S&P אישררה דירוג +A לישראל; "השפעת צעדי הממשלה על הנדל"ן - מוגבלת"
לפי החברה, צפויה עלייה של 2% ביחס החוב-תוצר ב-2019, והוא יעמוד על 64%; ממליצה לפעול לשיפור תשתיות, אך צופה כי הפערים בתחום יוותרו על כנם; תחזית הדירוג לישראל - יציבה
חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P אישררה את דירוג האשראי של מדינת ישראל והותירה אותו ברמה של A+ עם תחזית יציבה. החברה מציינת כי השפעת צעדי הממשלה בתחום הנדל"ן תהיה מוגבלת לטווח הקרוב.
בדו"ח שפרסה חברת הדירוג היא צופה שהמדיניות הפיסקאלית של הממשלה תישמר כך שהגירעון השנתי יעמוד בשנתיים הקרובות על 2.9% מהתוצר - למרות שעל פי המתווה המקורי של האוצר הוא היה אמור לרדת. על פי ניתוח חברת הדירוג, יחס החוב-תוצר לסוף שנת 2015 עמד על 62%, אולם היא מתריעה כי עד 2019 עלול היחס לעלות ל-64%. הדבר משפיע על תשלומי הריבית של הממשלה ובכך נוגס בתקציב המדינה.
בדו"ח מציינים האנליסטים של החברה כי "אנו סבורים כי שיפור תשתיות, במיוחד בתחבורה, יכול לקדם פרודוקטיביות החסרה בכלכלה הישראלית. עם זאת, אנו צופים שפער זה בתשתיות יוותר על כנו, בהינתן הקשיים הקיימים בענף זה".עוד מתריעים בדו"ח כי "אנו צופים התקדמות מועטת גם בטיפול בסוגיות מבניות נוספות בכלכלה הישראלית, היות שטיפול בסוגיות השנויות במחלוקת אינן צפויות לקבל את תמיכת בקואליציה. בנוסף, צעדים שננקטו בעבר כדי לתמרץ הישגים לימודיים והיצע עבודה (במגזר החרדי) הושבו על אחורה על מנת להבטיח את תמיכת המפלגות החרדיות".
נציגי החברה מדגישים את חוזקות הליבה של ישראל. למשל, כלכלה מגוונת ומשגשגת, ומתייחסים לתוצר לנפש שעומד על כ-37 אלף דולר ב-2015 עם ערך מוסף של המגזר היצרני והשירותי. לפי חברת הדירוג, עיקר השגשוג מקורו בהוצאה גבוהה על מחקר ופיתוח שעומדת על 4.1% מהתוצר ב-2014, השנייה בגובהה ב-OECD.
הממשלה מנסה להוזיל את הנדל"ן, אך השפעת צעדיה מוגבלת
חברת הדירוג מתייחסת גם למדיניות המוניטרית הגמישה שמנהל בנק ישראל כנקודת חוזק של הכלכלה הישראלית, כמו גם ביצועים חזקים בתחום היצוא, והחשבונות החיצוניים החזקים של ישראל בדירוג האשראי. לטענת S&P, סוגיית הדיור היא אתגר מרכזי. האנליסטים סבורים כי הממשלה יישמה עד כה מגוון צעדים במטרה לטפל בבעיות ההיצע, כאשר הצפי הוא שההשפעה תהיה מוגבלת בטווח הקרוב.
שתי המגבלות העיקריות של הדירוג נותרו נטל החוב הגבוה יחסית וסיכונים גיאו-פוליטיים והשלכותיהם הכלכליות. יישום מדיניות פיסקאלית אחראית בהתאם לציפיות האנליסטים תביא לירידה משמעותית בנטל החוב וצפויה להוביל להעלאת דירוג. לחליפין, עלייה בגירעונות הממשלה והחוב הממשלתי או פגיעה בתמיכה הבינלאומית עלולים לגרום לבידוד הכלכלה הישראלית ולפגיעה בדירוג האשראי של ישראל.
החברה מציינת כי ניכר שיפור במצב הגיאופוליטי ויישום מדיניות פיסקאלית אחראית בהתאם לציפיות האנליסטים תביא לירידה משמעותית בנטל החוב וצפויה להוביל להעלאת דירוג. לחליפין, עלייה בגירעונות הממשלה והחוב הממשלתי או פגיעה בתמיכה הבינלאומית בישראל עלולים לגרום לבידוד הכלכלה הישראלית ולפגיעה בדירוג האשראי של ישראל.
החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, אמרה בתגובה כי "אשרור דירוג האשראי מהווה עדות לחוסנו של המשק הישראלי ולחשיבותה של מדיניות כלכלית אחראית. אגף החשב הכללי יתמיד במחויבותו לשמירה על מדיניות חוב נכונה ולהמשך מגמת הירידה ביחס החוב תוצר".
שר האוצר, משה כחלון: "יש לנו כלכלה חזקה, מגוונת ומשגשגת. בתקציב הקרוב נמשיך לחזק את מנועי הצמיחה של המשק, לטפל ביוקר המחיה ולהוביל מדיניות של כלכלה חופשית עם אחריות, חמלה ורגישות חברתית".