פרויקט כלכליסט
טראמפ נתן לעצמו הטבות מס: הבלוף שמסתתר מאחורי מפץ המסים הגדול
רגע לפני שהוא מסכם 100 ימי כהונה, השיק אתמול הנשיא האמריקאי תוכנית הפחתות מס אגרסיבית שבמרכזה הפחתת מס החברות ל־15%
דונלד טראמפ ציין אתמול את היום ה־97 לכהונתו כנשיא ארה"ב, כשהוא נחוש להציג הישגים. אחרי שהניסיון להביא לביטול רפורמת הבריאות של אובמה כשל והאיסור על כניסת אזרחי מדינות מוסלמיות נתקע בבתי המשפט, ממשל טראמפ פנה אתמול להבטחת בחירות אחרת: הורדת מסים משמעותית.
- טראמפ רוצה לחתוך את מס החברות בארה"ב ביותר מחצי
- לאחר הצגת רפורמת המס: עליות שערים קלות בוול סטריט, נאסד"ק בשיא
- רפורמת המסים של טראמפ הוצגה: מס החברות יירד ל-15%
טראמפ אמנם הבהיר בסוף השבוע האחרון ש־100 הימים הראשונים לנשיאות הם "מחסום מלאכותי" ו"סטנדרט מגוחך", ובכל זאת הוא עסוק בימים האחרונים בניסיון לשווק את 100 הימים הראשונים שלו, ובעיקר את קיצוצי המס, כהצלחה גדולה. כפי שראש המועצה הלאומית לכלכלה גארי כהן אמר במסיבת העיתונאים אתמול, מדובר ב"אחת מהורדת המסים הגדולה ביותר בהיסטוריה של המדינה שלנו".
במרכז המתווה שהציגו אתמול בערב בקווים כלליים שר האוצר סטיבן מנושין וכהן, עומדת הורדה דרמטית של מס החברות בארה"ב מ־35% ל־15%. גם עסקים המשלמים מס הכנסה ולא מס חברות ייהנו מקיצוץ מס דומה. ולא מדובר רק בעסקים משפחתיים קטנים, אלא בקטגוריה הכוללת גם רופאים, עורכי דין, מנהלי קרנות גידור - וגם עסקים כמו אימפריית הנדל"ן של משפחת טראמפ. עובדה זו כבר הביאה לביקורת בלתי נמנעת על הנשיא המיליארדר שנותן לעצמו הטבת מס. חלקים אחרים בתוכנית כוללים הורדה של מדרגת מס ההכנסה העליונה מ־39.6% ל־35% וגם הרחבה של תקרת ניכויי המס למשקי הבית.
לתוכנית קיצוץ המס אין מקורות מימון
חשוב לזכור שהדרך מהכרזות חגיגיות בבית הלבן ליישום התוכנית בפועל היא ארוכה, ודורשת עוד חקיקה בבית הנבחרים וגם בסנאט. חקיקה, שלפי ההערכות העדכניות, תושלם רק לקראת סוף השנה. תהליך החקיקה צפוי להיות בעייתי ורצוף מהמורות. לא רק בגלל מה שתוכנית המס כוללת, אלא גם בגלל מה שאין בה: מקורות מימון. לא ברור איך קיצוצי המס לא יתורגמו לגירעון של טריליוני דולרים. כך, למשל, התוכנית העדכנית של טראמפ מוותרת על רעיון שהרפובליקנים השתעשעו איתו במהלך קמפיין הבחירות - הטלת מס גבול - שהוא בעצם מכס על סחורות המיובאות לארה"ב.
הוויתור על מס הגבול הוא תבוסה למחנה הלאומני־כלכלי בבית הלבן, שאותו מוביל האסטרטג הראשי של טראמפ סטיב בנון, שמקדם קו תקיף יותר מול שותפות הסחר של ארה"ב בעולם. הוא גם תבוסה לרפובליקנים בקונגרס, ובראשם פול ראיין, שמנסים לקדם את מס הגבול זה זמן. יותר מכך: הוויתור על מס גבול הוא ויתור על הכנסה של יותר מטריליון דולר.
מהצד השני, קיצוצי המס צפויים להגדיל את הגירעון בטריליונים. רק קיצוץ מס החברות צפוי להקטין את ההכנסות ממסים ב־2 טריליון דולר לאורך עשר שנים. זאת בעיה, לא רק משום שהרפובליקנים מחויבים, לפחות לכאורה, לאחריות תקציבית, אלא גם בגלל מגבלות חקיקה שמקשות על קיצוצי מס שאין להם מימון. במקור, הרפובליקאים תכננו להפחית את שיעורי המס כחלק מביטול תוכנית הבריאות של הנשיא הקודם ברק אובמה - אבל זה לא קרה.
ישכנע את האנשים העובדים
כל זה לא אומר שקיצוצי המס לא יכולים לעבור. שר האוצר מנושין נקט אתמול קו הסברה מוכר: קיצוצי המסים "ישלמו על עצמם". הם יגבירו את הצמיחה במשק האמריקאי וכך יובילו לגביית מסים גבוהה יותר. אלא שזאת טענה בת עשורים שנתקלת בביטול מצד כלכלנים (חלקם מכנים אותה "כלכלת וודו"). אפילו יו"ר הפדרל ריזרב לשעבר בן ברננקי העריך השבוע בראיון כי "באופן מעשי, לא סביר שנראה רפורמה גדולה". עוד הוא הוסיף שקרוב לוודאי שהרפורמה "תשפר טיפה" את ההשקעה במשק האמריקאי. זה כמובן לא הזינוק בצמיחה שעליו מדברים בבית הלבן.
מקור הכנסות נוסף, אך זמני, שעליו מדברים בממשל, הוא הטלת מס תחרותי על רווחי העתק בגובה 2.6 טריליון דולר שתאגידים אמריקאיים מחזיקים במקלטי מס מעבר לים, ושלפי התוכנית יחזרו לארה"ב. לצדו מוזכר ביטול הטבות מס לאינטרסים מיוחדים.
המספרים שעליהם מדברים אנשי טראמפ, ובהם גם מס חברות של 15%, הם נקודת פתיחה למשא ומתן מול המחוקקים. אבל אין ספק שמדובר בקיצוץ דרמטי, והוא מגלם בעיה נוספת עבור טראמפ, מעבר לקושי להעביר את הקיצוצים בקונגרס. המרוויחים הגדולים ביותר מרפורמת המסים של הבית הלבן יהיו בעלי החברות, האנשים העומדים בראש סולם ההכנסות, ובעלי המניות.
טראמפ, שרץ כפופוליסט, ניצב עכשיו מול ביקורת על כך שהוא "מבשל מתנה חסרת אחריות תקציבית לפלוטוקרטים", כפי שניסח זאת "הניו יורקר". ביקורת דומה, על כך שטראמפ מיטיב עם אלה שיש להם, כבר נשמעת מכיוונים אחרים. עכשיו המשימה של טראמפ תהיה לשכנע שהתוכנית שלו אכן תיטיב עם "האנשים הנשכחים", האנשים העובדים שאותם הבטיח לשרת בנאום ההשבעה שלו.