בדרך לרכבת הקלה: נתע צפויה לבקש מהאוצר עוד תקציב
לאחר שנודע שעלות הקמת הקו הראשון גבוהה מהצפוי, ביקשו נציגי משרד התחבורה בדירקטוריון להמתין עם המכרז לאספקת ותחזוקת מערכות עד לדיון בנושא, ויבדקו אם ניתן לפצלו או לקבל תוספת תקציבית. נתע: המכרז בעיצומו, הפעלת הקו תחל בזמן
נציגי משרד התחבורה בדירקטוריון חברת נתע (נתיבי תחבורה עירוניים) יבקשו מהנהלת החברה להשהות את הליך המכרז לאספקה ותחזוקה של מערכות הרכבת הקלה בקו האדום (פתח תקווה דרך תל אביב ועד בת ים), הראשון שייצא לדרך, עד לדיון שיערך בנושא ביום רביעי הקרוב, בעקבות הפרסום כי העלות צפויה להיות יקרה ב־80%-120% מההערכות הראשונות. לפי הנחיה זאת, חברת נתע לא תוכל לבצע מו"מ של התמחרות בין שתי החברות שהגישו הצעות למכרז או לבקש תוספת תקציב מהאוצר, וזאת עד שדירקטוריון החברה יאשר כל מהלך. אלא שבסביבת הנהלת נתע טוענים שאסור להתערב בהליך המכרז, והחלטותיו יידרשו לקבל אישור רק כשיושלמו.
- האוצר יבדוק את תמחור מכרז החשמול של הרכבת הקלה
- הפתעה ברכבת הקלה: ההצעות שהגיעו לתחזוקת כלל המערכות - יקרות פי 2 מהצפוי
משרד התחבורה מעוניין לבחון האם יש אפשרות טכנית לקבל את הצעת נתע לבטל את המכרז הקיים ולהוציא במקומו מכרז מפוצל (עבודות הנדסה אזרחית בנפרד מעבודות החשמול), או האם משרד האוצר יסכים לתקצב מחדש את המכרז ולהוסיף לתקציב הפרויקט בין 1.5 ל־2 מיליארד שקל — כלומר לייקר את הפרויקט בכ־15% על חשבון המדינה. במידה שהמכרז יפוצל, המהלך יוביל בהכרח להוצאת תתי מכרזים חדשים ולדחייה בתאריך השקת הקו למועד לא ידוע ב־2022, במקום אוקטובר 2021.
מדובר במכרז כולל לאספקה ותחזוקה של כל מערכות הרכבת הקלה ובכלל זה המסילה עצמה, אספקת החשמל, איתות ומחשוב, כרטוס וציוד הרציפים, כאשר האומדן המקורי עמד על 2.5—3 מיליארד שקל, אולם בפועל מנעד ההצעות נע בין 4.5—5.5 מיליארד שקל, עם אפשרות לתוספת של עוד חצי מיליארד שקל.
במשרד האוצר כבר הבהירו שהעברה תקציבית חדשה אינה מקובלת עליהם, וכל הגורמים המעורבים בפרויקט עסוקים עכשיו בשני דברים עיקריים: להוכיח שלא הם (כל צד בעצמו - נתע, משרד תחבורה, משרד אוצר או חברת הבקרה PB) אחראים למחדל התמחור, ולעצור כל עיכוב בהשקת הקו.
שר התחבורה ישראל כץ הורה לנתע לפרסם מכרזים לעוד שני קווים של הרכבת (ירוק וסגול) כבר בשנה הבאה ובעלות של כ־30 מיליארד שקל, אולם בהנחה שהקו האדום יידחה, ותחת ההבנה ששני הקווים החדשים אמורים להתחבר לקו שנבנה היום, לא ברור מתי גם הם יצאו לפועל.
בתוך כך נודע ל"כלכליסט" שחברת CNR הסינית, שנבחרה בסוף 2015 לבצע את אספקת ותחזוקת הקרונות לקו הראשון של הרכבת הקלה, ניסתה לבדוק בשקט אפשרות שחברה זרה תבצע עבודה את תחזוקת הקרונות שהיא אמורים לספק, באופן מלא או חלקי. המהלך בוצע באופן לא רשמי ובשיחות שונות של נציגי CNR בישראל, כאשר חלק מהחברות שקיבלו הצעה אמרו שיבחנו את המהלך אם תגיע פנייה רשמית, אולם בכל מקרה, ההחלטה לאשר או לא נתונה בידי הנהלת נתע. במידה שתועבר הצעה רשמית יהיה זה משום פיצול המכרז המקורי.
לאחר זכיית החברה הסינית, מכרז הקרונות כבר זכה בעבר לביקורת מצד החשבת הכללית באוצר מיכל עבדאני בויאנג'ו בדו"ח שנגנז. אלסטום הצרפתית, אחת החברות שהתמודדה ולא זכתה, תבעה את נתע, הפסידה בבית המשפט המחוזי וכעת ממתינה לדיון בערעור בבית המשפט העליון.
מחברת נתע נמסר: "לא היו דברים מעולם. נקודה. המכרז עדיין בעיצומו ועל כן אף חבר דירקטוריון לא יכול כלל להעלות בקשה או דרישה כזו. בנוגע לחברת CNR - היא מחויבת חוזית על פי ההסכם בייצור ותחזוקת הקרונות - וכך יהיה. בימים אלה מיוצרים קרונות הרכבת, באיכות מתקדמת שטרם נראתה כמותה בישראל. הפעלת הקו האדום תחל בעוד פחות מחמש שנים. התהליך המכרזי יסתיים כארבע שנים לפני מועד הפעלת הקו, בהתאם לתוכנית העבודה הרב שלבית של הקו האדום".