קפיטליזם 3.0
מתוק, אבל פחות: טסקו תפחית 20% מהסוכר במשקאותיה
בכך הצליחה הקמעונאית הבריטית להתחמק ממס הסוכר החדש בכל 251 סוגי המשקאות שהיא מוכרת לצרכן. היא התגאתה שהמשקאות שלה "בריאים" יותר מעכשיו
בשורה מעודדת למצדדים במיסוי על סוכר: השבוע הודיעה טסקו הבריטית, אחת מחברות קמעונאות המזון הגדולות בעולם, על הפחתה של רמות הסוכר במשקאות שהיא מייצרת תחת המותג הפרטי. הסיבה לקיצוץ המפתיע הוא היוזמה של הממשלה הבריטית להטיל מס על משקאות ממותקים שמכילים כמות סוכר הגדולה מ־5 גרם ל־100 מ"ל משקה. מס הסוכר הבריטי ייכנס לתוקף באפריל 2018.
טסקו הודיעה למעשה כי לאחר קיצוץ הסוכר הצליחה להתחמק מהמס החדש בכל 251 סוגי המשקאות שהיא מוכרת לצרכן. החברה לא פירטה כיצד הצליחה להגיע להישג המרשים בתוך זמן קצר כל כך, אך כן ניצלה את ההזדמנות כדי להתגאות בכך שהמשקאות שלה יותר "בריאים" מעכשיו.
מאט דיוויס, מנהל פעילות טסקו בבריטניה ובאירלנד, אמר לתקשורת הבריטית: "מדובר בחלק אחד מתוך תוכנית כוללת להפוך את המזון על המדפים שלנו לבריא יותר על ידי הפחתת רמות של סוכר, שומן ומלח במותג הפרטי של הרשת". עוד הוסיף: "לקוחות טסקו צורכים כעת 20% פחות סוכר בממוצע, לעומת אותם משקאות בשנת 2011. אנו מקווים כי היוזמה הזאת תקל על הלקוחות שלנו שיוכלו לבחור באורח חיים בריא יותר".
למרות הסופרלטיבים הרבים לרשת, הקרדיט במקרה הזה מגיע לממשלה הבריטית שהחליטה להטיל מס הסוכר הבריטי, לאחר שהכירה באחריותן של חברות המזון להשמנת היתר בממלכה המאוחדת.
שלל מחקרים רפואיים קושרים בין צריכת משקאות לתחלואה במחלות רבות. אחד מהם מצא שאנשים שצורכים פחית אחת או שתיים ביום של משקה מסוכר מגדילים ב־26% את הסיכוי לפתח סוכרת. מחקר אחר, שהתפרס על פני שני עשורים, גילה כי בקרב גברים שצורכים באופן קבוע משקאות ממותקים בסוכר עולה ההסתברות להתקף לב ב־20%.
הנחת המוצא של יוזמת המס על הסוכר היא שמחיר גבוה יותר יפחית את צריכת המוצרים האלה. מטרה נוספת של החוק היא לתמרץ יצרנים לקצץ בכמויות הסוכר שהם מוסיפים למזון ולשתייה. המחוקק הבריטי מרוצה מהמהלך של טסקו, ומקווה כי יצרניות אחרים ילכו בעקבותיה.
מדובר במהלך משמעותי במיוחד בשוק הבריטי, המתאפיין בשיעורי הצריכה הגבוהים ביותר בעולם של מוצרי מותג פרטי. בשוק המותגים של רשתות השיווק נחשב המותג הפרטי של טסקו לחדשני ומתקדם, והוא מהווה מקור השראה לרשתות אחרות בעולם, כמו שופרסל הישראלית, שביססה עליו את מוצרי ה"קו הלבן", מוצרים מוזלים במיוחד ללא מיתוג כלל. מוצרי הקו הלבן כללו גם קולה תחת המותג הפרטי, במהלך שהיה ראשון מסוגו להשקת משקה תחת מותג פרטי בישראל.