רשות המסים: המסים מעסקת מובילאי ישולמו בדולרים
החשש באוצר ובבנק ישראל היה כי אם העסקה תשולם בשקלים - הביקוש למטבע הישראלי על ידי אינטל יעלה את ערך השקל מול הדולר ויקשה עוד יותר על היצואנים
לאור הסכמות שגובשו בין הנהלת רשות המסים, אגף החשב הכללי ובנק ישראל, נקבע, שאם תמומש עסקת מכירת מובילאיי לחברת אינטל העולמית, ניתן יהיה לשלם את המסים הנובעים מהעסקה בדולרים, וזאת על מנת למנוע השפעה על שער המטבע וייסוף יתר של השקל.
- דב מורן מסביר מדוע ההמצאה של מובילאיי חשובה מכל מוצר שהומצא בישראל - גם מהדיסק און קי
- "היינו מולטי-מיליונרים לפני שבוע ונישאר כאלה, אנחנו רוצים לשנות את העולם"
- עסקת מובילאיי: מה הופך קופסה מצפצפת לחזון ששווה מיליארדים
החשש באוצר ובבנק ישראל היה כי אם תשולם תמורת העסקה בשקלים, הביקוש לשקל (על ידי אינטל) יעלה את ערך המטבע הישראלי מול הדולר ויקשה עוד יותר על היצואנים.
בעלי המניות ממובילאיי ייהנו מתשלום של 15 מיליארד דולר, שממנו ישולם (על ידי אינטל, דרך ניכוי מס במקור) מס של בין מיליארד למיליארד וחצי דולר שיומרו לכ-4 מיליארד שקל. לשם השוואה, היקף רכישות הדולרים של בנק ישראל כנגד השפעת הפקת הגז עומד היום על כמיליארד וחצי דולר בשנה.
החשש מהייסוף הצפוי מחלחל כבר היום לשוק המט"ח וכבר עכשיו התחיל לגרום לייסוף של המטבע, ולכן רצו ברשות המסים בבנק ישראל ובאוצר לשדר וודאות לשוק המט"ח כי הנושא בטיפול, ולא ישפיע על המסחר.
תשלום המס בדולרים שיישולם לרשות המסים יעבור למעשה לבנק ישראל ויופקד יחד עם יתרות המט"ח של בנק ישראל, שכנגד אותו סכום יעביר שקלים לרשות המסים.
"תקדים היסטורי - האוצר מתערב בשוק המט"ח"
לדברי יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות, "מדובר בתקדים היסטורי. המשמעות של ההחלטה היא שמשרד האוצר גם אם לא הודיע על כך באופן רשמי החליט להתערב בשוק המט"ח. הדרך שבה האוצר מבצע את ההתערבות היא באמצעות רשות המסים, אך בהחלט ייתכן שבהמשך יהיו לו יוזמות נוספות בנושא. אמנם בעבר ביצע משרד האוצר מספר עסקאות גידור במט"ח, אך כאן מדובר ביוזמה שאין לה פרשנות אחרת מלבד מניעת ההשפעה על שער החליפין והתערבות בשוק".