$
ועידת התחזיות 2017

ליידרמן: "מה שישפיע ב-2017 על השווקים הפיננסיים זו לא הפוליטיקה אלא עדיין הריבית"

היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים העריך בוועידת התחזיות של "כלכליסט", כי "סביבת הצמיחה של המשק הישראלי תהיה מעט מעל-3%". הוא צופה עלייה של פחות מ-8% במחירי הדיור

רעות שפיגלמן 15:2428.12.16

"החורף הוא כבר כאן וכאשר הוא מלווה בריביות נמוכות ומנזילות גבוהה בשווקים - החורף נראה הרבה יותר סימפטי", אמר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידת התחזיות של "כלכליסט". "מראש יש לאמר שעולם התחזיות הוא בבעייה, מכיוון שתמורות רבות לא צפויות קרו, כמו הברקזיט או טראמפ".

 

"נקודה ראשונה, ולדעתי היא המרכזית היא שאנחנו נכנסים לשנה שבה התמונה הפוליטית היא מאוד בעייתית. הבחירות הצפויות בהולנד, צרפת וגרמניה, המתרחש באיטליה והמו"מ של בריטניה מול האיחוד ביחס לברקזיט. אחד הדברים שלמדתי אישית ב 2016 זה שעם כל הכבוד לכותרות הפוליטיות, והיו כותרות מאוד נחרצות, הן מביאות את השווקים לתנודתיות בטווח הקצר, כאשר בטווח הרחב יותר השווקים למרות זאת המשיכו לנוע כלפי מעלה. כאשר שמים את הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה לנגד האירועים הפוליטיים הרי שהריבית להערכתנו אותה ריבית נמוכה תמשיך להיות הגורם הדומיננטי, למרות המהלכים הפוליטיים", הסביר ליידרמן.

 

 


 

לטענתו של ליידרמן, כאשר יש כל כך הרבה עושר פיננסי וחסכון שהצטבר שמתנקז בסופו של דבר לבחירה ותמהיל בין 3 אפיקי השקעה עיקריים שהם מזומן, אג"ח ומניות, הרי שכאן המשקל העיקרי, למרות שיש אפיקי השקעה אלטרנטיביים.  
פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידה פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידה צילום: עמית שעל

 

"נכון, צפויות העלאות ריבית בארה"ב. כל הוויכוח הוא ריבית של 1.25%-1.5% בשנה הבאה וזה הספקטרום שקיים לבתי ההשקעות. האינפלציה בארה"ב קרובה למעל 2% ואפילו אם ג'נט ילן תעלה אותה פעמיים או שלוש הרי שהריבית הריאלית תישאר שלילית. "כיום הריבית הריאלית של הפד היא שלילית, והריבית הריאלית על אג"ח לעשר שנים היא אפס", הוסיף.

 

עוד ציין בהקשר של הריביות כי ביפן באירופה ובישראל לא נצפית באופק העלאת ריבית. "בנקים מרכזיים מזרימים מוניטארית נזילות לשווקים ולכן - היסוס אחד של ג'נט ילן שווה יותר מ-2 או 3 כותרות פוליטיות שיבואו מאירופה. אפילו אם הפד יעלה ריבית פעמיים או שלוש רמת הריבית תישאר נמוכה".

 

במבט הגלובאלי, מדגיש ליידרמן כי אנחנו לקראת סדר עולמי חדש בהיבט פוליטי-כלכלי: "שיווי המשקל העולמי החדש הוא הדבר הבולט, מה שבא לידי ביטוי בהיחלשותה של אירופה ושל גוש היורו. אירופה עם כל ההתפתחויות שבה כמו עליית הימין ואנטי גולובזליזציה והזדקנות האוכלוסייה - משפיעים. אך לא צריך להספיד את גוש היורו. עדיין יש חברות מעניינות, החיים ממשיכים - ואפילו בלונדון".

 

נקודה נוספת - במבט הגלובאלי המשק האמריקאי הוא זה שצפוי לבלוט לחיוב, הוא מדגיש: "רבים מסתכלים על סין. קורה שם עכשיו משהו שקורה אחת ל-5 שנים - חילופי מנהיגות - ולכן הדבר המרכזי עליו ישמו דגש בסין הוא היציבות. ולהערכתנו יש לסין את כל הכלים להתמודד אם יתגלו סדקים ביציבות ויקח זמן אם נראה שינוי כלשהו בסביבה הכלכלית שם".

 

לגבי סביבת הצמיחה של המשק הישראלי ליידרמן סבור כי תהיה מעט מעל-3%, כאשר הרכב הצמיחה הפרטית צפוי להשתנות בכיוון של האטה מסוימת בקצב הגידול שלה ביחס ל-3 שנים אחרונות. הרכב הצמיחה היה מאופיין בצמיחה מוטת צריכה פרטית. בשלוש השנים האחרונות שיעור הצמיחה של התוצר היה נמוך משיעור הצמיחה של הצריכה הפרטית, מה שמצביע על היפוך לעומת 3 השנים קודם לכן (2013-2010). על פי אינדיקאטורים שונים של שימוש בכרטיסי אשראי רואים כבר מגמה של האטה. בנוסף, הסביר ליידרמן כי , שיעור האינפלציה צפוי לחזור לתחום החיובי - ישנן הערכות שמדברות על רמה חיובית של 0.3%.

 

לסיכום, בהיבט של מחירי הדיור, ליידרמן מציין כי להערכתו לא צפויה ירידה במחירי הדיור וסביר להניח שעם עלייה של ריבית המשכנתאות והתמתנות מסוימת של הצריכה הפרטית - נראה ירידה מסוימת בקצב העליה של מחירי הדיור, כך שיהיה נמוך יותר ממה שראינו השנה - עלייה של פחות מ-8% במחירי הדיור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x