דו"ח המבקר על השלטון המקומי: מינויים פוליטיים וסכומי עתק ששולמו ליועצים המשפטיים
המבקר מצא כי מיד לאחר הבחירות ב-6 רשויות מקומיות החלו מינויים בעיריות ובתאגידים העירוניים רובם בתהליכי קבלה לא תקינים ועם זיקה לראש העיר; יועצים משפטיים הועסקו עשרות שנים וזכו לשכר של מיליוני שקלים רק בשנתיים האחרונות
ב-6 ערים בישראל בהן נערכו בדיקות במהלך החודשים אוקטובר ונובמבר 2013 מונו מיד לאחר הבחירות בעלי תפקידים חלקם בדרגים בכירים, בשל זיקה פוליטית, אישית או עיסקית לראש העירייה, לחברי סיעתו או לסיעה אחרת בקואליציה, כך עולה מדו"ח הביקורת על השלטון המקומי לשנת 2016 אשר פורסם היום (ג').
6 הערים שנבדקו הן עפולה, נשר, אשקלון, חדרה, קריית אונו וגבעתיים (החברה הכלכלית). בכולן נמצאו ליקויים חמורים וכבדי משקל, כאשר חרגו בממצאים החמורים התנהלות עיריות נשר ועפולה. בשתי הערים הללו הממצאים הועברו ליועץ המשפטי לממשלה בחשש לעבירות פליליות וכן למשרד הפנים בציפייה שגם שם ינקטו צעדים תקיפים על פי הדין כנגד ראשי עיריות של נשר ועפולה. בקשר לאשקלון ציין המבקר כי התקיים קשר בין משרד מבקר המדינה לבין המשטרה.
בעיריית ראשון לציון נבדק נושא המינויים בתאגידים עירוניים. הבדיקה העלתה ליקויים הנוגעים למינויים בשתי חברות עירוניות, וכן ליקויים בכל הנוגע להליכי המכרזים למינוי עובדים ולהליכי מינויים של דירקטורים בחברות העירוניות.
בסך הכל חשף המבקר עשרות עובדים שהתקבלו לעבודה בעיריות ובתאגידים, אשר נמצאו ליקויים בהליך קבלתם, ואשר הייתה להם זיקה לראש העירייה. בעפולה מדובר על 20 עובדים, נשר 16, אשקלון 13, חדרה 2, קריית אונו 2, גבעתיים 2, כן, בעפולה, חדרה נשר וגבעתיים התקבלו יועצים אשר נמצאו ליקויים בהליך קבלתם והייתה להם זיקה לראש העיר.
מהדו"ח עולה עוד, כי נמצאו ליקויים מהותיים, חלקם חמורים, בתחום הייעוץ המשפטי והספקת שירותיהם של יועצים משפטיים חיצוניים בשלטון המקומי. בהתקשרויות של רשויות מקומיות שונות עם עורכי דין חיצוניים נפלו פגמים בתחומים של הליכי ההתקשרות, ניגוד עניינים, תחומי הטיפול המועברים ליועצים המשפטיים החיצוניים, משך זמן העסקתם והעלויות הגבוהות של ההתקשרויות עמם. כך למשל, בעיר מודיעין מועסק עו"ד מאז שנת 2004 בהסכם ריטיינר (תשלום חודשי קבוע) למתן ייעוץ ושירותים משפטיים. שירות זה עלה לעירייה בין השנים 2015-2011 כ-4 מיליון שקל.
במועצה האזורית תמר הועסק עורך דין במתכונת דומה במשך 17 שנה והיקף התשלומים שקיבל עמד על 2.03 מיליון בין השנים 2013-2015 בלבד. עוד צוין לגבי תמר, כי המועצה שילמה לעו"ד נסיעות במוניות הלוך ושוב מת"א שם שוכן משרדו לבניין המועצה במושב נווה זוהר. מדובר על סכומים שנעו בין 1,000 ל- 2,394 שקל לנסיעה הלוך ושוב.
בעיריית נהריה מעסיקה העירייה יועץ משפטי פנימי ומקיימת בנוסף התקשרות בת כ-24 שנים עם משרד עו"ד. התקשרות זו עלתה לעירייה 4.25 מיליון שקל ב-3 השנים שבין 2013-2015. המבקר גם ציין שתקופת העסקתו של העו"ד מקבילה לתקופות כהונתו של מר ז'קי סבג וקבע, כי העסקה זו עלולה ליצור באופן טבעי תלות ויחסי קרבה מיוחדים בינו ובין עיריית נהריה והעומד בראשה.
כמו כן, בדק המבקר את טיפול הרשויות המקומיות במבנים שאינם בשימוש , נושא שהינו רלוונטי במיוחד בימים אלה לאור מצוקת הדיור. הבדיקה העלתה, כי בתחומן של רשויות מקומיות רבות מצויים מבנים בבעלות פרטית שאינם בשימוש. ב-7 הרשויות שנבדקו נמצא, כי בירושלים-כ-2,500 נכסים שאינם בשימוש, בחיפה כ-1,000, באר שבע כ-400, אשקלון כ-150, עכו-כ-100, עפולה כ-25. נכסים אלה לא רק שהופכים למפגע סביבתי, תברואתי, בטיחותי וחברתי חמור, הם גם מטילים נטל כלכלי על הרשויות המקומיות ופוגעים בהתפתחות המרחב העירוני ובניצול היעיל של משאב הקרקע, המצוי בחוסר.
הרשויות המקומיות גם קיבלו ציון נכשל בתחומי הגנת הסביבה, שמירה על בריאות התושבים ואיכות החיים. למרות תכנית סיוע של כחצי מיליארד שקל שהציע המשרד להגנת הסביבה לרשויות מקומיות לצורך קידום הפרדת הפסולת בבתי התושבים לפסולת רטובה (אורגנית) ופסולת יבשה. במועד סיום הביקורת, כשש שנים לאחר תחילת יישום התוכנית לא הושגה עלייה בשיעור הפסולת המופרדת, וחלק מהרשויות המקומיות אף הפסיקו את השתתפותן בתכנית.
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "מרכז השלטון המקומי עובד בשיתוף פעולה מלא עם משרד מבקר המדינה ומשרד הפנים על מנת לתקן, לשפר ולייעל את המערכות. מרכז השלטון המקומי רואה בביקורת כביקורת חשובה ובונה ויפעל בהתאם".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "שר הפנים, אריה דרעי, מייחס חשיבות רבה לתיקון הליקויים שעלו מדו"ח המבקר והנחה את גורמי המקצוע במשרד הפנים להמשיך ולפעול לתיקון הליקויים שהתגלו. המשרד החל לטפל, עוד במהלך עריכת הביקורת, בהערות המבקר המתייחסות לנושאים שבתחום אחריות המשרד וכמו כן, ימשיך בעבודה לתיקון כלל ההערות והליקויים. שר הפנים מודה למבקר המדינה על הארותיו ועל עבודה מקיפה ויעילה, אשר תורמת לחיזוק, לשיפור ולייעול עבודת הרשויות המקומיות. משרד הפנים מפקח באופן שוטף ויומיומי על פעילות הרשויות המקומיות ונכון בכל עת לתקן את הדרוש תיקון, ולהביא לשיפור מתמיד בשירות הניתן לתושב".