קוקה קולה ניצלה לרעה את כוחה: המסלול המהיר לאכיפה
הממונה על הגבלים מייחסת לקוקה-קולה ישראל הפרת תנאים למיזוג שהוטלו עליה במסגרת מיזוג עם נביעות. הביטוי המעשי הוא שימוש לרעה בכוח המונופוליסטי כדי לקשור לקוחות באמצעות המותג, כדי לדחוק מתחרים, שימוש בהטבות ואיומים וכיוצא בזה
ההחלטה, בכפוף לשימוע, להטיל על החברה המרכזית למשקאות עיצום כספי נגזרת מגילוי דעת 1/12 של רשות ההגבלים העסקיים שקובע אילו הפרות ינותבו למסלול אכיפה מנהלית. כל מה שלא ברשימה, חשוף לאכיפה פלילית.
המקרה הנוכחי מסווג כהפרת דיני מונופולין. בגילוי הדעת כפופה הפרה זו לאכיפה מנהלית ועיצום מנהלי. הממונה על הגבלים מייחסת לחברה הפרת תנאים למיזוג שהוטלו עליה במסגרת מיזוג עם נביעות והוראות של צו מוסכם שנחתם עימה. הביטוי המעשי הוא שימוש לרעה בכוח המונופוליסטי כדי לקשור לקוחות באמצעות המותג קוקה-קולה, כדי לדחוק מתחרים, שימוש בהטבות ואיומים וכיוצא בזה.
המסלול המנהלי, שבמרכזו העיצום הכספי, התפתח גם בחוק ניירות ערך, במסגרת המדיניות והמגמה להחליף את הכלי הפלילי בכלי יעיל יותר, אבל מרתיע לא פחות. במקום תיק פלילי שנמשך שנים, אכיפה מהירה ויקרה. במקום הסנקציה הפלילית של כלא או קנס, מוטל עיצום כספי - על החברה ולעתים גם על נושאי משרה. ההרתעה מושגת בגובה הסכומים.
המקרה הנוכחי, 62 מיליון שקל, הוא חסר תקדים. הרתעה נוספת היא בכוונה להטיל עיצום בסך של כ־340 אלף שקל על נושא משרה בכיר בחברה, לגביו נמצא כי היה מעורב או לכל הפחות מעודכן בביצוע ההפרות. לחומרה בסנקציה נלווה האיסור לבטח ולשפות את נושא המשרה שכשל.
הגבלים עסקיים מטפלים בשתי הפרות מרכזיות, מונופולים וקרטלים. הכלל הוא שהסדר כובל אופקי - כלומר בין שני מתחרים (קרטל) - הוא פלילי, קרטל הלחם למשל, שההרשעה בו אושרה השבוע בבית המשפט העליון.