הסיבה לדחייה במכרז לחיפוש גז ונפט: גיבוש הקלות לחברות ישראליות
משרד האנרגיה קבע דחייה של שלושה חודשים כדי לאפשר השתתפות לחברות שהוגדרו ריכוזיות
משרד האנרגיה הודיע ביום חמישי האחרון על דחייה של שלושה חודשים במועד הסופי להגשת הצעות למכרז לחיפוש גז או נפט מול חופי ישראל. מבדיקת "כלכליסט" עולה שהדחייה נועדה לאפשר תיקונים במכרז שיאפשרו ליותר שחקניות ישראליות להשתתף בו, כולל כאלו שהוגדרו כריכוזיות בוועדת הריכוזיות.
- משרד האנרגיה דוחה בשלושה חודשים את מועד הגשת ההצעות לחיפושי גז ונפט
- דלק הפסידה ל-ENI האיטלקית במכרז חיפושי הגז בקפריסין
- הים נפתח לחיפושי גז ונפט; "התחלנו לעבוד עם הטורקים"
ההליך המכרזי יצא לדרכו בנובמבר, כששר האנרגיה יובל שטייניץ פתח את מימי הים התיכון לחיפושי גז ונפט, 4.5 שנים לאחר שהמדינה סגרה את הים והובילה לקפאון בתחום. שטייניץ פרסם 24 שטחי חיפוש חדשים וישנים שחזרו בשנה האחרונה לידי המדינה.
ההליך המכרזי המקורי נועד להסתיים באפריל, אך במשרד האנרגיה טוענים שפניות ממספר שחקנים הביאו למתן אורכה עד יולי הקרוב. נראה שהפניות הובילו להקמת צוות ברשות ההגבלים העסקיים, שיבחן בקשות השתתפות של חברות ביחס לכללי ועדת הריכוזיות, בנטייה ברורה לאפשר לחברה או שותפות שהוגדרה כריכוזית בתחומה להשתתף גם במכרזי הממשלה החדשים.
לטענת גורמים בסביבת הרשות להגבלים עסקיים, ההיגיון המנחה הוא לנצל את המכרז כדי להגדיל את מספר השחקנים בשוק ולשבור את מונופל אספקת הגז הקיים. נובל אנרג'י האמריקאית, דלק וישראמקו הישראליות, שמחזיקות בשיעורים משמעותיים ממאגרי הגז הקיימים, הן בשלב זה היחידות הפסולות מלהשתתף במכרז.
פסילת חברות ריכוזיות עשויה למנוע מחברת דור אלון לגשת למכרז בשל אחזקותיה בשוק האנרגיה. עם זאת, בכנס המציעים שקיים משרד האנרגיה ביום חמישי האחרון נראו בקהל נציגי חברת אלון גז שפועלת תחת דור אלון ומחזיקה ב־4% ממאגר תמר.
ההקלות הצפויות בתחום חיפושי הגז הובילו לכינוס שורה של רגולטורים בעבר ובהווה לחדר אחד, ששמעו את משנתו של שטייניץ על פתיחת הים לתחרות. בין הנוכחים בכנס נמנים שלושה שרי האנרגיה בעבר ובהווה שטייניץ, יוסף פריצקי ומשה שחל; ומנכל"י המשרדים בעבר ובהווה שאול מרידור, חזי קוגלר ושאול צמח. צמח הגיע עם מנכ"ל אנרג'יאל היוונית מתי'יאוס ריגס, שכבר הודיע שישתתף במכרזים.
עוד נכחו ראש רשות הגז לשעבר שוקי שטרן וראש אגף התקציבים לשער ירום אריאב, שכיום מייצג את אדיסון האיטלקית שמתעתדת להשתתף במכרזים. במקום היו גם נציגים מאזרביג'אן שעשויים להצטרף כמפעילי אסדות בסבב הנוכחי.
במשרד האנרגיה לא מודים בכך פה מלא, אך מבינים שיתקשו למשוך לישראל את החברות הגדולות בעולם. קפריסין השכנה הקדימה את פתיחת מימיה לחיפושים לפני שנה, וכבר משכה ענקיות כמו אקסון מובייל, סטאטאויל, גזפרום וקאטאר פטרוליום.
השחקנים המקומיים התלוננו על עידוד חסר למאגרים קטנים אולם במשרד האנרגיה מבטיחים החלטת ממשלה בנושא בחודש הבא שיחלק שתי סוכריות מרכזיות: מימון המדינה בחיבורי הגז לחוף והקמת צנרת (עד 40 מיליון דולר למאגר) ותעריף חשמל משופר לחברות שיצליחו לחתום חוזה גז חדש מול תחנות כוח פרטיות.