חוק ההסדרה עבר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, נתניהו לא הגיע להצבעה
60 חברי כנסת הצביעו בעד הצעת החוק שמבקשת להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות שנבנו על קרקעות בבעלות של פלסטינים. 52 התנגדו. נתניהו שעושה את דרכו מבריטניה לא נכח בהצבעה. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כבר הודיע בשבוע שעבר שלא יגן בבג"ץ על החוק
האופוזיציה הגישה הסתייגויות רבות להצעת החוק והדיון במליאה אמור היה להימשך שעות ארוכות, אולם ברגע האחרון, וכדי להביך את הקואליציה שממתינה לשובו ארצה של נתניהו מפגישתו עם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, החליטו באופוזיציה למשוך את ההסתייגויות וכך למעשה ננעלה המליאה עד לרגעי ההצבעה.
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר בפתח הדיון במליאה: "חוק ההסדרה הוא סיפוח דה -פקטו. ההתנגדות שלנו לחוק נובעת מההתנגדות שלנו לסיפוח. היא לא נובעת מבעיה שיש עם המתיישבים או עם היישובים, אלא עם הכנסתם של אלפי פלסטינים לתוך המדינה היהודית. יש עוד כמה דקות כדי לעצור את רכבת האימה הזו לפני שתצא לדרכה. הרכבת הזו יוצאת מכאן ותעצור בתחנה הסופית האג, ומקרונותיה יצאו כתבי אישום בינלאומיים נגד חיילים וקצינים יהודים וישראלים. על כתבי האישום הללו יהיה חתום ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. בלפור החדש".
אחריו דיבר שר המדע אופיר אקוניס, שאמר: "על 40 המשפחות שפונו מעמונה יבואו לשומרון וליהודה 400 משפחות. על תשעה בתים שיפונו בעפרה, ייבנו 900 בתים. ועל כל חצי מיליון ישראלים שכבר גרים ביהודה ושומרון - יבואו עוד חצי מיליון".
בתגובה לקריאה של ח"כ חיליק בר לפיה הוא מסית אמר השר אקוניס: "הפייק ניוז שאתם מייצרים כל הזמן זה ריל ניוז. אני מציע שוועדת האתיקה תתכנס, תקרא את הפרוטוקול ותחליט אם מה שאמרתי פה זאת הסתה. אם כן, אתנצל בפניך. אם לא - אתה תתנצל בפני".
הצעת החוק בנוסח הסופי שלה מבקשת להסדיר את מעמדם של אלפי בתים בהתנחלויות המצויים על קרקעות בבעלות פרטית של פלסטינים (על פי הערכה, כ-2,000 בתים). לפי ההצעה, המדינה תפקיע מהם את זכות השימוש בקרקע ותעביר אותה לממונה על הרכוש הממשלתי באזור יהודה ושומרון. בתמורה יפוצו בעלי הקרקעות הפלסטינים בסכום גבוה משווי הקרקע, או יקבלו קרקע חלופית, לפי בחירתם.
לאורך כל היום עוד אמרו גורמים בליכוד שקיים סיכוי סביר שההצבעה תידחה, בין היתר בשל תזמון גרוע. מלבד נסיעתו ללונדון, אמרו בכירים בליכוד, העדיף נתניהו לדחות את ההצבעה עד אחרי הפגישה המתוכננת עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
לבסוף, למרות חוסר ודאות ששרר לאורך רוב שעות היום, הלחצים מצד הבית היהודי עשו את שלהם וההצעה נותרה על סדר היום. בסיעת הליכוד אף מיהרו להוציא הודעה ברורה לכל חברי הקואליציה ולפיה בשל העובדה שההצעה עולה להצבעה - עליהם להגיע למשכן לא יאוחר מהשעה 21:00.
כעת, החוק יצטרך לעבור משוכה נוספת - עתירה לבג"ץ. היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כבר הודיע בשבוע שעבר לנתניהו שלא יגן על חוק ההסדרה אם יעבור במליאת הכנסת.