הצעת חוק: איסור על חקירה פלילית נגד ראש הממשלה בעבירות קלות
לפי הצעת החוק של יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דוד אמסלם, לא תיפתח חקירה פלילית נגד ראש ממשלה בעבירה שדינה עד שישה חודשי מאסר. הצעת החוק נמשכה ברגע האחרון לפני סיום מושב הקיץ לצורך תיקונים. ח"כ איציק שמולי: "רף חדש של צפצוף על הציבור ופגיעה בשלטון החוק"
יו״ר ועדת הפנים בכנסת ח״כ דוד אמסלם יוזם הצעת חוק שתאסור על קיום חקירה פלילית נגד ראש הממשלה בעבירות קלות: "בשלושים השנה האחרונות לא היה ראש ממשלה אחד שלא היה עסוק בחקירות”, מסביר אמסלם את ההגיון שביוזמת החקיקה. הצעת החוק נמשכה ברגע האחרון לפני סיום מושב הקיץ וזאת לצורך תיקונים והיא תוגש מחדש עם תחילת מושב החורף באוקטובר.
על פי אמסלם "ראש ממשלה בישראל הוא התפקיד החשוב ביותר. עליו לקבל החלטות הרות גורל בסוגיות המשפיעות על הציבור כולו; מהלכים מדיניים, ביטחוניים, כלכליים וחברתיים. אי אפשר להעסיק אותו כמעט בכל יום בחקירות. אני לא מכיר מדינה דמוקרטית אחת בעולם שראש הממשלה שלה מככב בתדירות כזו בענייני חקירות ופרשיות שונות ומשונות. אף אחד לא באמת מאמין שבכל העולם יש צדקנים ורק בישראל יש גנבים. בשלושים שנה האחרונות לא היה ראש ממשלה אחד שלא היה עסוק בחקירות: רבין ופרשת הדולרים של רעייתו, ברק והעמותות, שרון והאי היווני, אולמרט והנסיעות, נתניהו והמתנות, הבקבוקים ועוד״.
לפיכך מסביר אמסלם את הצעת החוק ואומר כי ״כדי להימנע מכך, בהצעת החוק שלי מוצע כי לא תיפתח חקירה פלילית נגד ראש ממשלה בעבירה שדינה עד שישה חודשי מאסר. עם זאת, מאחר שאין זה ראוי כי ראש הממשלה לא ייתן את הדין על עבירות אלה, מוצע לקבוע כי תקופת כהונתו לא תבוא במניין תקופת ההתיישנות של העבירה, וכך יהיה ניתן לחקור אותו בעניינה לאחר תום תקופת כהונתו״.
- האם נתניהו מטרפד חוק נגד התעמרות בעבודה?
- נתניהו חושף: "בקרוב אשחרר מעליי תיקים"
- היועמ"ש: נפתחה בדיקה במשטרה בנוגע לראש הממשלה
אמסלם מתייחס לפרסום ולפיו בימים אלה מקיימת המשטרה חקירה הנוגעת להתנהלות ראש הממשלה בנימין נתניהו ולשאלה האם הצעת החוק לא נתפרה בעבור הבוס הגדול של אמסלם, איש הליכוד. על כך הוא עונה כי ״באשר לעיתוי הגשת ההצעה, זו שאלה לא רלוונטית. הרי במדינה שלנו בכל רגע נתון מתנהלת חקירה סמויה וגלויה נגד ראש ממשלה. אני מציע למי שמעלה את השאלה הזו לעדכן אותי בחלון פנוי שאין בו שום חקירה ואשמח להגיש את ההצעה כדי שלא יינסו לחפש מניעים או אינטרסים כאלו ואחרים”.
ח"כ איציק שמולי הגיב על הצעת החוק ואמר כי "הצעת החוק שמציע ח"כ דודי אמסלם, בעיצומה של בדיקה משטרתית נגד ראש הממשלה, היא רף חדש של צפצוף על הציבור ופגיעה בשלטון החוק. ניתן לקצר את התהליך ולקבוע מיידית שנתניהו ובניו ישלטו במדינת ישראל לנצח, ואף לא יחויבו לציית לחוקי המדינה. הליכוד חצה היום עוד קו אדום בדרך להפיכת ישראל למונרכיה. בקצב הזה אזרחי ישראל עוד ישאפו להיות רק כמו טורקיה של ארדואן, ולא גרוע מכך כפי שעולה מכוונות הליכוד״. ואילו ח״כ נחמן שי מהמחנה הציוני אף הוא אמר כי "אמסלם ממשיך בקו ההזוי של חבריו לקואליציה, ערעור שיטתי על שלטון בחוק בישראל על פי צרכיהם הפוליטיים. אין אדם בישראל שהוא מעל החוק. לא ראש הממשלה הזה, לא קודמיו ולא הבאים אחריו. אם אמסלם רוצה שראש הממשלה יהיה פנוי לעסוק בקבלת החלטות בסוגיות המשפיעות על הציבור, הוא מוזמן להעביר חקיקה שתמנע מראש הממשלה להחזיק בידיו 4 תפקידי שר במקביל, נוסף על תפקודו כראש ממשלה".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, הגיבה אף היא להצעתו של יו"ר ועדת הפנים: "לאחר שהשתמשו בביטוי המכובס 'בדיקה' במקרה של חקירת נתניהו ולאחר שטשטשו את ההמלצות להעמיד לדין את שרה נתניהו בפרשת מעונות ראש הממשלה, מגיע המסמר האחרון בארון הקבורה של השוויון בפני החוק, איסור חקירה של ראש ממשלה בעבירות שדינן עד חצי שנת מאסר.
"מגוחך שח"כ אמסלם מנמק את הצעתו בכך שהוא 'אינו מכיר מדינה דמוקרטית אחת בעולם שראש הממשלה שלה מככב בכזו תדירות בענייני חקירות ופרשיות' – אכן מדובר במצב מטריד שמחייב את החלפת ראש הממשלה, אבל במשקפיים של אמסלם ראש הממשלה ממש בסדר, ודווקא מנגנוני הצדק והשוויון צריכים ניעור".
גלאון הוסיפה: "כשנפתחת חקירה פלילית, גם בעבירה 'קלה', לא ניתן לדעת לאן היא תתגלגל, אבל כשלא נפתחת חקירה בכלל לא מגיעים לשום מקום. כבר היום החוק קבוע שחקירה נגד ראשי ממשלה וחברי כנסת מצריכה אישור של היועץ המשפטי לממשלה ולכן אין חשש לחקירות סרק. גם לחשוד עצמו, אם הוא חף מפשע, צריך להיות עניין שהחקירה בעניינו תתברר והחשדות לא ירחפו מעל לראשו".