בלעדי לכלכליסט
בנק הפועלים מציע לעובדים מענק מיוחד כדי שיפרשו מוקדם
בנק הפועלים מוריד את הגיל שבו אפשר לבחור בפרישה מוקדמת מ־56 ל־53. העובדים האלו יקבלו גם מענק של 8,000 שקל על כל חודש עבודה שנותר להם עד גיל 56. לעובדים צעירים יותר מציע הבנק פיצויים מוגדלים של עד 275% מהשכר
בנק הפועלים הודיע בחודש שעבר על תוכנית פרישה מרצון של 1,500 עובדים ב־2017—2020. לידי "כלכליסט" הגיעו פרטים נוספים על המסלולים השונים שמוצעים לעובדי הבנק שעובדים בו תחת הסכם קיבוצי במסגרת התוכנית. לעובדים שגילם 56 ומעלה מציע הבנק פנסיית גישור עד שיגיעו לגיל הפנסיה. גובה הקצבה החודשית במסגרת זו יעמוד על 70% מהשכר האחרון.
- 2.5 בום: גם מנכ"ל בנק הפועלים נתקע בתקרת חוק שכר הבכירים
- בנק הפועלים יקצץ 1,500 משרות בארבע השנים הקרובות
- בנק הפועלים קיבל את אישור המפקחת להגדיל את הדיבידנד ל-30%
ממסמך ששיגר אגף משאבי אנוש בבנק מוקדם יותר החודש, גם עובדים צעירים יותר, שגילם 53 לפחות יוכלו להצטרף למסלול הזה, אך לפרק זמן מוגבל ורק אם יש להם ותק של 20 שנה בבנק. גובהה של פנסיית הגישור לעובדים אלו יקבע לפי שנות הוותק והיא תוכל להגיע לקצבה חודשית מקסימלית בגובה של עד 70% מהשכר החודשי האחרון.
בנוסף, כדי לתמרץ את העובדים בשכבת הגיל הזו לפרוש, הם יהיו זכאים בנוסף לפנסיית הגישור גם למענק מיוחד בשל הקדמת הפרישה. המענק יחושב לפי מספר החודשים שנותרו לעובד לעבוד על גיל 56. עבור כל חודש כזה יקבל העובד את אחד מהשניים — או 8,000 שקל או את קצבת פנסיית הגישור — הנמוך מבין השניים.
כך, למשל, עובד שנותרה לו עוד שנה עד לגיל 56 יקבל לכל היותר 96 אלף שקל במסגרת מענק זה.
החיסרון של ההצטרפות למסלול זה הוא שאותם עובדים מקבלים שכר ששקול למקסימום של 70% מהשכר החודשי, עד הגיעם לגיל הפנסיה. כלומר, שוויה של ההטבה נמוך יותר מהשכר שהעובד היה מקבל אילו היה ממשיך לעבוד בבנק.
עובדים צעירים יותר יוכלו להצטרף לפרישה מרצון רק אם צברו ותק של 8 שנים בבנק עד לסוף השנה הנוכחית. העובדים האלו יקבלו פיתויים מוגדלים של 275%. כך, למשל, עבוד משכבה זו ששכרו הוא 8,000 שקל בחודש יקבל לכל הפחות את שכרו החודשי כפול שנות העבודה שצבר בבנק כפול 275%. המסלול הזה כדאי לעובדים שמעדיפים לקבל את המענק ולוותר על הקביעות שמציע הבנק מתוך הנחה שיוכלו להשתלב בשוק העבודה לאחר שיעזבו את הבנק.
תוכנית הפרישה מרצון שמציע בנק הפועלים לעובדיו מבוצעת במסגרת צעדי ההתייעלות שנדרשים הבנקים לנקוט על ידי הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל.
בתחילת השנה הבהירה המפקחת על הבנקים חדוה בר כי היא מצפה מהבנקים להציג תוכנית התייעלות רב־שנתית עד לסוף השנה הנוכחית, במטרה להביא להתייעלות מסיבית במערכת הבנקאית בישראל שסובלת מהוצאות שכר כבדות שמפחיתות בצורה משמעותית את התשואה על ההון של הבנקים.
מכיוון שחלק גדול מהעבודה הבנקאית, שבוצעה באופן מסורתי בידי בני אדם, מתבצעת כיום בידי אמצעים טכנולוגיים שונים, חלק מעובדי הבנקים הפכו למעשה למיותרים. זו אחת הסיבות לכך שהבנקים בישראל הציגו תוכניות שונות של פרישה מרצון במסגרת ההתייעלות אותה דורשים מהם בפיקוח על הבנקים.