בלעדי לכלכליסט
חברת נת"ע שאחראית על הרכבת הקלה בת"א תגדל ב־40%
נת"ע תגייס 60 עובדים ותשנה מבנה ארגוני בעלות 20 מיליון שקל בשנה לטובת תכנון הקווים הירוק והסגול. השינוי התאפשר לאחר שאלסטום משכה את עתירתה נגד ביטול מכרז העבודות על הקו האדום
דירקטוריון נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) אישר בשבוע שעבר שינוי ארגוני נרחב במבנה החברה הממשלתית שנועד לאפשר לה להוציא לדרך את תכנון וביצוע עבודות הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה, כך נודע ל"כלכליסט". השינוי יכלול הקמת מינהלות ייעודיות לכל אחד מהקווים והוספת 60 תקנים לחברה, שיגדיל את מספר עובדיה מ־140 כיום לכ־200. לפי ההערכות בקרב הדירקטוריון, העלות הכספית של השינוי עשויה להגיע ל־20 מיליון שקל בשנה, מהם 17 מיליון לעלויות שכר והיתר להרחבת שטח המשרדים במטה החברה בחולון.
- החלה חפירת המנהרות בקו הרכבת הקלה בת"א
- יעקב שחר חובר למפעילת הרכבת בירושלים בהתמודדות על הפעלת הרכבת בתל אביב
- מקלות בגלגלי הרכבת הקלה: ביהמ"ש אסר על נת"ע לפרסם מכרז חשמול חדש
השינוי הארגוני — הראשון בחברה מאז הלאמתה ב־2010 — והתקנים החדשים נועדו לאפשר לנת"ע, שאחראית על הקמת מערכות הסעת ההמונים בגוש דן, להתמודד עם ההקצאות הכספיות שהועברו לה עם אישור חוק ההסדרים האחרון בסוף דצמבר. הקצאות אלה כוללות 20 מיליארד שקל להקמת הקו הירוק, שצפוי לעבור מחולון צפונה דרך תל אביב ולהגיע עד הרצליה, עם שלוחה לקריית עתידים; ו־10 מיליארד שקל עבור הקו הסגול, שינוע ממרכז תל אביב לרמת גן לאורך ציר אלוף שדה ויגיע לגבעתיים ולקריית אונו. עלות השינוי הארגוני צפוי להיגרע מהקצאות אלו.
השינוי הארגוני הוא יישום המלצות של חברת חיצונית שנשכרה למטרה זו, שאושרו כעת בידי דירקטוריון נת"ע וכן בידי רשות החברות הממשלתיות. כחלק מהתכנון והקמת המינהלות יתוגבר מספר אנשי הלוגיסטיקה, ההנדסה, הכספים והתכנון לכל אחד מהקווים. לדברי שר התחבורה ישראל כץ, מכרזים ראשונים לתכנון וביצוע עבודות על הקווים הירוק והסגול צפויים להתפרסם כבר בקיץ הקרוב.
דירקטוריון נת"ע אישר את השינוי בחברה יום לאחר שבית המשפט המחוזי תל אביב דחה את עתירתה של אלסטון הצרפתית נגד ביטול מכרז המערכות של של הקו האדום. המכרז כולל אספקה ותחזוקה של כל מערכות החשמל של הקו האדום, ובלעדיו לא ניתן היה להפעיל את הקו במועד הנקוב של סוף 2021. העתירה איימה לתקוע את עבודות הרכבת הקלה, ודחייתה אפשרה הלכה למעשה את המשך העבודות ותחילת תכנון הקווים הנוספים.
נת"ע ביטלה לפני מספר שבועות את המכרז בטענה כי התמחור שהוגש אליו היה יותר מכפול מהאומדן המקורי שנקבע על 2.5 מיליארד שקל. זאת בשעה שההצעה שהגישה קבוצת אלסטום־מנרג עמדה על 4.3 מיליארד שקל בהצעת קבוצת שפיר־תלס עמדה על 6 מיליארד.בתגובה לדחיית העתירה בידי בית המשפט משכה אלסטום את עתירתה, והשופט קובי ורדי קבע לה הוצאות משפט מופחתות של 50 אלף שקל. את נת"ע ייצגה בדיונים עו"ד איילת וקסלר.
בסביבת נת"ע רואים במשיכת העתירה הוכחה לכאורה לניסיון לעקוץ את הקופה הציבורית. בחברה חששו שקבלת העתירה היתה מעכבת את סיום פיתוח הקו האדום ל־2023–2022 ואת סיום העבודות הרחק אל מעבר למועד הנקוב.