הקבינט אישר חלק מחוק ההסדרים; עצמאים יחויבו להפריש לחיסכון פנסיוני
בעניין התחבורה הציבורית, במקום לאפשר ל-Uber להתחרות בנהגי המוניות דרך נסיעות שיתופיות ברכבים פרטיים, אישר הקבינט החברתי כלכלי ההצעה לפיה תתאפשר "נסיעה שיתופית במונית"
הקבינט החברתי כלכלי אישר היום (ג') חלק ההצעות שמרכיבות את חוק ההסדרים, כולל חיוב עצמאים להפריש לחיסכון פנסיוני. חוק ההסדרים וחוק התקציב צפויים לעלות לאישור הממשלה מחרתיים (ה'), לאחר שיעברו את אישור הקבינט.
- חוק ההסדרים שוב משנה כיוון: זיכיון חברת קצא"א לא יוארך
- טיוטת חוק ההסדרים - הצעה להפחתת הפיצוי למי שערך נכסו ירד
- עוד סעיף בחוץ: ההקלות על ייבוא מוצרי חשמל נותרו מחוץ לחוק ההסדרים
שר האוצר משה כחלון אמר בפתח הישיבה: "בתקציב שאנחנו מביאים יש שינויים ורפורמות חסרי תקדים בהיקפם, כולם לטובת האזרח. בימים הקרובים תשמעו קבוצת כח ואינטרס שבוכות ומתלוננות, אל תתרגשו, אלו קבוצות שפשוט מעולם לא נגעו בהן. אני מצפה מראש הממשלה, חבריי השרים וחברי הכנסת לפעול באחריות ולתת גיבוי מלא לתקציב ולא להיכנע ללחצים של אותם לוביסטים ובעלי עניין".
אחת ההצעות שאושרו היא בנוגע לחיסכון וסיוע לעצמאים, לפיה עצמאים יחויבו בהפרשה לחסכון פניסיוני, יחד עם הפחתה קטנה בתשלומי הביטוח הלאומי, כאשר בתנאים מסוימים יוכלו העצמאים למשוך לשיש מהסכום הצבור בפנסיה שלהם כתחליף לדמי אבטלה שניתנים היום רק לשכירים.
עוד אישר הקבניט את ההצעה המרוככת בתחום התחבורה הציבורית. במקום לאפשר לחברת Uber להתחרות בנהגי המוניות דרך נסיעות שיתופיות ברכבים פרטיים, אושרה ההצעה לפיה תתאפשר "נסיעה שיתופית במונית". במסגרת שירות זה, שיינתן רק באמצעות מוניות בעלות רישיון ממשרד התחבורה, יוכלו נוסעים לשתף את נסיעתם עם אחרים הנוסעים ליעדים סמוכים, וכך לחסוך בעלויות הנסיעה מה שאמור להגדיל את כדאיות השימוש במונית ביחס לשימוש ברכב הפרטי וכך יביא להפחתת הגודש בדרכים.
הקבינט גם אישר את המלצות ועדת בריס שבראשה עמד היועץ המשפטי לשעבר של האוצר יואל בריס, לפיהן אגודות אשראי יפסיקו להיות מפוקחות על ידי בנק ישראל ויפוקחו על ידי הרגולטור הפיננסי החדש שקם בימים אלו, כאשר דרישות ההון שלהן יקטנות באופן משמעותי מ-75 לכ-3 מיליון שקל. ההקלות בדרישות ההון העצמי ובדרישות הנוגעות לממשל התאגידי אמורות לאפשר כעת הקמה של אגודות אשראי שעד היום לא קמו בגלל הקשיים הרגולטורים.
עוד קובעת ההחלטה כי קופות גמ"חים יכנסו גם כן לפיקוח של הרגולטור החדש. גמ"חים היום כלל אינם מפוקחים ובאוצר חוששים כי העדר הפיקוח גם מאפשר לגופים הללו להעלים מס ולהלבין מס בהיקפים גדולים וגם עלול לסכן את בעלי הפקדונות של אותם גמ"חים. יו"ר ועדת הכספים כבר הודיע כי לא יאפשר לחוק זה לעבור כחלק מחוק ההסדרים וכי ידרוש לפצלו ולדון בו בנפרד.
החלטה נוספת שאושרה היום קובעת הקלות רגולטוריות ליבוא וייצור תמרוקים, כך שיבואנים יידרשו להצהיר על עמידה בתנאים הנדרשים במקום לקבל אישור במקום לקבל אישור מראש ממשרד הבריאות, עוד הוחלט כי המחירים ברשתות הפארמה יחוייבו להיות שקופים כמו ברשתות המזון.
עו"ד יהודה טלמון, יו"ר אגודת אופק, מייסדת הבנק החברתי מסר כי: "אנחנו מודים לשר האוצר על האמון שהוא נותן בבנקאות הקואופרטיבית. אנו נרגשים להודיע כי הגיעה השעה ונתחיל לפעול כבר בחודשים הקרובים. כעת ישנו לראשונה סיכוי אמיתי לשינוי ומדובר באינטרס של כולנו, משקי בית ועסקים קטנים, ואפילו של מערכת הבנקאות עצמה שזקוקה לניעור והתחדשות".
עוד הוסיף טלמון כי "הישראלים הם אלו שיצטרכו כעת לבחון את יחסיהם עם הבנקים בעיניים מפוכחות וביקורתיות, להשוות תנאים ומחירים, ולקבל החלטות באופן רציונלי ומושכל, ולא מתוך הרגל, אדישות או קיבעון מחשבתי. כך יוכל כל אחד מאיתנו לחסוך מאות ואלפי שקלים, להפקיד את כספו באופן שתואם את תפיסת עולמו ומקדם את קהילתו והחברה הישראלית, ולתרום לאחד התהליכים החברתיים והכלכליים המשמעותיים ביותר שהמשק הישראלי עתיד לעבור".