והגז שרכשה תחנת הכוח, ובמסגרת ההטבה יחושב לה מחיר גבוה יותר ממה ששילמה בפועל - כך שיתווסף לו 50% מההפרש בין העלות בפועל למחיר המקסימום שנקבע במתווה. המשמעות היא שתחנת הכוח תוכל למכור חשמל במחיר גבוה יותר.
כל זה - בתנאי שרכישת הגז תעשה ממי שלא מחזיק מאגרים קיימים. ברכישת גז מיתר המאגרים תהנה תחנת הכוח רק מ־25% מההפרש ובתנאי שמדובר במאגר שלא חתם על הסכמים או שאף אחד משחקני הגז הקיימים (דלק, נובל אנרג'י, ישראמקו או דור גז) לא שותף בו.
מטרה נוספת במהלך של הרשות, בניהולו היו"ר אסף אילת, היא להפוך את רכישת תנין וכריש לאטרקטיביים יותר. במסגרת המתווה הממשלתי, דלק ונובל מחויבות למכור את המאגרים עד פברואר 2017, לשחקן חדש במשק. כיום מתמודדות על הרכישה שלוש קבוצות (אדיסון ואלומיי, אנרג'יאן וקולרידג' עם סידרייל). השימוע פורסם לחברות הגז השונות בסופ"ש האחרון לאחר סבב דיונים סגורים במליאת רשות החשמל כבר באמצע יולי.
השימוע פתוח לשלושה סוגי לקוחות: הראשון הוא מי שיחתום על חוזה גז עד סוף דצמבר 2018, כלומר לפני שמאגר לוויתן הופך למאגר פעיל, מה שמעניק תמרוץ משני למאגרי כריש ותנין למכור את מרכולתם. השני הוא מי שכבר חתם על חוזה עד אוגוסט 2015 ורוצה לגוון את מקורות האנרגיה שלו, והשלישי הוא מי שכבר מקים תחנה (ועוד לא הפעיל אותה) עם מימון מלא שיושג עד דצמבר 2018.
אחת הנפגעות העיקריות מהמהלך היא שותפות מודיעין שמחזיקה בכמה רישיונות למאגרים הפוטנציאליים "דניאל". מודיעין שותפה (15%) של ישראמקו וחברות קבוצת יואל (חנ"ל). לעומתה ישראמקו וחברותיה מחזיקות שם 80% מה שהופך את מאגרי דניאל ל"נגועים" בכל הקשור למכירת גז - כיוון שישראמקו שותפה גם בתמר. ולכן, לפי התוכנית החדשה, מי שיקנה מרישיונות דניאל גז יזכה להנחה של 25% בלבד, ומודיעין חוששת שהיא תשאר מאחור. זו בדיוק הסיבה שהיא עתרה לרשות החשמל כנגד ההחלטה, וזו דנה כעת בנושא. ההחלטה הסופית בעניין תתקבל עד סוף החודש.
ברשות החשמל אישרו את הדברים.