$
בארץ

דו"ח תעסוקה: במקום הראשון בניצול בני נוער - ענף הקייטריינג ואולמות האירועים

על פי נתוני האיגוד המקצועי של הסתדרות הנוער העובד והלומד, בשנת 2016 הוגשו 5,000 תלונות של בני נוער על העסקה פוגענית - שהביאו להשבת 1.2 מיליון שקל

אסנת ניר 19:1527.04.17

5,000 בני נוער הגישו תלונות על העסקה פוגענית בשנת 2016, כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (ה') האיגוד המקצועי לנוער של הסתדרות הנוער העובד והלומד לקראת ה-1 במאי, בנושא היקפי הניצול של בני הנוער וצעירים בשוק העבודה. מהדו"ח עולה כי בשנה החולפת נפתחו 1,454 מקרי טיפול והושבו לבני הנוער 1.2 מיליון שקל.

 

מניתוח הפניות שהגיעו עולה כי מספר התלונות הרב ביותר ב-2016 הגיע מעובדי אולמות האירועים וחברות הקייטרינג (18% מהתלונות), מדובר בעלייה של 29% ביחס ל-2015. הענף בו אחוז התלונות על ניצול הגבוה אחריו הוא ענף המזון המהיר (15%), לאחריו מסעדות ובתי קפה (14%). תלונות נוספות התקבלו בענפי המכירה (11%), טלמרקטינג, פרסום ושיווק (5%) וחברות כוח אדם וניקיון (4%).

 

15% מתלונות בני הנוער הגיעו מעובדים בענף המזון המהיר 15% מתלונות בני הנוער הגיעו מעובדים בענף המזון המהיר צילום מסך: Youtube

 

מספר התלונות הרב ביותר של בני נוער על הפרות בתחום העבודה היו בתחום השכר (35% מהתלונות) בנושא הלנת שכר, הפרשי שכר, תשלום שכר מינימום, תלושים ועוד. לאחריהם תלונות בגין פיטורים (13%) ,רישום ותיעוד, אי מתן זכויות סוציאליות, אי קבלת החזרי, אי שמירה על שעות עבודה ומנוחה והעסקה פוגענית.

   

עוד עולה מהדו"ח כי ב-2016 הוגשו 213 תביעות בבתי הדין לעבודה, מתוכן 167 תביעות בגין מקרי טיפול שנפתחו במהלך שנת 2016, 78% מהתביעות הוגשו ע"י הסתדרות הנוער העובד והלומד. מתוך מקרי הטיפול שנפתחו, 60% מהמקרים נסגרו עוד במהלך השנה. נתון זה חשוב, לטענת הסתדרות הנוע"ל, כדי להמחיש את הטיפול המהיר יחסית בתלונות אלו, מרכיב משמעותי במיוחד כשמדובר בבני נוער ובמקומות עבודה זמנית.

 

השנה ניכרת ירידה בכמות ההתראות והקנסות שהוטלו ע"י יחידת האכיפה - 201 התראות, 19 קנסות ו- 6 כתבי אישום בלבד, על ידי מנהל האכיפה (גוף שהועבר ממשרד הכלכלה למשרד העבודה והרווחה ואחראי על אכיפת דיני העבודה).

 

מלצרית בקייטרינג. בני נוער הם מגזר מוחלש בשוק העבודה מלצרית בקייטרינג. בני נוער הם מגזר מוחלש בשוק העבודה צילום: שאטרסטוק

 

בישראל כ-380 אלף בני נוער עובדים ומחפשי עבודה שעושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה בשוק פרוץ ומהווים מגזר מוחלש. שוק זה מתאפיין בלמעלה מ-40% אבטלה אשר הופכים את העובדים הצעירים, שחלק גדול מהם אינם מודע לזכויותיו, לחשופים לפגיעה בזכויות. מספר הפניות הרב מראה על כך שהפתרון האמיתי מצוי בשינוי שוק העבודה מהשורש דרך הסברה, הגברת האכיפה ובעיקר עידוד התאגדויות של בני הנוער והצעירים במקומות העבודה.

 

בהסתדרות הנוער העובד והלומד מדגישים את ההתאגדות כפתרון מרכזי לבעיית הניצול בעבודה בקרב בני נוער וצעירים ומציינים את התאגדות עובדי קפה נואר שהוקמה לאחרונה ומהווה את ההתאגדות הראשונה בענף בתי הקפה והמסעדות, "מספר התאגדויות יוכלו לייצר שינוי מהותי בשוק הפרוץ הזה" טוענים.

 

 

 

"הפתרון הטוב ביותר לבעיות הניצול בשוק העבודה לנוער וצעירים הוא ההתאגדות", אמר יעקב אביד, רכז האיגוד המקצועי לילדים ולנוער בהסתדרות הנוער העובד והלומד. "לבני הנוער והצעירים יש בעיות רבות: היעדר הכשרה מקצועית, תחלופה גבוהה במקום העבודה, פערי כוחות וגיל עם המעסיק ואבטלה הופכים אותם לאחת האוכלוסיות המוחלשות ביותר בשוק העבודה הישראלי ועל כן המנוצלות ביותר. בראש המאבק בניצול ניתן למצוא את בני הנוער והצעירים, אלו מתוכם שבוחרים להתאגד במקום העבודה ולדרוש את זכויותיהם. בני נוער שבוחרים להקים ועד במקום העבודה, או לאסוף קבוצת חברים להגשת תביעה, אלה הם גיבורי העובדים בחברה הישראלית".

 

עוד קוראים בהסתדרות הנוער העובד והלומד קוראים להגביר את האכיפה לאחר שרק 25 מעסיקי נוער, נענשו השנה, בכל ההפרות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x