חברת ביכורי שדה של עדי עזרא והאחים שבע התברגה לרשימת הספקים הגדולים של משרד הביטחון
החברה המספקת את הירקות לצה"ל נמנית עם החברות תעש, רפאל, התעשייה האווירית, אלביט ומוטורולה שמהן בוצעו היקפי הזמנות שהסתכמו ב-11.4 מיליארד שקל מתוך היקף ההזמנות הכללי שהסתכם ב-43 מיליארד שקל בשנת 2016
צבר ההסכמים וההזמנות של מנהל הרכש במשרד הביטחון מהתעשיות הישראליות בשנת 2016 הגיע לכ-43 מיליארד שקל, מתוכם יתרות לאספקה (הזמנות פתוחות שטרם בוצעו) של כ-25 מיליארד שקל. כך עולה מנתוני הרכש שהציג סמנכ"ל וראש מנה"ר, תא"ל (מיל') שמואל צוקר, בסיכומי תכניות העבודה שמקיים משרד הביטחון.
- חוזה חדש לתע"א מול משרד הביטחון: 345 מיליון דולר ב-8 שנים
- פרשת רכש הצוללות: חוקרי להב 433 פשטו על לשכת היועץ המשפטי של משרד הביטחון
- משרד הביטחון ירכוש מאות מערכות "מעיל רוח" מרפאל בהיקף מאות מיליוני שקלים
בשנה האחרונה בוצעו כ-30 אלף הזמנות חדשות בהיקף של 11.4 מיליארד שקל. החברה ממנה בוצעו היקפי ההזמנות הגדולים ביותר היא תעש, בשל החלטת ממשלה מ-2014 לפיה מחוייב משרד הביטחון לבצע הזמנות רב שנתיות, כחלק מההסכם קיבוצי מול הנהלת תעש, ההסתדרות והעובדים, שנועד לאפשר להוציא לפועל את הפרטת החברה ומכירת החברה (על מנת שהרוכש ירכוש אותה עם צבר הזמנות). אחרי תעש מערכות נמצאים רפאל, התעשייה האווירית, אלביט מערכות, מוטורולה וחברת ביכורי שדה (ספק הירקות של צה"ל) שנשלטת על ידי קבוצת נטו של עדי עזרא והאחים שבע.
טענות נשמעו בהקשרים שונים מצד חברות קטנות ובינוניות על כך שהן מתקשות להתמודד מול החברות הגדולות. במשרד הביטחון לא קיים פילוח לגבי היקף ההזמנות מחברות קטנות לעומת גדולות. כרבע מההזמנות בוצעו מספקים מאזורי עדיפות לאומית וקו עימות בצפון ובדרום, לדברי ראש מנה"ר. בין הישובים שקיבלו הזמנות ביותר מ-100 מיליון שקל במהלך 2016: יקנעם עילית, שדרות, אשקלון, באר שבע וכרמיאל. "בין 23%-26% מההזמנות נעשות מידי שנה מתעשיות קווי עימות, תעשיות הפריפריה" אמר סמנכ"ל וראש מנהל הרכש (מנה"ר) במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') שמואל צוקר, ל"כלכליסט": "אנו המשרד היחיד שבתהליך הרכש יש לו העדפה של עד 15% לפריפריה ולקווי העימות". כלומר אם במכרז מוצע מחיר שיקר בעד 15% ממציע אחר שאינו מאזור קו עימות או פריפריה, אנו מחוייבים לבחור בו. "יהיה נכון לעשות את זה לא רק במשרד הביטחון אלא גם במשרדים אחרים" מוסיף צוקר.
בחלוקה שנתית לפי תחומים, מרבית הרכש בשנת 2016 בוצע עבור צבא היבשה: כ-5 מיליארד שקל. כ-1.77 מיליארד שקל הוצאו עבור רכש אוויר וים. 1.61 מיליארד שקל לרכש תקשוב מודיעין, 1.37 מיליארד שקל לרכש לוגיסטי רב-זרועי ו- 1.57 מיליארד שקל לרכש שירותים.
סמנכ"ל וראש מנהל הרכש (מנה"ר) במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') שמואל צוקר, שיסיים השבוע הבא כ-6 שנים בתפקיד: "בשש השנים האחרונות מנהל הרכש בראשותי ביצע רכש 'כחול לבן' מהתעשייה המקומית בהיקף של למעלה מ-57.3 מיליארד ₪. פעלנו, ובחלק לא מבוטל מהמקרים גם הצלחנו, להשאיר מקסימום עסקאות רכש במדינת ישראל בדגש על הפריפריה, כדי להבטיח שכל שקל שהועבר אלינו לרכש, יושקע ברכש 'כחול לבן' ולא ייצא לרכש בחו"ל. למנהל הרכש ומשרד הביטחון שותפות אסטרטגית עם אותן תעשיות שבחרו לפעול באזורי עדיפות לאומית וקו עימות, בצפון ובדרום, וזוהי חובתה של מערכת הביטחון להמשיך ולתמוך בהן.