בלעדי לכלכליסט
הדירקטוריון מפקיע סמכויות מיו"ר הבורסה
דירקטוריון הבורסה מביע אי-אמון ביו"ר אמנון נויבך, נוטל ממנו את הסמכויות לניהול האסטרטגיה, ומתכוון לקצץ את משרתו ל-50%. בנוסף, החליט הדירקטוריון להחזיר את המנכ"לית הזמנית גל לנדאו־יערי לתפקידה. לנדאו-יערי מתכוונת להתמודד על תפקיד מנכ"ל הבורסה
הכאוס בבורסה הישראלית נמשך גם בתקופת החגים. ל”כלכליסט” נודע כי בישיבה דרמטית שכונסה ביום חמישי שעבר, וזכתה על ידי הדירקטורים לכינוי "ישיבת ההשפלה" בשל היחס של חברי דירקטוריון הבורסה ליושב ראש הדירקטוריון אמנון נויבך, קבעו חברי הדירקטוריון כי האחריות על האסטרטגיה של הבורסה תילקח מידי היו”ר ותועבר לידי המנכ"ל שימונה במקום יוסי ביינארט שנאלץ לפרוש לאחרונה בשל מחלה. הסמכויות יועברו בינתיים לידי גל לנדאו־יערי, שתחזור לכהן כמנכ”לית הזמנית של הבורסה, זאת לאחר שהתפטרה בשבוע שעבר מתפקידה בשל סכסוך עם נויבך.
- בניגוד לדעת יו"ר הבורסה: לנדאו יערי חוזרת לתפקיד המנכ"לית הזמנית
- אמנון נויבך זימן ישיבה דחופה של דירקטוריון הבורסה
- דירקטוריון הבורסה פועל להדחת היו"ר אמנון נויבך
לנדאו־יערי, שמתכוונת להתמודד על תפקיד מנכ”ל הבורסה, התבקשה על ידי הדירקטורים להגיע לישיבה, אך סירבה לעשות זאת. היא טענה כי אין טעם להתעמת עם נויבך, שאכן פתח את הישיבה בשורת הסברים מדוע היא אינה מתאימה לתפקיד.
אך נטילת האחריות האסטרטגית היא לא ההשפלה היחידה שלה זכה נויבך, שמסרב בינתיים להתפטר למרות הרמזים העבים שהוא מקבל. ל”כלכליסט” נודע כי חברי הדירקטוריון צפויים לקצץ בהיקף המשרה של נויבך, שעומד היום על 80%, ל־50%. הירידה הדרסטית בהיקף המשרה של נויבך - שעלות שכר הבסיס שלו עמדה בשנת 2015 על 1.33 מיליון שקל - תגרור גם שינוי סטטוס מיושב ראש פעיל ליושב ראש לא פעיל ושינוי בשכרו בשל שינוי היקף המשרה. מלבד זאת, הדירקטוריון החליט בישיבה למנות את הדירקטורים פרופ’ דן וייס וג’וליאן אסוס למפקחים על כך שהבורסה מתנהלת בהתאם להנחיות להסדרת סמכויות המנכ”ל או ממלא מקומו מול היו”ר. חלק מהדירקטורים טענו בישיבה כי נויבך וביינארט הסכימו בעבר כי היו נוהלי עבודה שבהם נויבך לא עמד.
רוב חברי הדירקטוריון נגד היו”ר נויבך
את ישיבת הדירקטוריון שנערכה ביום חמישי זימן נויבך בבהילות, לאחר שפורסם כי ישנה התארגנות של חברי הדירקטוריון להדיחו. בטרם הישיבה, חשב נויבך כי ישנם רק חברים בודדים שמעוניינים בהדחתו, אך בפועל נראה כי מתוך 13 חברי דירקטוריון רק חבר אחד היה בצד שלו. מדובר במנכ”ל סאיטקס לשעבר יואב שלוש, לו היכרות מוקדמת עם נויבך.
למרות הטחת האשמות ונטילת הסמכות האסטרטגית מידיו של נויבך בישיבה, הוא כאמור בחר לקבל את הדין לגבי חזרתה של לנדאו־יערי לתפקיד המנכ”לית הזמנית. לכן, לא נמצא אף חבר דירקטוריון שיעלה את ההצעה להדיחו בפועל. בנוסף, בדירקטוריון הסבירו כי מדובר במהלך מורכב משפטית, שיש להציבו מראש על סדר יומה של הישיבה וזאת כדי להימנע מתביעות עתידיות מצדו של נויבך. “כל אדם שיש לו כבוד עצמי היה מתפטר מיד אחרי מהלך כזה, אבל הוא אפילו לא העלה על דעתו את האפשרות”, אמר אחד מחברי הדירקטוריון לאחר הישיבה. “זו סיטואציה הזויה. אין לו כבוד עצמי”. עוד אמר דירקטור אחר לאחר הישיבה: “ההחלטה מאוד בעייתית מבחינתו. הוא בעצם ניהל את הבורסה, והדירקטוריון בא והפקיע מידיו סמכויות שנטל. התקבלה החלטה שהוא לא רצה שתתקבל - חוץ מלהגיד לו אנחנו רוצים שילך, אמרו לו הכל בישיבה הזו”.
הישיבה התרחשה גם על רקע ההתפטרות של לנדאו־יערי, שכאמור תחזור בסופו של דבר. לנדאו־יערי החליטה על ההתפטרות בתחילת השבוע שעבר, לאחר לחץ מתון מצדו של נויבך, וזאת משום שהבינה כי לא תוכל להמשיך לעבוד במצב בו היו”ר נוטל ממנה סמכויות וממדר אותה מהחלטות משמעותיות. לכן, היא ניהלה עם נויבך שיחות לגבי תנאי פרישתה, שיחות שלגביהן הוא לא עדכן את חברי הדירקטוריון.
“איך לא עדכנת אותנו על כך? למה אנחנו צריכים לקרוא על זה בעיתון?”, הטיחו בנויבך חברי הדירקטוריון. הם ראו באי העדכון מהלך של הפרת אמון, זאת לאחר שמספר שבועות לפני כן הוא פנה אליהם עם הצעה להעביר לידיו את סמכויותיו של ביינארט שפרש. הם הבהירו לו אז כי הם מתנגדים לכך תוך שהם רומזים לו להמנע מפגיעה בלנדאו־יערי. כל זאת הוביל את חברי הדירקטוריון לקבל את ההחלטה על חזרתה של לנדאו־יערי לתפקיד המנכ”לית הזמנית.
החזרה של לנדאו־יערי לבורסה נתפסת כמהלך מוזר. יום לפני יום הכיפורים הוציאה הבורסה הודעה לעיתונות שבה מסר היו”ר נויבך: “אני מבקש להודות לגל על תרומתה הרבה בהובלת הבורסה בתקופה אתגרית ולא פשוטה. כהונתה של גל התאפיינה באינטנסיביות יוצאת דופן בכל חזית אפשרית תוך חתירה מתמדת למיקוד וייעול פעולותיו של הארגון”. לנדאו צוטטה מצידה כמוסרת: “אני מודה ליוסי ביינארט על האמון והגיבוי המלא, לדירקטוריון הבורסה ולעומד בראשו אמנון נויבך ולעובדי הבורסה על שיתוף הפעולה”. ולמרות זאת, שלושה ימים לאחר מכן, אותה הבורסה הודיעה כי לנדאו־יערי חוזרת לתפקיד בעקבות בקשת הדירקטוריון.
יו”ר רשות ני”ע ידע על הישיבה הסוערת בזמן אמת
ככל הנראה, יושב ראש רשות ניירות ערך שמואל האוזר - שעומד מאחורי מינוי של נויבך לתפקיד יושב ראש הבורסה בשנת 2014 - קיבל דיווח בזמן אמת על הישיבה הסוערת. למרות זאת, הוא לא הביע עמדה רשמית בנושא ולא התערב בצעדי הדירקטורים.
עוד באותה ישיבה, נויבך ביקש “שאנשים לא ידברו. שהדברים ישארו בחדר הזה”. לדברי אחד הדירקטורים בקשה זאת עוררה גיחוך משום שנויבך עצמו נתפס בעיניהם כמי שעומד מאחורי הדלפות שהיו בבורסה לאחרונה. טענה נוספת שעלתה במהלך הישיבה היא כי לאור התנהלותו של נויבך ישנם מועמדים טובים שנמנעים להגיש הצעה לתפקיד המנכ”ל. “האנשים הטובים לא רוצים להגיש מועמדות כי הם שומעים מה קורה בבורסה”, רמזו לו בעדינות בישיבה. כעת מעריכים בדירקטוריון כי למרות ההחלטה של נויבך להישאר על אף נטילת הסמכויות, העימות בינו לבין הדירקטורים עלול להתחדש בשבועות הקרובים על רק בחירת המנכ”ל החדש במקומו של ביינארט. אחד השמות שעלו באחרונה לתפקיד הוא שמו של דב קוטלר, שכיהן בעבר כמנכ”ל ישרכארט וכמנכ”ל פריזמה.
הבורסה מצויה במשבר קשה עם ירידה נמשכת במספר החברות הרשומות למסחר ובמחזורי המסחר היומיים. נוסף על כך חוסר ההצלחה להגיע להסכמות עם ועד העובדים לגבי חידוש ההסכם הקיבוצי שמקנה להם העלאה אוטומטית שנתית בשכר בשיעור של 5%־6%. בנוסף, בשנתיים האחרונות חל גל עזיבות בקרב ההנהלה הבכירה (ראו הרחבה למטה).
הצרות של הבורסה
שמונה מנהלים בכירים עזבו בתוך שנתיים
הבורסה מצויה במשבר קשה בשנתיים האחרונות, מאז מונה יוסי ביינארט למנכ”ל ואמנון נויבך ליו”ר הדירקטוריון, עם ירידה נמשכת במספר החברות הרשומות למסחר ובמחזורי המסחר היומיים, וחוסר הצלחה להגיע להסכמות עם ועד העובדים לגבי חידוש ההסכם הקיבוצי השערורייתי שמקנה להם העלאה אוטומטית של שכר מדי שנה בשיעור של 5%-6%. הסכם זה נחתם בתקופה של יו”ר הבורסה הקודם סם ברונפלד.
בנוסף ישנו גל של עזיבות בהנהלה הבכירה כמו סמנכ”ל הכספים יוסי טרייסטר, המשנה למנכ”ל יוני שמש, מנהלת המחלקה המשפטית חגית נאמן, הסמנכ”ל הבכיר יוסי לוי, ראש מחלקת המסלקות אורלי גרינפלד, מנהל מערכות המידע והסמנכ”ל הבכיר אלדד הרטיג, וסמנכ”לית משאבי האנוש בטינה אלקלעי.
עוד עזיבה היא של רונן הורביץ, סמנכ”ל טכנולוגיות ותפעול, שעזב בספטמבר, לאחר שלושה חודשים בלבד בתפקיד, וכתב לעובדים כי “הגעתי למסקנה כי בהינתן התנאים הנוכחיים והמציאות המורכבת בבורסה במגוון תחומים, לא ניתן להגשים וליישם את הפתרונות הנדרשים. מצב זה לא תואם את הציפיות שהיו לי מהמקום ומהתפקיד. אי לכך בחרתי באמת המקצועית והאישית שלי והודעתי על סיום תפקידי”.