$
סופי שולמן

טבע נזרקה שלוש שנים אחורה

הנפילות החדות במניות הגנריקה, ובראשן טבע, החברה הגנרית הגדולה בעולם, נבעו בעיקר מעצבנות כללית סביב שוק התרופות המוזלות

סופי שולמן 08:1206.11.16

הצניחה החדה במניות טבע ומיילן ביום בחירתו של מנכ"ל חדש לבורסת תל אביב משקפות היטב את אחת מהבעיות שעמן יצטרך להתמודד. מניות שתי יצרניות התרופות הגנריות הגדולות בעולם מהוות יחד יותר מ־12% ממדד תל אביב־25.

 

פרסום ידיעה בסוכנות הידיעות בלומברג על כך שטבע, מיילן וגם החטיבה הגנרית של אלרגן, שטבע רכשה באחרונה, עלולות לעמוד לדין על תיאום מחירים - הוא שלילי עבור החברות, אך אינו אמור למשוך את כל השוק למטה.  

 עם זאת, לאור משקלן הגבוה במדד המרכזי של בורסת תל אביב, היא צפויה היום למגמה שלילית בולטת, לפחות בפתיחה, לאור פער ארביטראז' גבוה של 5% שנוצר בארה"ב.

 

הנהלת הבורסה הקודמת אמנם גיבשה רפורמה במדדים לטיפול בבעיה, אך זו טרם נכנסה לתוקף. לכן המשקיעים בתל אביב, גם אלה שלא קנו מניות טבע או מיילן - שבכלל נחתה כאן במקרה, במסגרת מאבקה על רכישת פריגו - יחוו אותה על בשרם היום. בבורסה יוכלו לפחות להתנחם במחזורי המסחר במניות אלה, שעשויים להיות היום גבוהים מהרגיל.

 

עד כמה חמור המצב המשתקף בדיווח שהסעיר ביום חמישי את משקיעי הפארמה? סביר כי עם הזמן יתברר כי התגובה היתה מוגזמת. הנפילות החדות במניות הגנריקה, ובראשן טבע, שכחברה הגנרית הגדולה בעולם הובילה גם את הירידות, נובעות בעיקר מעצבנות כללית סביב שוק התרופות המוזלות. אלה מתבררות באחרונה כיקרות למדי, ולראייה מזרק האפיפן של מיילן, שהפך למקרה בוחן לאחר שמחירו זינק לרמות חסרות פרופורציה בהיעדר תחרות למזרקים נגד אלרגיה.

 

כל החברות הנוגעות בחקירה בעניין תיאום המחירים מציינות זה שנים בדו"חותיהן את השלכותיה האפשריות. אלא שהפעם בבלומברג הזכירו אפשרות לא רק לקנס, אלא גם לאחריות אישית של המנהלים. התרחיש מפורסם בעיתוי לא מקרי: ערב הבחירות בארה"ב, שבהן מובילה בסקרים הילארי קלינטון, שחרתה על דגלה מאבק במחירי תרופות מופרזים.

 

העיתוי גרוע במיוחד להנהלת טבע, רגע לאחר השלמת רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן, שמביאה איתה ירושה של מעורבות בפרשת תיאום המחירים לכאורה. ברקע טבע מתמודדת משפטית בתסבוכת הרכישה של רימסה המקסיקנית, שהתבררה כפלופ, וכן בסאגה סביב תקפות הפטנט על הקופקסון במינון 40 מ"ג, תרופת הדגל לטרשת נפוצה.

 

עוד לפני פרסום שלילי זה חזרה מניית טבע לרמתה ערב מינויו של ארז ויגודמן למנכ"ל ב־2014. אירועי סוף השבוע האחרון זרקו את טבע שלוש שנים אחורה, לשווי שוק של 36 מיליארד דולר בלבד - שווי כמעט זהה להיקף החוב הרובץ על מאזן טבע מאז רכישת אלרגן. אלא שבמציאות הנוכחית, החוב הוא כנראה ברכה. בלעדיו טבע היתה הופכת שוב ליעד אטרקטיבי להשתלטות עבור מתחרותיה, כפי שהייתה עם כניסת ויגודמן לתפקיד.

 

האתגר המרכזי שמייצר לטבע מחיר המניה הנמוך קשור לביצוע רכישות. בטבע ציינו באחרונה כי לצד "עיכול" אלרגן, היא מחפשת חברות לרכישה כדי לחזק את הצד של תרופות המקור. לאחר הירידות האחרונות, ערכו של מטבע הרכישות של טבע - מנייתה - נשחק; והרכישות הבאות יעלו לה ולמשקיעיה ביוקר.

 

מציאות זו, בשילוב עם טלטלה אפשרית בשוק הגנריקה אם קלינטון תיבחר לנשיאה, יקשו על טבע להציג קצבי צמיחה עתידיים שעליהם בונים בעלי המניות. בעוד כשבוע תפרסם טבע את הדו"חות לרבעון השלישי, שיכללו את החודשים הראשונים לשילוב פעילות אלרגן בחברה ובעיקר תחזית ל־2017, שהמשקיעים מאוד לא רגועים לגביה.

 

מנכ"ל טבע ארז ויגודמן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x