$
בארץ

נתניהו מכניס למפת ההטבות 12 יישובים המזוהים עם בנט

הפינוי הצפוי מעמונה והמרדף אחר המנדטים בימין מביאים את רה"מ להכניס למפת ההטבות 12 יישובים, 7 מהם מאוכלסים על ידי מפוני גוש קטיף. על פי ההחלטה שתובא לאישור הממשלה היום, תיווצר קבוצה חדשה של יישובים שתזכה להטבות בתחומי החינוך, התעסוקה, התשתיות והספורט

עמרי מילמן 06:4611.12.16

המרדף אחר המנדטים מימין הביא את ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבועות האחרונים לנסות לעקוף את נפתלי בנט או לכל הפחות לא להצטייר כמי שעומד משמאלו. לצד חוק ההסדרה של בנט שזוכה לתמיכתו של נתניהו למרות הבעייתיות החוקתית שלו, מעלה היום נתניהו הצעת מחליטים חדשה לאישור הממשלה שקורצת למעשה בעיקר למצביעיו של בנט.

 על פי הצעת המחליטים החדשה, במסגרת מפת הישובים בעלי עדיפות לאומית תיווצר קבוצה חדשה של יישובים חדשים המתמודדים עם אתגרים ייחודיים. מדובר ב־12 יישובים כאשר 7 מהם הם יישובים של מפוני גוש קטיף. מדובר ביישובים שלא נמצאים סמוך מספיק לגבולות המדינה ולכן לא זכאים להטבות כלשהן. כך למשל היישוב מצפה אילן נמצא בשרון והיישוב גני טל ממוקם צפונית לקרית מלאכי. מעניין לראות כי ברוב היישובים יש תמיכה גורפת במפלגת הבית היהודי, למעט שניים, בהם המפלגה השלטת הייתה דווקא זו של אלי ישי (בני נצרים ונווה) ושניים (באר גנים וניצן ב') בהם הליכוד זכה בתמיכה המירבית.

 

 

ייתכן כמובן שמדובר בשיתוף פעולה פורה בין נתניהו לשר החינוך בנט, הידועים בחוסר החיבה שלהם אחד לשני, במקביל לשיתוף הפעולה של השניים בחוק ההסדרה. מאחר ושניהם הולכים להיות חתומים על פינוי עמונה, נראה כי הם גם מצליחים להתנחם זה בזרעותיו של זה בשבועות האחרונים. אולם ייתכן ומדובר ברעיון של נתניהו בלבד, שכן החלטת הממשלה חתומה רק על ידי ראש הממשלה, ללא מעורבות של בנט. לעיתוי יש ללא ספק משמעות ונראה כי נתניהו מנסה לעקוף את בנט מימין דווקא בתקופה מתוחה זו.

על פי הצעת המחליטים יהיו רשאים שרי הממשלה להחליט על הטבות ותמריצים מסוימים, בהיבטים שונים כמו חינוך ורכישת ההשכלה, תעסוקה, תשתיות, חקלאות, תרבות והספורט ועוד. בהחלטת הממשלה גם מצוין כי הדבר צריך להיעשות "תוך יידוע שר האוצר", זאת למרות שלהטבות ותמריצים יש השפעה כלכלית בכל מקרה. אולם למרות שהדרישה היא ליידוע בלבד, שר האוצר משה כחלון (כמו יתר השרים הרלוונטיים להחלטה) תומך בה.

 

בהחלטת הממשלה שתעלה היום לדיון מפורט כי "הישובים החדשים מתמודדים, עם אתגרים ייחודיים שאינם משותפים ליישובים ותיקים".

 

לא ישנו את מתווה הטבות המס מחשש ללחץ פוליטי

 

קשה להאמין שמישהו בממשלה ייעז להעניק כעת הטבות מס לאותם יישובים שכן רק בשנה שעברה קבעה ועדת הכספים מתווה למתן הטבות מס לאחר ששר האוצר וראש הממשלה נמנעו מלפתור את הבעיה שנוצרה בעקבות מספר עתירות שהוגשו לבג"צ בנושא. החשש של הפוליטיקאים הוא שכל פתיחה של המתווה יצור לחץ פוליטי אדיר שלא יוכל להציג אותם כמנצחים. גם המתווה האחרון שאושר, שבמהלך בנייתו נדרש יו"ר ועדת הכספים משה גפני לעמוד בפני לחצים פוליטיים אדירים מצד ראשי רשויות ונציגיהם בכנסת, היה למעשה רמיסה של קופת המדינה, כאשר מספר הישובים שזכאי כעת לקבלת ההטבות יותר מהכפיל את עצמו ועלות ההטבות גדלה למעל למיליארד שקל בשנה.

 

יישובים קרובים לגבול לא קיבלו את ההטבות

 

הצעת המחליטים החדשה באה במסגרת תיקון שנעשה במפת העדיפות הלאומית, המגדיל את הטווח מק"מ אחד כפי שנקבע ב־2013 מגבולות ישראל, לטווח של 2 ק"מ מגבול מדינות שאין להן הסכם שלום עם מדינת ישראל (כלומר לבנון, סוריה וגדר המערכת של רצועת עזה) בהתאם למתווה הטבות המס שאישר גפני. בהצעת המחליטים מצוין כי שרי הממשלה כמעט לא עשו שימוש בהגדרת יישובים צמודי גדר לטובת הענקת הטבות כלשהן בשלוש השנים האחרונות. אולי דווקא עכשיו כאשר היישובים שבאמת חשובים לנתניהו ייכנסו להגדרת בעלי עדיפות לאומית, ייעשה שימוש בחוק.

 

סגנית בכירה ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה יעל כהן מציינת בחוות הדעת כי הצעה לא מעוררת קשיים משפטיים, בין היתר מאחר ונעשה בהחלטה הקיימת כבר היום, שימוש מצומצם. הגיבוי המשפטי בוודאי מעורר שאלות רבות, לאור הפסיקות של בג"צ בנוגע להטבות המס שניתנו לישובים בעבר. בג"צ כבר קבע בעבר כי הטבות צריכות להניתן על סמך קריטריונים ברורים ומובחנים, כך שלמרות התעלמות הייעוץ המשפטי של ראש הממשלה מסוגיה זו הגושפנקא המשפטית לערעור אפשרי על הצעת המחליטים כבר ניתנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x