$
בארץ

בכנסת מאוכזבים מההקלות ביצוא הביטחוני: לא מספיקות

בדיון בוועדת החוץ והביטחון הבהיר יו"ר הוועדה כי הרפורמה לא נותנת תשובה ל"שוועת היצואנים". משרד הביטחון טוען שהרפורמה תקל עליהם

שחר אילן 07:5421.02.17

משרד הביטחון מעריך את היקף החיסכון ברישיונות שיווק בעקבות הרפורמה ביצוא הביטחוני ב־23% ואת היקף החיסכון ברישיונות יצוא ב־33%. מדובר בעיקר במה שהמשרד מגדיר כ"רישיונות זבל", כלומר רישיונות שלא יצאה מהם כל עסקה או רישיונות שניתנו למטרת הוצאה זמנית של ציוד ביטחוני מהארץ שאינו יצוא אמיתי (תערוכה, הדגמה וכו'). על פי התקנות החדשות, היצואנים יצטרכו להוציא פחות רישיונות ובשלבים מאוחרים יותר של המשא ומתן. מבחינת משרד הביטחון מדובר בהורדה דרמטית של היקף העבודה.

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ אבי דיכטר מהליכוד הביע אתמול (ב') אכזבה מהיקף הרפורמה. "מדובר בשינוי ואני חשבתי שתהיה מהפכה. אנחנו שומעים שוועה (של היצואנים — ש"א). אנחנו מצפים למהפכה".

 

 

אתמול פרסם "כלכליסט" את דבר המחלוקת בין היצואניות הביטחוניות הגדולות למשרד הביטחון בעניין מרכיב אחר של הרפורמה - החמרה בפיקוח על היצוא. זאת, בין היתר באמצעות הטלת אחריות אישית על מנהלים בכירים בתעשיות והטלת קנסות של מאות אלפי שקלים על מנהלים שיימצאו אשמים בעבירות.

 

אתמול בישיבה דילגו על ההיבט הזה ברפורמה באמצעות האמירה שהוא יידון לאחר שוועדת השרים לחקיקה תאשר את הצעת החוק והיא תעבור במליאה בקריאה ראשונה. זה יאפשר למשרד הביטחון וליצואנים הביטחוניים הגדולים עוד זמן רב ליישוב המחלוקות ביניהם.

 

 

 

סגנית היועץ המשפטי של מערכת הביטחון עו"ד הילה ארליך ציינה, עם זאת, שדווקא בגלל ההקלות הצפויות ביצוא הביטחוני, יש צורך בהחמרת הפיקוח והאכיפה בנושא יצוא ציוד רגיש.

 

דיכטר. "חשבתי שתהיה מהפכה" דיכטר. "חשבתי שתהיה מהפכה" צילום: עמית שאבי

 

הישיבה עסקה ביחוד בהקלות על היצוא, רובן הקלות שתמוה שלא נעשו כבר לפני שנים. כך, למשל, בקשות לרישיונות שיווק ויצוא של ציוד ביטחוני נשלחות היום בדואר והרישיונות מוחזרים בדואר, מה שגוזל זמן יקר שבו עלולים הלקוחות לעבור למתחרים. התקנות החדשות יאפשרו להשתמש במייל לבקשת רישיונות ולשליחתם.

שינוי נוסף יהיה הוצאה של ציוד מרשימת כלי הלחימה שחייבים ברישיון יצוא ממשרד הביטחון. כך, למשל, עד היום אדם שקנה רחפן בחנות צעצועים וביקש להוציאו לחו"ל היה חייב על פי החוק ברישיון יצוא.

 

עו"ד ארליך ציינה ש"אנחנו מבינים את האבסורד". מעכשיו רחפנים קצרי טווח לא יוגדרו ככלי לחימה, ולכן לא יהיו חייבים ברישיון כזה. באופן דומה כך תהיה מעתה ההתייחסות גם למכשירים לגילוי כלי ירי שפותחו למטרות אזרחיות ולא למטרת ביטחון או מודיעין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x